Pasiilgote aristokratiškos kultūros dvelksmo? Keliaukite į Burbiškį

Muziejaus nuotr.
Tulpių žydėjimo šventė Burbiškio dvare.
Pirmą kartą rašytiniuose šaltiniuose XVI a. paminėtas Burbiškio dvaras – tikras malonumas šiuolaikiniams romantikams, besižavintiems sulėtintu gyvenimo tempu, dvariška kultūra ir mėgstantiems įsijausti į prabėgusių laikų dvasią. Jis vertas dėmesio ne tik dėl visoje šalyje garsios Tulpių žydėjimo šventės – Lietuvoje nėra daug dvarų, kurie būtų iš naujo tapę tikrais kultūros židiniais. Burbiškis – vienas jų.

Gyva dvaro atmosfera

XVI amžių menančiam Burbiškio dvarui pasisekė – šiuos laikus jis pasiekė išsaugojęs daug unikalių savybių. Jo teritorijoje išlikę romantizmo, istorizmo ir neogotikos stiliaus pastatai, mažosios architektūros elementai, atkurtas 28 hektarų parkas, restauruoti statiniai. Burbiškio dvaro istorijos skyrius yra Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio komplekso dalis, istorija čia alsuoja ne tik senovę manančios sienos. Muziejaus darbuotojų dėka dvaras tapo autentiška praeities pažinimo, poilsio erdve. Įsigilinę į buvusių dvarininkų pasaulėjautą, jie puoselėja muziejaus dvasią, išlaikydami XIX a. pab.–XX a. pr. atmosferą. Pasak Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio direktorės dr. Lauros Prascevičiūtės, visos veiklos, renginiai yra muziejaus būties dalis, natūrali ir gyva ekspozicijų tąsa.

Burbiškio dvaras rudenį.

"Kiekviena detalė dvare restauruota arba atkurta griežtai kliaujantis istoriniais šaltiniais. Muziejaus kolektyvas nuolat ieško, kaip iš naujo aktualizuoti dvaro reikšmę, saugo čia gyvenusių ir kūrusių asmenybių palikimą bei atminimą ateities kartoms", – tvirtina L. Prascevičiūtė ir priduria, kad Burbiškio dvaro restauravimas ir tyrimai – nenutrūkstantis procesas.

Restauruotuose pastatuose įrengtos buvusių savininkų Baženskių gyvenimą atspindinčios ekspozicijos – muziejininkai surinko gausią ikonografinę medžiagą, nuotraukas, sales papuošė laikmečio dvasią atspindinčiais autentiškais paveikslais, baldais, interjero detalėmis. Kelerius metus iš eilės dvaro erdvėse pristatomos įvairių laikotarpių dvaro madą atspindinčios parodos iš kolekcininko, mados istoriko Aleksandro Vasiljevo kolekcijos.

Dalelę dvariškos kultūros dvelksmo galima parsivežti ir į namus, leidžiant jaukius vakarus su knyga "Burbiškio dvaras. Istorija, kultūra, paveldas". Ją pernai išleido muziejaus-draustinio įkūrėjas ir ilgametis direktorius Egidijus Prascevičius bei dabartinė direktorė dr. Laura Prascevičiūtė. Knygos puslapiuose prabėga kelių šimtų metų dvaro klestėjimo, užmaršties ir atgimimo istorija.

Finansavimas muziejinės ir edukacinės veiklos plėtrai, Burbiškio dvaro sodyboje atliekant tvarkybos ir atkūrimo darbus, skirtas iš 2014–2020 metų Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos prioriteto "Aplinkosauga, gamtos išteklių darnus naudojimas ir prisitaikymas prie klimato kaitos" priemonės "Aktualizuoti savivaldybių kultūros paveldo objektus" lėšų.
 

Žalumos apsupta dvaro parko rotonda.

Pramogos visai dienai

Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio viešųjų ryšių specialistė Živilė Kavaliauskaitė sako, kad muziejaus svečiai gali aplankyti visą Burbiškio dvaro kompleksą: centrinį dvaro rūmą, ledainę, vaikų namelį, guvernantės namą, dvaro rūmų svečių korpusą, virtuvę, arklides, svirną, balandinę, sodininko namą, oranžeriją, ūkinį pastatą, pirtį, altaną, apylinkes apžvelgti iš keturių aukštų bokšto, pasivaikščioti po įspūdingo peizažo parką su tvenkinių ir kanalų sistema, salomis, tiltais ir tilteliais, skulptūromis. "Muziejaus lankytojams siūlome pažintinę ekskursiją, o mėgstantiems aktyvias pramogas – orientacinį žaidimą, kurio metu pagal įvairius ženklus ir užuominas reikia rasti žemėlapyje pažymėtus punktus", – sako Ž. Kavaliauskaitė.

Lankytojų laukia ir kitos pramogos. "Lėlės siūlinukės" edukacija ne tik supažindina su lėlių atsiradimo istorija, vaikų kasdienybe ir pramogomis Lietuvos dvaruose, bet ir moko pasigaminti lėlę iš siūlų. "Taip pat mokome pasidaryti popierių, pasakojame jo istoriją. Ant popieriaus galima užrašyti ir gražų palinkėjimą žąsies plunksna", – pasakoja pašnekovė. Edukacija "Mada dvare" kviečia susipažinti su XIX a.–XX a. I pusės dvarų mada ir jos ypatumais, pasimatuoti tam laikmečiui būdingus kostiumus ir aksesuarus bei sukurti istorinį kostiumą popierinei lėlei.

Dvaro erdvėse pristatomos įvairių laikotarpių dvaro madą atspindinčios parodos iš kolekcininko, mados istoriko Aleksandro Vasiljevo kolekcijos.

O kaip gi Burbiškio dvaras be jį išgarsinusių tulpių – daugiametės dvaro tradicijos! Nuo 1999 metų čia rengiama vienintelė Lietuvoje Tulpių žydėjimo šventė antrąjį gegužės savaitgalį sutraukia tūkstančius lankytojų. Beje, dvare renkamos ir kitų daugiamečių gėlių kolekcijos. Papildydami šią temą, muziejaus darbuotojai sugalvojo puikią edukaciją "Margaspalvė tulpė", jos metu supažindina su tulpių istorija, paaiškina, kaip ši gėlė siejasi su Lietuvos dvarų kultūra ir Burbiškio dvaru. Edukacijoje galima susikurti ir tulpės formos suvenyrą, kuris primintų šią nuostabią viešnagę.
 

Burbiškyje žydi tulpės.

Per Burbiškio dvarą driekiasi ir vis labiau populiarėjančio "Camino Lituano" piligrimų kelio trasa, dvare jie gali apsistoti nakvynei.

Direktorė L. Prascevičiūtė teigia, kad dvare visuomet laukiama vietos bendruomenė, kultūros atstovai. "Pas mus vyksta daug kultūros, meno, mokslo renginių, organizuojami seminarai, aktualizuojantys dvaro kultūrą, pažintinės ekskursijos, žygiai, vietos kūrėjų parodų pristatymai, edukaciniai ciklai, susitikimai, koncertai, šventės, rodomi spektakliai, – vardija muziejaus direktorė. – Bendruomenė ypač susitelkia gegužės mėnesį, kai Burbiškio dvaras nusidažo tulpių spalvomis. Tulpių žydėjimo šventėje dalyvauja įvairių sričių kūrėjai – menininkai, muzikantai, dainininkai, amatininkai, istorinių kolekcijų savininkai."
 

I. Narkutės koncertas Burbiškio dvare.

L. Prascevičiūtė džiaugiasi glaudžiu bendradarbiavimu su Kultūros ministerija įgyvendinant Lietuvos kultūros tarybos remiamus projektus. Burbiškio dvare vykstančios edukacijos yra įtrauktos į Kultūros paso paslaugų programą.

Muziejaus kolektyvas nuoširdžiai kviečia visus užsukti, o norintys daugiau sužinoti apie siūlomas veiklas, gali apsilankyti interneto svetainėje www.daugyvenesmuziejus.lt.

Užs. Nr. 525954

Publikacija finansuojama Europos socialinio fondo veiksmų programos prioriteto "Techninė parama, skirta informuoti apie veiksmų programą ir jai vertinti" lėšomis.

KPF logoKM logo2