Paskutinį spalio sekmadienį – nemokamas muziejų lankymas

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Šiaulių istorijos muziejuje galima pamatyti originalų 1569 m. rugpjūčio 3 d. Liubline surašytą pergamentą – Kuršo ir Žiemgalos kunigaikštystės inkorporacijos į Abiejų Tautų Respublikos uniją aktą, kurį pasirašė karalius Žygimantas Augustas.

Spalio 30 dieną, paskutinį mėnesio sekmadienį, nuo 11 iki 17 valandos Šiaulių „Aušros“ muziejaus padalinių – Chaimo Frenkelio vilos-muziejaus, Fotografijos muziejaus, Šiaulių istorijos muziejaus, Venclauskių namų-muziejaus, Žaliūkių malūnininko sodybos-muziejaus, Dviračių muziejaus, Radijo ir televizijos muziejaus – lankymas yra nemokamas.

Chaimo Frenkelio viloje-muziejuje veikiančioje parodoje „Molyje įamžinta istorija“ lankytojai susipažins su koklių istorija: kaip jie atkeliavo iš Europos į Lietuvą, kokie buvo gaminami, kaip dekoruojami. Parodoje galima prisėsti prie židinio ir paskaityti knygą „Chaimo Frenkelio vila Šiauliuose. Lietuvos žydų istorijos liudijimai“, iš paruoštų kaladėlių pastatyti savo svajonių krosnį.

Fotografijos muziejuje veikia fotomenininkės Marijos Šileikaitės-Čičirkienės fotografijų paroda „Odė Lietuvos miesteliams“. Daugiau nei dešimtmetį kurtoje fotografijų serijoje žiūrovas kviečiamas pasivaikščioti mažųjų Lietuvos miestelių gatvelėmis, kiemeliais ir jų pakraščiais, pastebėti išraiškingus ir įžvelgti subtilius vietos gyvenimo autentiškumą liudijančius siužetus.

Fotografijos muziejaus Studijoje veikia fotomenininko Vilijaus Žagrakalio fotografijų paroda „Rakursai“. Joje – platininiu spausdinimo metodu sukurti ir ant medvilninio popieriaus atspausti kūriniai.

Venclauskių namuose-muziejuje veikia paroda „Kartą skautas – visad skautas: skautų judėjimas Šiauliuose ir pasaulyje“, skirta Gražbylės Venclauskaitės 110-osioms gimimo metinėms.Lankytojai parodoje kviečiami susipažinti su skautų istorija, esminiais skautybės principais ir bruožais, pagrindine veikla ir kitomis judėjimo subtilybėmis.

Šiaulių istorijos muziejuje veikia paroda „Kuršo ir Žiemgalos kunigaikštystė ir Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė 1561–1795 m.”. Paroda padeda suvokti, kokį pėdsaką mūsų, Lietuvos ir Latvijos, valstybių istorijoje, kultūroje paliko kaimyninės valstybės. Muziejaus lankytojai galės susipažinti su originaliu 1569 m. rugpjūčio 3 d. Liubline surašytu pergamentu – Kuršo ir Žiemgalos kunigaikštystės inkorporacijos į Abiejų Tautų Respublikos uniją aktu, kurį pasirašė karalius Žygimantas Augustas.

Pirmame Dviračių muziejaus aukšte ir suaugusieji, ir vaikai gali lenktyniauti šiuolaikiniu ir senoviniu dviračiais. Senovinis medinis dviratis sukonstruotas pagal beveik penkių šimtmečių senumo brėžinius. Trečio aukšto ekspozicijoje galima išbandyti plento dviračių sportą, antrame aukšte – paminti netradicinę sporto priemonę – velomobilį.

Radijo ir televizijos muziejuje eksponuojami skirtingais laikotarpiais pagaminti veikiantys televizijos imtuvai. Lankytojai išgirs grojančius mechaninius patefonus, elektrofonus, magnetofonus, galės patys išbandyti telegrafo aparatą ir Morzės abėcėle pasiųsti SOS signalą. Muziejaus edukacinėje erdvėje pristatomas Odesoje pagamintas kino juostos montavimo stalas ir XX a. 7 deš. menanti kino kamera. Muziejininkai atskleis paslaptį, kaip XX a. 7–9 deš. nufilmuota medžiaga buvo apdorojama, kol ją pamatydavo žiūrovai.

Žaliūkių malūninko sodyboje lankytojai kviečiami suptis sūpuoklėse, susipažinti su sodybos augintiniais. Jei lauke nesinori būti, galima apžiūrėti malūną, trobą, žaisti virtualios realybės žaidimą, leidžiantį pasijusti tikru malūnininku. Sodyboje-muziejuje veikia nuolatinė „Žaliūkių vėjo malūno“ ekspozicija.