Petras Rakštikas į talpyklą sudėjo sąmones ir nesąmones

Petras Rakštikas į talpyklą sudėjo sąmones ir nesąmones

Petras Rakštikas į talpyklą sudėjo sąmones ir nesąmones

Penktadienio vakarą Šiaulių universiteto Dailės galerijoje atidaryta įvairiapusio menininko, Šiaulių universiteto Dailės katedros docento Petro Rakštiko keramikos darbų paroda „Talpykla“.

Greta RIMKUTĖ

vasara@skrastas.lt

P. Rakštikas, žinomas kaip grafikas, rašytojas, tapytojas, šį sykį pademonstravo skulptoriaus talentą. Menotyrininkas Virginijus Kinčinaitis pavadino tai dar vienu lūžiu meninko kūrybinėje veikloje.

Parodoje eksponuojama trylika iš trisdešimties per pusantro mėnesio tarp paskaitų ir darbo mokykloje sukurtų skulptūrų-dėžučių. Jos, kaip ir pats autorius, daugiareikšmės, daugiafunkcės.

„Tai – keramika, bet joje daug piešinio, grafikos, ažūro. Visi tie gyvūnai, žuvys, žvejai, moterys-undinės iš piešinių persikelia į 3D, į apčiuopiamą trimatiškumą. Tas figūrėles norisi nukelti, atverti“, – parodos eksponatus komentavo V. Kinčinaitis.

Pasak ŠU Menų fakulteto Dailės katedros vedėjo docento Vidmanto Zarėkos, P. Rakštiko tekstai vis labiau įgauna vizualią išraišką ne tik grafikos darbuose, bet ir keramikoje, tapyboje, fotografijoje.

„Talpykloje gyvena visos sąmonės ir nesąmonės“, – parodos pavadinimą komentavo P. Rakštikas. Kurdamas jis gvildeno klausimą, kilusį dirbant su mokiniais Kuršėnų meno mokykloje: kas yra sąmonė ir nesąmonė?

„Noriu parodyti siurrealistinį miksą be jokio išankstinio plano. Paimi molio gabalą, minkai ir pamatai jame varną, nosį, ausį, kiškį, pornografijos, erotikos, nuotykių elementų. Ir netgi teksto. Jis atsiranda belipdant“, – sakė P. Rakštikas.

Keramikos parodą ŠU Dailės galerijoje bus galima apžiūrėti iki lapkričio 22 dienos.

Gretos RIMKUTĖS nuotr.

IRONIJA: „Norėjau pasigirti, kad netinginiauju“, – savo parodos kilmę šmaikščiai aiškino Petras Rakštikas.

REIKŠMĖ: Petro Rakštiko skulptūsose slypi daug reikšmių, poteksčių. Susipina ir kalba gyvūnai, paukščiai, žmonės.