Paukščių gyvenimą parodo iš arti

Paukščių gyvenimą parodo iš arti

Paukščių gyvenimą parodo iš arti

Penktadienį Šiauliuose, Šiaurės Lietuvos kolegijos fojė, atidaryta pirmoji personalinė fotografo, biologo, ornitologo Mariaus Čepulio fotografijų paroda „Sparnai“. M. Čepulis Lietuvos laukinės gamtos fotografijos konkurse „Gintarinis Žaltys 2012“ tapo metų fotografu, o jo darbas „Tylus pagalbos šauksmas“, eksponuojamas šioje parodoje, tapo metų nuotrauka.

Rita ŽADEIKYTĖ

rita@skrastas.lt

Valandų valandas išlaukti kadrai

Parodoje eksponuojamose fotografijose – paukščiai natūralioje aplinkoje. Prierašai prie fotografijų pasakoja apie ilgą laukimą vandens ar žemės slėptuvėse, kad pavyktų pagauti netikėtą kadrą iš paukščių gyvenimo.

„Valios neturiu. Kai slėptuvėje reikia penkias–šešias valandas laukti kadro ir jau galvoji, kad laikas eiti, kažkas sulaiko. Dar valandą pasėdžiu ir dažniausiai ateina vertas momentas. Paukščių fotografo duona tokia, kad iš savaitės fotografavimo gali turėti tik porą sekundžių laimės, o visa kita yra kantrybė“, – pasakojo parodos autorius.

M. Čepulis aistrą fotografuoti paukščius atrado per savo specialybę – studijavo biologiją, ornitologiją.

„Apie paukščius žinau labai daug, o fotografuoti juos pradėjau prieš ketverius metus. Pasižiūrėjau kitų autorių nuotraukas ir pagalvojau – kaip jie tai padaro? Kaip prieiti prie paukščių arti, kaip padaryti gerą nuotrauką?“ – apie ieškojimus sakė M. Čepulis.

Vandens ir žemės slėptuvėse

Paukščius autorius fotografuoja iš slėptuvių. Savo darbo įrankį – slėptuvę, kurioje laukia išskirtinių kadrų, M. Čepulis eksponuoja parodoje.

Dalis parodos fotografijų fotografuota šeimos sodyboje Kelmės rajone.

M. Čepulio tėvas, žinomas Šiaulių verslininkas Jurgis Čepulis, linksmino parodos žiūrovus pasakojimais, kaip jie su žmona, Mariaus mama, laiko po vandeniu paukščius už kojų, kad šie nenuskristų, kaip laiku pamėtėjo ereliui karpį ir ši nuotrauka laimėjo metų fotografijos rinkimus.

Rytą prieš parodos atidarymą M. Čepulis tai pat ėjo fotografuoti. Eidamas nuleisto tvenkinio dugnu, fotografas su visa aparatūra įsmuko dumble iki juosmens.

„Daug kartų esu ir skendęs, bet taip bejėgiškai pasijaučiau pirmą kartą. Rankomis atsikasiau kojas, atsiguliau ant dumblo ir vos ne vos paršliaužiau į krantą“, – pasakojo unikalių nuotraukų autorius.

Jono TAMULIO nuotr.

KANTRYBĖ: Atidaryti parodą fotografui, ornitologui Mariui Čepuliui talkino tėvas, žinomas Šiaulių verslininkas Jurgis Čepulis. Jis, norėdamas atskleisti sūnaus kantrybę, juokavo, kad su žmona po vandeniu laiko paukščius už kojų, kad sūnus spėtų nufotografuoti.

KADRAI: Parodoje eksponuojami unikalūs kadrai, kurių autorius Marius Čepulis valandų valandas laukė vandens ir žemės slėptuvėse. Ši nuotrauka „Tylus pagalbos šauksmas“ tapo metų nuotrauka Lietuvos laukinės gamtos fotografijos konkurse.

MASKUOTĖ: Slėptuvė, kurioje Marius Čepulis laukia išskirtinių kadrų.