Peliksui Bugailiškiui skirta paroda Šiaulių apygardos teisme

Gintarės DAKNYTĖS nuotr.
Į parodos atidarymą susirinko išskirtinai daug lankytojų.
Vakar Šiaulių apygardos teismo rūmuose, Pelikso Bugailiškio vardo teismo posėdžių salėje, atidaryta unikali paroda „Peliksui Bugailiškiui – 140“.
Parodos sudarytojas – Šiaulių šviesuolis, teisininkas, visuomeninių muziejų Šiauliuose steigėjas, Lietuvos teismų istorijos metraštininkas, parodų iš Lietuvos teismų istorijos autorius, kolekcininkas, knygų autorius Alfredas Vilbikas.

Parodoje apie Peliksą Bugailiškį, teisininką, spaudos darbuotoją, žurnalistą, kraštotyrininką, muziejininką, eksponuojama daugiau nei pusantro šimto originalių ir per 200 eksponatų kopijų iš Šiaulių „Aušros“ muziejaus, Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos, Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos, Lietuvos centrinio valstybės archyvo, Lietuvos ypatingojo archyvo, Lietuvos literatūros ir tautosakos instituto, Lietuvos nacionalinio muziejaus, Vilniaus regiono valstybės archyvo, Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos, Šiaulių „Laiptų galerijos“, Šiaulių apygardos teismo.

Gausiai į atidarymą susirinkusiems lankytojams parodos sudarytojas A. Vilbikas pristatė eksponatus – spausdintus ir Pelikso Bugailiškio ranka rašytus laiškus, teisinę medžiagą, sprendimus, pareiškimus ir prašymus, išverstas ir parašytas knygas, dokumentus, metraščius, atspindinčius iškilaus šviesuolio asmeninio ir visuomeninio gyvenimo, profesinės veiklos etapus.

Nušviečiant Pelikso Bugailiškio ir jo žmonos Onos Bugailiškienės asmeninį gyvenimą, parodoje yra eksponatų, susijusių su jų gyvenimu: laiškai, P. Bugailiškio dienoraštis, asmens dokumentai, maisto ir vizitinė kortelės, apdovanojimai. Pristatoma baudžiamoji byla, kur P. Bugailiškis buvo nuteistas penkerių metų laisvės atėmimu už 1918–1938 metų parašytą „Šiaulių metraštį“, kuriame objektyviai aprašė bolševikų invaziją į Šiaulius ir jų elgesį. Mirus J. Stalinui, buvo paskelbta amnestija ir P. Bugailiškis buvo atleistas nuo likusios bausmės.

Jis – ne tik aktyvus visuomenininkas, redaktorius, knygų vertėjas ir rašytojas, bet priklausė ir dalyvavo Lietuvių draugijos nukentėjusiems nuo karo šelpti veikloje. Taip pat dalyvavo Lietuvių konferencijoje, kuri svarstė Lietuvos valstybės atkūrimo problemas ir išrinko Lietuvos tarybą.

1918 metais P. Bugailiškis paskirtas taikos teisėju,1919–1921 metais dirbo ne tik taikos teisėju, bet ir tardytoju, notaru. 1922 metais Prezidento įsakymu jis paskirtas į Šiaulių apygardos teismą, 1923 metais – į Šiaulių apygardos teismo vicepirmininko pareigas. 1939 metais Prezidento aktu jis paskirtas pirmuoju Vilniaus apygardos teismo pirmininku, 1940-aisiais pateikė prašymą Teisingumo ministeriui grąžinti į Šiaulių apygardos teismo skyriaus pirmininko pareigas, nes „su Šiauliais mane riša kai kurie neužbaigti visuomeniniai bei mokslo darbai – kraštotyra, muziejus ir kita“, ir buvo paskirtas Šiaulių apygardos teismo pirmininku. 1941 metų liepą, remdamasis Laikinojo Lietuvos ministerių kabineto nutarimu, teisingumo ministras P. Bugailiškį grąžino į pareigas. 1944 metais P. Bugailiškis jo prašymu buvo atleistas iš pareigų.

Daug ką apie P. Bugailiškį parodoje liudija išlikusi jo korespondencija. Dar studijuodamas Peterburge susirašinėjo su Povilu Višinskiu, Julija Žemaite, baigęs teisės mokslus – su Jonu Basanavičiumi, rašytoju Liudu Gira, poetu Jonu Krikščiūnu-Jovaru, poetu, advokatu Kleopu Jurgelioniu, Vasario 16-osios akto signataru Petru Klimu, lietuvių filosofu, rašytoju Vilhelmu Storosta-Vydūnu, kitomis iškiliomis to meto asmenybėmis.

Parodos atidarymo proga kalbėjo Šiaulių „Aušros“ muziejaus direktorius Raimundas Balza. Jis pasidžiaugė, kad muziejinė erdvė neapsiribojusi tik muziejumi, o plečiasi ir į kitas institucijas, kaip šiuokart – į Šiaulių apygardos teismo salę, kurioje „dėliojama P. Bugailiškio atmintis“.

„Įspūdinga ekspozicija. Surinktas, išieškotas, ištrauktas lobynas apie Bugailiškį, kuris yra Šiauliai“, – sakė „Aušros“ muziejaus vadovas.

Parodos organizatorius pasveikino Seimo narys Stasys Tumėnas. Pasak jo, P. Bugailiškio veikla Šiauliuose išskirtinai ryški: „Jis prisidėjo prie to, kad būtų Šiaulių „Aušros“ muziejus, prikišo nagus, kad atsirastų „Titnagas“, „Šiaulių naujienos“. Neatsitiktinai jis buvo taikos teisėjas, nes jis pažinojo žmones ir virė tuose jų pasauliuose“.

Renginyje kalbėjo Šiaulių apygardos teismo pirmininkas Gražvydas Poškus, kolekcininkas Arijus Ivaškevičius, „Laiptų galerijos“ parodų kuratorius Ričardas Jakutis, Kristijono Donelaičio draugijos Šiaulių skyriaus vadovė Izolina Natalija Lingienė ir kiti susirinkusieji. Šv. Kazimiero ordino narį A. Vilbiką sveikino Šiaulių apskrities komtūrijos komtūras Vladas Baranauskas, jis parodos sudarytojui įteikė simbolinių lelijos žiedų.

Paroda, kurioje eksponuojama daug P. Bugailiškio gyvenimo įvykių pagrindžiančių dokumentų, Šiaulių apygardos teisme veiks iki šių metų rugsėjo 20 dienos.