Parodoje atsispindi aštrus pasaulis

Parodoje atsispindi aštrus pasaulis

Parodoje atsispindi aštrus pasaulis

Šiaulių universiteto (ŠU) Dailės galerijoje ketvirtadienį atidaryta dėstytojo, menininko Arūno Uoginto tapybos paroda „Pusryčiai ant žolės“.

Simona SIMONAVIČĖ

simona@skrastas.lt

Parodoje eksponuojami paskutinių dvejų metų darbai, monumentalūs grafikos paveikslai, protestuojantys prieš absurdišką smurtą pasaulyje. Taip pat beveik niekur nerodyti aktorių portretai, kuriuos dailininkas nutapė dirbdamas Šiaulių dramos teatre 2002–2004 metais.

Parodų kuratorius Kornelijus Užuotas atidaryme pažymėjo, jog Uogintų šeima yra Šiaulių, Lietuvos ir Europos reiškinys. Pernai ŠU galerijoje savo parodą pristatė A. Uoginto žmona, menininkė Reda Uogintienė.

Pasak Šiaulių dailininkų sąjungos pirmininko Ričardo Garbačiausko, dailininkas šioje parodoje rodo intymius portretus, giliai atskleidžia žmonių charakterius, jaučiamas vidinis ryšys.

„Aštrumas Arūnui būdingas ne tik vaizduojamojoje dailėje, bet ir tekste, bendraujant su studentais. Šiais pliuralizmo laikais kalbėti atvirai, kartais tiesmukiškai nebe visi drįsta. Atviras kalbėjimas matyti darbuose, meninėje pozicijoje“, – atkreipė dėmesį ŠU Dailės katedros vedėjas doc. Vidmantas Zarėka.

Autorius A. Uogintas svarstė, jog kiekvieno menininko pozicija yra nebijoti eiti į savo pusę.

„Neseniai žiūrėjau filmuką apie paukštukus. Biologai darė bandymus su zylėmis, gyvenančiomis pietuose ir šiaurėje. Joms buvo įdėtas maistas į stiklainius ir šiek tiek užsuktas dangtelis. Pasirodo, pietietės – tinginės, o mūsiškės zylės sugebėdavo atsukti ir palesti. Paukštis daug protingesnis, kur yra šalta, muša. Kuo dailininkas yra aštresniame pasaulyje, tuo daugiau padaro“, – kalbėjo A. Uogintas.

Paroda „Pusryčiai ant žolės“ veiks iki lapkričio 20 dienos.

Giedriaus BARANAUSKO nuotr.

ATIDARYMAS: Šiaulių universiteto Dailės galerijoje atidaryta menininko Arūno Uoginto (dešinėje) paroda.