Pirmoji siuvinėtų darbų paroda, sulaukus garbingo amžiaus

Parodos organizatorių nuotr.
Šiaulių rajono Bubių miestelio gyventoja Janina Dabriškienė surengė pirmąją kryželiu siuvinėtų darbų parodą.

Šiaulių rajono Bubių bibliotekoje, Dubysos aukštupio mokyklos Bubių skyriuje, vyksta miestelio gyventojos Janinos Dabriškienės kryželiu siuvinėtų darbų paroda „Spalvotas metų ratas“. Ši paroda autorei – pirmoji. 84-erių metų sulaukusi moteris, paskatinta dukrų ir artimųjų, savo rankdarbių parodą pristato kraštiečiams. Kai kurie kaimynai ir miestelio gyventojai buvo maloniai nustebinti, nes pažįsta Janiną daugybę metų, o nežinojo, kad ji kuria darbus, kuriais gali pradžiuginti ir kitus.

Janina Dabriškienė į Bubius su tėveliais, Jadvyga ir Jonu Šauliais, atsikėlė iš Joniškio 1939 metais. Jos vaikystė prabėgo Bubiuose prie Dubysos, šalia Zubovų dvaro. Būdama šešiolikos metų pradėjo dirbti Bubių pašte, vėliau, daugiau negu 40 metų, vadovavo pašto skyriams Šiauliuose, teko dešimtmetį padirbėti ir draudimo įmonėje. Janina po darbų visada rasdavo laiko rankdarbiams. Auginant dukras siuvinėjo dygsneliu vystyklus, marškinėlius, namuose peltakiu puošė patalynę, užuolaidėles, rankšluosčius. Išėjusi į pensiją savo laisvas valandas bei ilgus žiemos vakarus paskyrė siuvinėjimui kryželiu. Šis užsiėmimas ir nuramina, ir nuotaiką pakelia, ir nuobodžiauti neleidžia, nors atima daug laiko, reikalauja ypatingo atidumo ir susikaupimo. Šių savybių Janinai netrūksta, nes išsiuvinėta daugiau nei dešimtis įvairaus dydžio darbų, o miniatūras ir atvirukus sunku suskaičiuoti. Kiekviename paveiksle ir rankdarbyje įdėta daug meilės ir šilumos, kiekvienas darbas ilgai renkamas, gerai apgalvotas, išglostytas ir išpuoselėtas, skirtas brangiems žmonėms.

Į lapkričio pabaigoje įvykusį parodos atidarymą susirinko gausus būrys Janinos Dabriškienės darbų mylėtojų. Parodos pristatymo renginį pagyvino anūko Viliaus atliekami kūriniai gitara. Siuvinėtoją pasveikino Seimo kultūros komiteto nario Stasio Tumėno perduota padėka ir paskatinimas kurti.

Paroda bibliotekoje veiks iki sausio 1 dienos.