Pirmos profesionalios Šiaulių fotografės paroda atidaryta Vilniuje

Sanios KERBELIO archyvo nuotr.
Galerijoje „Šofar“ parodą pristatė galerijos administratorė Rima Kazlauskaitė ir Šiaulių apskrities žydų bendruomenės pirmininkas Sania Kerbelis.

Sekmadienį Vilniuje, Žydų kultūros ir informacijos centro galerijoje „Šofar“, pristatyta tarpukario Šiaulių fotografės Sošanos Zaksaitės (1906–1959) fotografijos darbų paroda „Žydai anuomet“. Parodoje eksponuojama per dvidešimt fotografijų, jos nukelia į tarpukario Šiaulius. Meniškose nuotraukose atsispindi ne tik žmonių charakteriai, bet ir laikmečio buitis.

Ši paroda – Šiaulių apskrities žydų bendruomenės fonduose saugomų menininkės darbų dalis.

Pasak Šiaulių apskrities žydų bendruomenės pirmininko Sanios Kerbelio, nuotraukos atspindi tarpukario Lietuvos istoriją, įvairius socialinius sluoksnius, kartu yra ir žvilgsnis į dingusį to laikmečio žydų pasaulį.

Rengiant parodą, galerijos „Šofar“ administratorė Rima Kazlauskaitė ieškojo informacijos apie S. Zaksaitę archyvuose. Paaiškėjo, kad tėvas Chaimas Izraelis Zaksas gimė ne Šiauliuose, o Joniškyje. Sošana (Feiga Susanna Zaks) Zaksaitė gimė 1906 metais Raseiniuose. Su fotografija susipažino tėvo fotoateljė Šiauliuose. Po studijų Rygoje grįžusi į Šiaulius, S. Zaksaitė atidarė savo fotoateljė adresu Vilniaus g. 166.

1931 metais ištekėjusi už menininko Abraomo Rabinovičiaus, S. Zaksaitė išvyko gyventi Izraelį, ten tęsė savo kūrybą.

Šiaulių apskrities žydų bendruomenė saugo suskaitmenintą S. Zaksaitės archyvą, jame yra apie 300 nuotraukų.

S. Zaksaitės kūryba anksčiau eksponuota Šiaulių apskrities žydų bendruomenėje, Pakruojo ir Joniškio sinagogose, Radviliškio Lizdeikos gimnazijoje, Kuršėnų kultūros centre.

Pasak S. Kerbelio, parodą numatyta eksponuoti Kėdainiuose, Jūrmaloje (Latvija), Izraelyje.

Praėjusių metų pradžioje „Šiaulių kraštas“ rašė apie Šiaulių apskrities žydų bendruomenėje eksponuotą S. Zaksaitės parodą („Pirmos profesionalios Šiaulių fotografės nuotraukose – tarpukario pasaulis“). S. Kerbelis straipsniu pasidalijo socialiniuose tinkluose. Netrukus su S. Kerbeliu susisiekė laikraštyje publikuotą nuotrauką pamatęs profesorius Assaf Urieli – atpažino, kad S. Zaksaitė įamžinta su jo močiute. Tos pačios dienos vakarą S. Kerbelis sulaukė skambučio iš Izraelio. Skambinusysis prisistatė, kad yra S. Zaksaitės sūnus Jisef Rabani, jam 90 metų.

„Jis pasakė, kad turi daugiau kaip 3 000 fotografijų archyvą – mamos ir senelio“, – sako S. Kerbelis.

S. Kerbelis parodose ne kartą sulaukė klausimo, ar nereikėtų išleisti S. Zaksaitės fotoalbumo.

„Gal ir reikėtų, bet pirmiausia norėčiau pasitarti su jos giminėmis“, – sako S. Kerbelis.

S. Zaksaitės paroda Vilniuje veiks iki vasario 2 dienos.