Paveikslams prireikė 190 pieštukų

Paveikslams prireikė 190 pieštukų

Pa­veiks­lams pri­rei­kė 190 pieš­tu­kų

Kel­mės kul­tū­ros cent­ro Dai­lės ga­le­ri­jo­je veikia kel­miš­kio dai­li­nin­ko And­riaus Se­sels­ko gra­fi­kos dar­bų pa­ro­da „Iš­si­lais­vi­ni­mas“.

Pa­sak au­to­riaus, sa­vo pie­ši­niams jis su­nau­do­jo apie 190 pieš­tu­kų. Ka­dan­gi įpras­tu me­di­niu pieš­tu­ku ga­li­ma nu­brėž­ti apie 55 ki­lo­met­rų il­gio li­ni­ją, iš vi­so su­si­da­ro dau­giau kaip 10 tūks­tan­čių ki­lo­met­rų. A. Se­sels­kas juo­ka­vo, jog dar ke­le­ri me­tai – ir bus vi­są pa­sau­lį ap­ke­lia­vęs.

Da­lia KAR­PA­VI­ČIE­NĖ

daliak@skrastas.lt

And­riaus Se­sels­ko dar­bų pa­ro­da „Iš­si­lais­vi­ni­mas“ su­lau­kė daug lan­ky­to­jų ir di­de­lio su­si­do­mė­ji­mo.

Au­to­rius, dė­ko­da­mas kiek­vie­nam, atė­ju­siam pa­si­žiū­rė­ti jo pie­ši­nių, sa­kė, jog pa­sta­rie­ji pen­ke­ri me­tai jam bu­vo la­bai in­ten­sy­vūs. Kaip dai­li­nin­kas, jau­čia­si žen­gęs pla­tų žings­nį į prie­kį.

And­rius Se­sels­kas pa­sa­ko­jo la­bai mėgs­tan­tis įvai­rius ko­dus ir sim­bo­lius, daug skai­tan­tis, ypač poe­zi­jos kū­ri­nių. Pieš­da­mas, tuos ko­dus ir sim­bo­lius per­ke­lia į po­pie­riaus la­pą, den­gia, sle­pia. To­dėl iš­girs­ta žmo­nių nu­si­ste­bė­ji­mų ir pa­ste­bė­ji­mų, jog pa­veiks­lo pa­va­di­ni­mo pa­čia­me pa­veiks­le ne­ran­da. Bet pa­veiks­lai pri­ver­čia stab­te­lė­ti, įsi­žiū­rė­ti, pa­tir­ti sa­vą­ją vi­zi­ją.

A. Se­sels­ko įsi­ti­ki­ni­mu, me­no pra­smė vi­sa­da sly­pi pie­ši­me. Nuo bal­to po­pie­riaus la­po ir pieš­tu­ko pra­si­dė­jo, pra­si­de­da ir pra­si­dės įspū­din­giau­si ta­py­bos, skulp­tū­ros ar ar­chi­tek­tū­ros še­dev­rai. Jo pa­ties kū­ry­ba pieš­tu­ku ir pra­si­de­da, ir bai­gia­si.

Pa­ro­dos ati­da­ry­me da­ly­va­vęs me­no­ty­ri­nin­kas, pro­fe­so­rius Vy­te­nis Rim­kus sa­kė, jog kal­bė­ti ga­li­ma apie kiek­vie­ną kel­miš­kio pie­ši­nį. A. Se­sels­kas pie­šia la­bai kruopš­čiai, įde­da di­džiu­lį dar­bą. Vie­nas di­džiau­sių dai­li­nin­ko nuo­pel­nų – su­ge­bė­ji­mas pri­vers­ti žiū­ro­vą mąs­ty­ti kar­tu su juo.

And­riaus Se­sels­ko dar­bų pa­ro­da dar šį va­sa­rį bus eks­po­nuo­ja­ma Rau­dond­va­ry­je, ko­vą – iš­kil­min­gai pri­sta­ty­ta Sei­me. Ge­gu­žę dar­bus ga­lės ma­ty­ti A. Se­sels­ko gim­ti­nė­je Kre­tin­go­je, o lie­pą – ir kai­my­ni­nė­je Lat­vi­jo­je, Ry­go­je.

Au­to­rės nuo­tr.

PIE­ŠI­MAS: And­rius Se­sels­kas su­skai­čia­vo, jog šios pa­ro­dos dar­bams su­nau­do­jo 190 pieš­tu­kų.

„IŠ­SI­LAIS­VI­NI­MAS": Taip pa­va­din­tas ir vie­nas iš And­riaus Se­sels­ko pa­veiks­lų, ir vi­sa pa­ro­da.

SU­SI­DO­MĖ­JI­MAS: Kel­miš­kio gra­fi­kos dar­bų pa­ro­da su­lau­kė daug lan­ky­to­jų ir di­de­lio su­si­do­mė­ji­mo.