Parodose – prabilęs šilkas ir metalas

Loretos RIPSKYTĖS nuotr.
Lankytojus pasitinka 25 subtilūs, per laikmečius, skirtingas erdves, patirtis, formas keliaujantys Laimos Rakovskos šilko tapybos ir grafikos darbai.
Joniškio kultūros centre eksponuojamos dvi parodos – pirmojo aukšto salėje „Po palme“ galima pamatyti šiaulietės menininkės Laimos Rakovskos šilko tapybą ir grafiką, o antrajame aukšte – Ričardo Grekavičiaus iš Karmėlavos (Kauno rajonas) kalvystės darbus.

 

Pirmajame aukšte lankytojus pasitinka 25 subtilūs, per laikmečius, skirtingas erdves, patirtis, formas keliaujantys Laimos Rakovskos šilko tapybos ir grafikos darbai. Čia sutiksi ir kariatides – architektūrines moters pavidalo atramas iš Artemidės šventyklos, ir kimono vilkinčią japonę, riterių laikų jojančią raitininkę, ir Kastilijos, istorinio Ispanijos regiono, karalienę Izabelę. Menininkė savo kūryboje prabėga per dailės ir architektūros stiliaus epochas: gotiką, renesansą, baroką, rokoko.

Autorė parodą skiria savo tėveliams.

Antrojo aukšto salėje pasitinka aštuoni karmėlaviškio Ričardo Grekavičiaus, praėjusiais metais pripažino Lietuvos kalvių kalviu, kūriniai – įvairiaraštės metalinės saulutės. Šie dekoratyvūs tradiciniai elementai, kadaise turėję glaudų ryšį su mažąja liaudies architektūra, XX amžiaus septintajame dešimtmetyje šią reikšmę prarado. Jos tapo tiesiog dekoratyviniais akcentais liaudies dailės parodose, muziejų ekspozicijose, butų interjeruose. Nuo aštuntojo dešimtmečio vidurio saulutės vėl naudojamos memorialiniams paminklams, įkomponuojant į jas kaip puošybos elementą simbolines stilizuotas paukščių bei kitų gyvūnų, augalų formas.

Lietuvos tautodailininkų sąjungos narys Ričardas Grekavičius savo darbus pristato visoje Lietuvoje, rengia parodas muziejuose, kultūros ir švietimo įstaigose, bibliotekose. Kasmet dalyvauja pleneruose ir seminaruose Lietuvoje, Latvijoje, demonstruoja kalvystės amatą miestų ir amatų šventėse, mokyklose.