Parodos „Olegas Truchanas – šiaulietis, tapęs Australijos legenda“ atidarymas

 

2023 m. birželio 30 d., penktadienį, 14 val. Venclauskių namuose-muziejuje (Vytauto g. 89, Šiauliai) vyks parodos ,,Olegas Truchanas – šiaulietis, tapęs Australijos legenda“ atidarymas. Paroda skiriama žinomo keliautojo, gamtosaugininko Olego Truchano (1923–1972) 100-osioms gimimo metinėms.

Olegas Truchanas gimė Šiauliuose, mokėsi Šiaulių berniukų gimnazijoje, kurią baigė 1941 m. Augdamas šalia Talkšos ežero, O. Truchanas nuo mažens įsitraukė į vandens sporto veiklas, išmoko plaukti, vėliau pradėjo buriuoti Rėkyvos ežere. Buriavimas sekėsi – jis buvo išrinktas atstovauti Lietuvai jachtų regatoje 1940-ųjų Tokijo olimpinėse žaidynėse, tačiau dėl prasidėjusio Antrojo pasaulinio karo šios žaidynės neįvyko. Baigiantis karui, O. Truchanas pasitraukė į Vokietiją, o 1949 m. emigravo į Australiją.

Naujam atvykėliui buvo pasiūlytas darbas Tasmanijoje, cinko kompanijoje. Tad Olegas įsikūrė šioje saloje, kur gyvendamas susižavėjo laukine Tasmanijos gamta, rengė žygius į vietoves, kur dar nebuvo įžengęs joks žmogus. Ekspedicijose O. Truchanas fotografuodavo žmogaus nepaliestą gamtą, grįžęs skaitė viešas paskaitas ir įvairiais būdais ragino saugoti unikalią gamtą. Ypatingai daug jis padarė siekdamas apsaugoti Pederio ežerą ir Gordono upę. Savo gamtosaugine veikla O. Truchanas išgarsėjo Australijoje.

Deja, 1972 m., susiruošęs į kelionę Gordono upe, O. Truchanas žuvo. Tačiau jo kova už gamtos išsaugojimą Australijoje atsimenama ir šiandien. O. Truchano vardas suteiktas retų pušų miškui prie Denisono upės, jo vardu pavadintas Australijos vakaruose stūksantis kalnas, Strano turizmo informacijos centro muziejuje eksponuojamas O. Truchano atminimui skirtas paminklas.

Prisimenant jo gyvenimą ir darbus, leidžiamos knygos, organizuojamos ekspedicijos, parodos. Visos šios temos atsiskleidžia Venclauskių namuose-muziejuje eksponuojamoje O. Truchanui skirtoje parodoje. Joje pristatomos teisininko Jono Nekrašiaus, daugelį metų tyrinėjančio O. Truchano veiklą, keliavusio jo pėdsakais Tasmanijoje, sukaupta medžiaga. Parodos atidaryme J. Nekrašius pristatys savo tyrinėjimus, plačiau papasakos apie O. Truchano gyvenimą ir veiklą. Renginyje taip pat koncertuos O. Truchano mokyklos – Šiaulių berniukų gimnazijos (dabar Juliaus Janonio gimnazijos) gimnazistai.