Paveiksluose – įvairios gamtos formos

Paveiksluose – įvairios gamtos formos

Paveiksluose – įvairios gamtos formos

Šiaulių universiteto Dailės galerijoje veikia dailininko Egidijaus Darulio tapybos ir skulptūros darbų paroda „Pulsas“. Parodoje – keliasdešimt paveikslų ir kelios skulptūros iš medžio.

Atidaryme Ukmergės krašte gyvenantis dailininkas E. Darulis sakė, kad paroda jam pirmiausia susitikimas su senais gerais pažįstamais, pabendravimas su jais, o tik paskui – paveikslai.

Visi E. Darulio eksponuojami darbai, paties autoriaus žodžiais, sujungti į vieną visumą – vienas kitą arba papildo, arba pratęsia. Paveikslai – etiudai, kuriuose kalbama apie gamtos formas: analizuojamas visų organinių medžiagų geometrinių formų tarpusavio santykių bendrumas.

„Mane žavi idėja, kad gamtoje yra viskas vientisa ir viskas bendra – iš vienos medžiagos, struktūros, spalvų ir t.t.“, – teigė dailininkas. Todėl ir jo eksponuojamuose paveiksluose – venos, arterijos, upių vagos, šakos, šaknys, nervai ir kapiliarai, ląstelės, debesys, medžiai, pūvantys obuoliai ir sėklos, spermatozoidai, embrionai, bulvės, žiedai, moters kojos ir žuvies liežuvis – viskas išvien, sulieta į vieną medžiagą, į vientisą spalvą.

„Visi mano paveikslai, išskyrus vieną, kuris buvo nutapytas prieš kokius ketverius metus, yra nupiešti maždaug du mėnesiai iki parodos, – sakė dailininkas. – Tiesiog sėdau ir ėmiau piešti.“

Surengti darbų parodą E. Darulį paskatino jo studijų bendrakursis šiaulietis dailininkas Kornelijus Užuotas.

Paroda veiks iki gegužės 13 dienos.

„Šiaulių krašto“ inf.

Giedriaus BARANAUSKO nuotr.

FORMOS: Dailininkas Egidijus Darulis teigia, jog gamta visur yra sukūrusi formas, kurios ir skirtingus daiktus padaro panašius.

PAVEIKSLAI: Šiauliečiams pristatoma keliasdešimt tapybos darbų, tarsi surištų vientisumo siūlu, kuris paveiksluose esamą chaosą daro tvarkingą ir suprantamą. Paveikslas „Temperatūrų skirtumai“.