„Patrepsynėje“ geriausią porą rinko ir „Šiaulių kraštas“

„Patrepsynėje“ geriausią porą rinko ir „Šiaulių kraštas“

„Patrepsynėje“ geriausią porą rinko ir „Šiaulių kraštas“

Muzikantas pučia vežimo rato stebulę. Lietuvių folkloro entuziastai sugroja improvizuotą sutartinę akmeninėmis žuvimis. Respublikinėse folklorinių šokių varžytuvėse „Patrepsynė“ meilė etnokultūrai skleidžiasi įvairiausiomis formomis. Savaitgalį Šiaulių arenoje vyko jubiliejinės, dešimtosios, varžytuvės – trypė 126 jaunuolių poros.

Simona PUŽAITĖ

simona@skrastas.lt

Savanoriškai įsteigti prizai

Žaismingu šokiu „Našlaitėlis“ pradedamos kiekvienos folklorinių šokių varžytuvės „Patrepsynė“. Jį moka visi: visi porom porom, o našlaitėlis lieka be poros. Trumpam.

Be dovanų „Patrepsynėje“ nelieka niekas. Tai vienas iš varžytuvių unikalumų: gausybė savanoriškai įsteigtų prizų, kuriuos gauna ne tik komisijos įvertintos poros.

Dovanas labiausiai patikusiems šokėjams atsiveža ir įteikia iš visos Lietuvos susirinkę šokėjai ir jų vadovai, tėvai, komisijos nariai, renginio vedėjai, muzikantai ir kiti. Nuo rankdarbių iki kepinių, meno kūrinių.

„Taip skatinama ne tik gražiai šokti ir laimėti, bet ir pastebėti kitus gražiai šokančius moksleivius, juos pasveikinti ir apdovanoti dažniausiai savo rankų darbo dovanomis“, – pažymi varžytuvių pagrindinė organizatorė ir sumanytoja, Šiaulių kultūros centro Etninės kultūros skyriaus vedėja Diana Martinaitienė.

Šokti liaudiškus šokius – smagu

Savo prizą atsinešusio žmogaus iš šalies vertinimas – visiškai subjektyvus. Išrinkti labiausiai patikusią šokėjų porą teko ir „Šiaulių kraštui“. Favoritų porai Sigutei Miškinytei ir Karoliui Trakui įteiktos rankų darbo žalvarinės sagės. „Puošimės jomis“, – patikino.

„Kai pradžioje mus pakvietė į folkloro ansamblį „Reketukas“, daugiau dainavome, bet pamatėme, kad labai linksma šokti. Taip ir užsikabinome“, – prisiminė šokėjai. Vilniaus mokytojų namų vaikų ir jaunuolių folkloro ansamblyje jie šoka jau ketverius metus.

Sigutė ir Karolis – klasės draugai, atsitiktinai pradėjo šokti kartu. „Labai susiderinom šokdami, o kai prieš dvejus metus „Patrepsynėje“ laimėjome prizą kaip geriausi pradedantieji šokėjai, nebesiskiriame“, – pasakojo K. Trakas.

Pora įsitikinusi, jog liaudiškų šokių įdomumas priklauso ir nuo ansamblio vadovų, kurie patys labai moka sudominti.

Karolis atkreipia dėmesį, jog anksčiau trūkdavo šokti norinčių vaikinų, bet dabar šios problemos nebėra. „Daug mano bendraamžių liaudies šokiai patinka. Atsivedėme šokti keletą klasės draugų, ansamblį pradėjo lankyti sesė. Folkloru pradėjo domėtis ir tėvai“, – pasakojo K. Trakas.

Akmeniniai amuletai

10-ojoje „Patrepsynėje“ varžėsis geriausi šokėjai iš 17 savivaldybių. Šiaulių miestui atstovavo 12, Šiaulių rajonui – 10 šokėjų porų.

Šokėjus vertino komisija, tradiciškai vadovaujama etnologo, Latvijos universiteto Etninės kultūros centro vadovo Ernesto Spičo. Varžytuvių vertinimo kriterijai neapsiriboja vien šokio technikos vertinimu – svarbi kiekvieno šokėjo emocija, įsijautimas, individuali interpretacija.

Šokėjų poroms paskirtos net 55 nominacijos už geriausiai pašoktus šokius. Trims geriausioms poroms įteikti nugalėtojų marškinėliai su šūkiu „Jeigu šoki "Patrepsynėj" – širdis Lietuvoj Tėvynėj“ ir unikalūs šiauliečio tautodailininko Alberto Martinaičio prizai. Jo pagamintą būgną ir kankles šokėjai laimėjo savo mokykloms. Kitiems atiteko baltiškų akmeninių amuletų kopijos.

Pradedančiųjų kategorijoje geriausia šokėjų pora pripažinti Dovilė Zamaraitė ir Orintas Stradomskis iš Radviliškio rajono Šiaulėnų M. Šikšnio vidurinės mokyklos.

Geriausia pažengusiųjų šokėjų pora – Aušra Pukštaitė ir Mantas Mikalauskis iš Vilniaus Žvėryno gimnazijos folkloro ansamblio „Dolija“.

Geriausias patyrusiųjų šokėjų ketvertas – Evelina Zutkytė, Žygimantas Urniežius, Karolina Zutkytė ir Mantas Krestikas iš Kauno rajono Domeikavos gimnazijos.

„Patrepsynės“ kalviu vadinamas šiaulietis Arūnas Vaičelis tradiciškai nukalė šokius simbolizuojančius meninius akcentus. Šauniausiai pašokę šokį „Barborytė“ Urtė Kėblaitė ir Hubertas Šimkus iš Šilalės rajono savivaldybės kultūros centro vaikų folkloro grupės „Smuokiuka“ laimėjo geležinių batukų porą.

Varinės dūdos ir gėlių skulptūrėlės atiteko dviem poroms iš Pakruojo rajono Pamūšio kultūros namų: Rugilei Bužavaitei ir Vitalijui Visockui, Viktorijai Visockaitei ir Egidijui Bužavui. Ketvertas įvertintas už šauniausiai pašoktą šokį „Siuntė Marę į Žagarę“.

Jono TAMULIO nuotr.

ŠOKĖJAI: „Šiaulių krašto“ simpatijų prizą laimėjusi vilniečių pora Sigutė Miškinytė ir Karolis Trakas įsitikinę, kad šokti liaudiškus šokius yra smagu.

VAIŠĖS: Jubiliejinės „Patrepsynės“ proga šokėjai vaišinti ne tortu, bet liaudiškais desertais – šakočiais, pyragu, sausainiais, ragaišiais.

MUZIKA: Antrosios „Patrepsynės“ dalies atidarymo proga muzikantas garsą išgavo pūsdamas vežimo rato stebulę.

SUTARTINĖ: Respublikinių folklorinių šokių varžytuvių „Patrepsynė“ organizatoriai, muzikantai ir teisėjai pagrojo improvizuotą sutartinę akmeninėmis rankų darbo žuvimis.

DALYVIAI: Jubiliejinėse, dešimtosiose, folklorinių šokių varžytuvėse šoko 126 jaunuolių poros.