Pirmą kartą Šiauliuose – baletas "Karmen" su holograminėmis vaizdo instaliacijomis

BBT nuotr.
Į Valstybinį Šiaulių dramos teatrą kovo 21 d. atvyks Baltijos baleto teatras (BBT) su spektakliu "Karmen". Tai – vieno veiksmo spektaklis pagal G. Bizet–R. Ščedrino "Karmen siuitą" su holograminėmis vaizdo instaliacijomis.

Fatališkas Karmen paveikslas jau daugiau kaip šimtą metų žadina įvairių sričių menininkų vaizduotę. Už jį turime būti dėkingi Prosperui Merime. Jo novele rėmėsi ir režisierė bei choreografė Marija Simona Šimulynaitė. Pasak jos, kūrinio ašis yra ne Karmen, o vyrų istorijos, jų likimai, kuriuos ši moteris suraizgo kaip voratinklius. Tai kenčiančio vyro drama.

Baleto spektaklis, kaip ir novelė, prasideda atvirkštine chronologija – Don Chosė, atsidūrę ties beprotybės riba, praradę moralę ir viltį, suvokdamas, kad laukia mirtis, atsitiktinai sutiktam keliautojui pasakoja savo istoriją, kurioje galutinį tašką padės Karmen.

"Labai svarbu, kad žiūrovas nesitikėtų scenoje pamatyti mums įprastą Karmen. Ši versija kitokia. Tai – moteris, primenantį chameleoną. Vieną akimirką ji seksuali, jautri ir gundanti, kitą – šiurkšti, vyriška, buitiška, tarsi šnypščianti gyvatė. Jos emocijų skalė labai plati ir nuolat kintanti. Karmen trokšta mirti ir atgimti, ji per susinaikinimą siekia naujos pradžios kitame gyvenime", – sako režisierė ir choreografė 
 M. S. Šimulynaitė.

Pasak režisierės, Karmen vaidmuo – kiekvienos balerinos svajonė. Ji šį vaidmenį patikėjusi Evelinai Fokinai. Karmen mylimuosius įkūnys šokėjai Pijus Ožalas (Don Chosė), Simonas Laukaitis (toreadoras Eskamiljas), Danielius Voinovas (leitenantas, keliautojas). Toks rekordiškai mažos sudėties baleto pastatymas – unikalus ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje, taip pat ir labai sudėtingas techniškai realizuoti.

Šis spektaklis – tai bendras Baltijos baleto teatro ir Panevėžio muzikinio teatro 
projektas. Vieno veiksmo baletas keturiems šokėjams ir hologramai bus pirmoji 
G. Bizet–R. Ščedrino kūrinio "Karmen siuita" pastatymo versija, kurioje ypatinga vieta skiriama technologijoms: į spektaklio dramaturgiją lyg atskiras personažas įsilies holograminės vaizdo projekcijos.

Spektaklyje naudojamas legendinis Sauliaus Sondeckio ir Lietuvos kamerinio orkestro interpretacijos įrašas.

Vaizdo projekcijų kūrėjas – Vytautas Žarnauskas.
Scenografija ir kostiumai – Erlandas Smolskas, Egidijus Rainys.
Šviesų dailininkai – Mantas Bartusevičius.

Bilietus platina "Bilietai.lt", kaina 19,2–41,2 Eur.

https://www.youtube.com/watch?v=H_6L25wcGhs