Parodos autorių į Žagarę atvedė bendraklasė

Loretos RIPSKYTĖS nuotr.
Trys buvę Šaukėnų vidurinės mokyklos (dabar – Vlado Pūtvio–Putvinskio gimnazija) mokiniai: parodos autorius Algirdas Kontrimas (antras iš kairės) su bendraklase Alma Kančelskiene ir jos vyru Virgilijumi Kančelskiu ir Žagarės parapijos klebonas Andrius Valčiukas (kairėje), anksčiau dirbęs A. Kontrimo gimtinėje Kurtuvėnuose.
Žagarės (Joniškio rajonas) kultūros centro galerijoje atidaryta Meškuičių gimnazijos direktoriaus, kurtuvėniškio Algirdo Kontrimo, išleidusio ne vieną fotoalbumą, kerinčių gamtos vaizdų fotodrobėse paroda „Vaikystės vandenų šalyje“. Renginį organizavo kultūros centras, o išsikalbėjus paaiškėjo, kad pirmąją mintį šį autorių pakviesti pasiūlė Žagarės gimnazijos mokytoja Alma Kančelskienė – buvusi Algirdo Kontrimo bendraklasė.

 

Iš viršaus viskas atrodo kitaip

Algirdo Kontrimo parodoje eksponuojamose fotodrobėse – Kurtuvėnų, kur gimė, augo, regioninio parko vaizdai, gamtos peizažai, žvelgiant iš paukščio skrydžio, fotografuojant drono pagalba: tvenkinių junginys, Kurtuvos, Dubysos upių juostos, tiesus it styga kelias, dalinantispaveikslo plokštumą į dvi dalis, lyg grybai miške iš viršaus atrodantys raudonuojantys klevai, veidrodinis medžių atspindys vandeny, saulėlydžio gaisai, tarsi žaislinė raudonu stogu atrodanti Kurtuvėnų bažnyčia. Iš viršaus viskas kitaip atrodo. Vėliau parodos autorius pasakos, kad dirbdamas Meškuičių (Šiaulių rajonas) gimnazijos direktoriumi sugalvojo nufotografuoti visus kaimus, iš kurių vaikai lanko jo vadovaujamą mokyklą. Kai surengė parodą, mokiniai atpažino tik apie trečdalį taip pat iš drono fotografuotų vietų, nors ten prabėga kiekviena jų diena.

O renginio pradžioje melodingais pianino muzikos garsais aukštyn nuskraidino Žagarės gimnazijos mokinė Skaistė Tautkaitė, Algirdo Kontrimo eiles skaitė tos pačios mokyklos mokinė Gabrielė Mitrikaitė, Žagarės kultūros centro režisierius Jonas Gricius.

Bendraklasės mintis

A. Kontrimas prisipažino prieš atvykdamas apie Žagarę žinojęs tik keletą faktų: kad čia sirpsta išskirtinės Lietuvoje vyšnios – žagarvyšnės, kad šis miestas sovietiniais metais buvo kunigų tremties vieta, kad čia neseniai apsistojo jo bičiulis, kunigas iš Kurtuvėnų Andrius Valčiukas ir kad Žagarėje gyvena bendraklasę Alma Kančelskienė su vyru Virgilijumi Kančelskiu – abu pedagogai, kaip ir jis pats. Būtent A. Kančelskienė, aktyvi vietos visuomenininkė, kultūrinių renginių lankytoja ir tapo šios parodos pristatymo Žagarėje iniciatore. Socialiniame tinkle pamatė savo buvusios klasės draugės įdėtą nuotrauką iš Algirdo parodos ir, kaip pati juokavo, „užpavydėjo“, – kodėl ne Žagarėje? Šia idėja ji pasidalino su kunigu Andriumi Valčiuku, o jis, apsilankęs Žagarės kultūros centre, direktorei pasiūlė pakviesti autorių.

„Mes kartu su Algirdu mokyklą Šaukėnuose baigėme prieš 45 metus. Jis jau tada fotografavo, todėl turiu jo darytų fotografijų iš hipių laikų, kai berniukai vaikščiojo ilgais plaukais, o mergaitės trumpino sijonus, – pasakojo A. Kančelskienė, prisiminusi ir vieną vos blogai nesibaigusį nuotykį. – Kartą prieš fizikos pamoką aš paleidau Algirdo kuprinę per trečiojo aukšto langą. Nepagalvojau, kad joje galėjo būti fotoaparatas. Tada jis sakė, kad gausiu karvę parduoti, norėdama atlyginti nuostolius. Bet, laimei, fotoaparatas nesudužo.“

Pasak pedagogės, jos bendraklasis ne tik fotografuodavo, bet ir kurdavo įvairioms mokyklos programoms scenarijus, tad nenuostabu, kad rašo puikias eiles.

O kunigas Andrius Valčiukas, kuris su A. Kontrimu susibičiuliavo dirbdamas Kurtuvėnų parapijoje, džiaugėsi fotodrobėse atskleistu krašto grožiu ir ragino pakilti virš kasdienybės, pastebėti bei įvertinti tai, ką turime. Jam pritarė autorių sveikinusi Žagarės kultūros centro direktorė Aistė Tuminaitė–Orlauskė, kuriai ir A. Kančelskienei Algirdas Kontrimas dovanojo po savo fotoalbumą. Tuo tarpu, buvusi bendraklasė A. Kančelskienė jam įteikė tautodailininkės Aušros Petrauskienės rankų darbą – Barboros Žagarietės lėlę ir žvakelę.