Plečiamos galimybės muziejų pažinti virtualiai

Edvardo TAMOŠIŪNO nuotr.
Šiaulių „Aušros“ muziejus kuria virtualią realybę.

Šiaulių „Aušros“ muziejus savo internetines svetaines papildys inovatyviomis virtualiomis ekspozicijomis, kultūros ir meno sklaidos platformomis, nuotoliniam naudojimui bus pritaikytas muziejaus edukacinis turinys.

Vienas iš naujai kūriamų įrankių sudarys galimybę apsilankyti virtualios realybės 3D galerijoje. Pagrindinėje muziejaus interneto svetainėje www.ausrosmuziejus.lt veiks paroda „Susitikimai: šiauliečiai menininkai“, leisianti išsamiai susipažinti su muziejaus rinkiniuose ir asmeniniuose šiauliečių dailininkų archyvuose saugomais darbais.

Fotografijos muziejaus interneto svetainėje www.fotomuziejus.lt lankytojų lauks paroda „Kolekcija“, reprezentuojanti Fotografijos muziejaus meninės fotografijos rinkinio aukso fondą, kuriam atrinkti 75 žymiausių Lietuvos fotomenininkų kūriniai.

Virtualią 3D galeriją bus galima apžiūrėti kaip 360° panoramą arba per VR akinius.

Virtualioje galerijoje taip pat bus eksponuojamos ir kitos „Aušros“ muziejaus padalinių parodos.

Įsijausti į malūnininko vaidmenį padės Žaliūkių vėjo malūno edukacinis virtualios realybės modelis ir žaidimas.

Sukūrus visa apimantį Žaliūkių malūno 3D modelį, atitinkantį realų statinį, muziejaus lankytojas bus perkeltas iš dabarties į praeitį, kai malūnai buvo neatsiejama gyvenimo dalis. Bus galima pamatyti, kaip veikia malūnas, girdėti triukšmą, stebėti procesą nuo grūdų atgabenimo į malūną iki miltų supylimo į maišus, ir net „išnešti“ pilną maišą į kiemą.

Dalis muziejaus leidybinės veiklos produktų bus perkelti į naują muziejaus svetainės skiltį „Skaitmeniniai leidiniai“. Lankytojai čia ras ir muziejaus knygų bei suvenyrų parduotuvę. Šią savaitę pradėjo veikti Fotografijos muziejaus leidinių parduotuvė – https://shop.fotomuziejus.lt/.

Pirmasis skaitmeninis leidinys, kuris bus publikuotas svetainėje – „Šiaulių „Aušros“ muziejaus metraštis. 2005–2017“. Tai tęstinis-periodinis leidinys, skirtas muziejaus veiklai pristatyti.

Bus išplėstas vieno svarbiausių muziejaus ir Šiaulių miesto reprezentacinių renginių – Tarptautinio Chaimo Frenkelio vilos vasaros festivalio – pristatymas virtualioje erdvėje. Festivaliui skirtoje svetainės skiltyje bus pateikiama renginių informacija, koncertų ištraukos, fotografijų galerijos, anonsai ir kt.

seo paslaugos