Per paveldo dienas atsigręžta į Zubovų palikimą

Per paveldo dienas atsigręžta į Zubovų palikimą

Per paveldo dienas atsigręžta į Zubovų palikimą

Penktadienį Šiaulių krašte kaip ir visoje Europoje minėtos Kultūros paveldo dienos. Šiemet ši diena skirta grafų Zubovų epochos ženklams Šiaulių krašte.

Kultūros paveldo departamento Šiaulių teritoriniam padaliniui pasiūlius, Šiaulių miesto ir rajono ir Akmenės rajono savivaldybės pakvietė savo bendruomenių atstovus į nemokamas ekskursijas po Zubovų dvarus ir kitus su grafais Zubovais susijusius kultūros paveldo objektus.

Iš viso aplankyta vienuolika vietovių: dvarų, pramonės objektų, ūkinių pastatų, sodybviečių. Vieni jų pritaikyti visuomenės poreikiams, kiti – tyliai nyksta.

Dalyviai lankėsi Šiaulių dvaro sodyboje, apžiūrėjo „Gubernijos“ alaus daryklos pastatų kompleksą, Didždvario gimnaziją.

Šiaulių rajone bendruomenių atstovai pabuvojo Ginkūnų Sofijos ir Vladimiro Zubovų mokyklos istorijos muziejuje, Ginkūnų dvaro rūmuose, Aleksandrijos dvaro sodyboje, apžiūrėjo istorinių gegužinių vietą, vandens malūną su technologine įranga, Kurtuvėnų piliakalnį su gyvenviete, kurioje yra Vlado Kurkausko kapas, Beinoriškės stačiatikių senąsias kapines su Aleksandros ir Dmitrijaus Zubovų kapais, Bubių gegužinių vietą, Zubovo ąžuolų alėją, pirmą ir antrą Bubių dvaro sodybas.

Akmenės rajone apžiūrėti Dabikinės ir Medemrodės buvusių dvaro sodybų fragmentai.

Vakare bendruomenių atstovai turėjo galimybę susipažinti su Šiauliuose išlikusiais Didždvario sodybos pastatais, parku, istorija.

Ekskursiją dvaro sodyboje vedusi Archeologė Virginija Ostašenkovienė pristatė minėtos dvaro sodybos teritorijoje 2010 metais atliktų archeologinių tyrimų rezultatus.

Greta restauruojamų XIX amžiaus Zubovų rūmų Aušros alėjoje, kur šiuo metu įsikūręs universiteto Menų fakultetas, atkasti senų pastatų pamatų fragmentai. Manoma, kad tai galėtų būti XVII amžiaus Šiaulių ekonomijos dvaro pastatų pamatai.

Aplink rūmus atidengta XIX amžiaus pabaigos akmeninė nuogrinda ir iš plytų sumūrytas lietaus nutekamasis drenažas.

Kasinėjant taip pat rasta nemažai XVII-XIII amžių keramikos šukių ir glazūruotų koklių fragmentų. Tarp radinių yra ir penkios monetos –1666 metų Jono Kazimiero šilingai.

Po ekskursijos „Polifonijos“ salėje skambėjo Sonatos ir Roko Zubovų fortepijonų dueto koncertas „Atminimo brangūs fragmentai“.

„Šiaulių krašto“ inf.

Jono TAMULIO nuotr.

PAMOKA: Didždvario gimnazijos moksleiviams archeologė Virginija Ostašenkovienė vedė pamoką apie archeologinius kasinėjimus 2010 metais ties Zubovų dvaru.