Parodoje — raudona iliuzija ir pilka tikrovė

Parodoje —  raudona iliuzija ir pilka tikrovė

Parodoje — raudona iliuzija ir pilka tikrovė

Aušros alėjos rūmuose penktadienį atidaryta paroda „Gyvenimas už geležinės uždangos (sovietmečio paradoksai, vizijos, realybė)“. Paroda, skirta priminti skaudžias sovietinio laikmečio akimirkas, lankytojų lauks iki gruodžio 5 dienos.

Monika LAUCIŪTĖ

Eksponatai salėje suskirstyti į dvi dalis. Vienoje — sovietinė simbolika: vėliavos, cenzūruoti leidiniai, dokumentai, politinių lyderių nuotraukos, propagandiniai plakatai — visuose dominuoja raudona spalva. Kita salės pusė — pilka, neryški, čia rodomi stalinizmo represijas primenantys daiktai: antkapių lentelės, rūbai, iš Sibiro rašyti laiškai, atvirukai, piešiniai, išlikusios nuotraukos, komunalinio buto stilizacija, maisto produktų, gėrimų bei rūkalų pakuotės.

„Aušros“ muziejaus direktorius Raimundas Balza mano, kad paroda bus geras ekskursas prisiminti, kaip vyko okupacija, kokias Ribentropo— Molotovo pakto pasirašymo pasekmes patyrė Lietuvos gyventojai. “Norime parodyti tą skaudžią istoriją, sovietinio gyvenimo realijas: represijas, ideologizuotą visuomeninį gyvenimą ir kuklią eilinio žmogaus buitį, gyvenant deficito sąlygomis. Siekiame atskleisti laikmečio nuotaikas, parodyti, koks didelis skirtumas buvo tarp to, ką skelbė valdžia, ir to, kaip žmogus iš tikrųjų gyveno “ — teigė R. Balza.

Šiemet sukanka 70 metų, kai Maskvoje buvo pasirašyta Vokietijos ir SSRS (Sovietų socialistinių respublikų sąjungos) nepuolimo sutartis — Molotovo— Ribentropo paktas, kuris ilgiems dešimtmečiams iš Lietuvos atėmė nepriklausomybę. To meto valdžia ir cenzūruota žiniasklaida skelbė apie puikų tarybinio žmogaus gyvenimą, kuris tikrovėje buvo visiškai kitoks: uždaras ir izoliuotas nuo aplinkinio pasaulio.

„Nors dabar ir gyvename laisvoje šalyje, tačiau vis viena vertėtų sugrįžti ir prisiminti sunkų kelią iki šiandienos, tai turėtų padėti geriau suprasti laisvės kainą, ją labiau tausoti ir branginti,“— mintimis dalinosi “Aušros“ muziejaus direktorius.

EKSPONATAI: Parodoje lankytojai gali išvysti sovietinio komunalinio buto stilizaciją

REALYBĖ: „Aušros“ muziejaus direktorius Raimundas Balza kalbėjo apie sunkų kelią iki šiandieninės laisvės.

MINĖJIMAS: Sąjūdžio Šiaulių miesto tarybos narė Irena Vasinauskaitė parodos lankytojus kvietė į Baltijos kelio minėjimą Pumpėnuose.

Giedriaus BARANAUSKO nuotr.