Paroda žiūrovą skatina mąstyti

Paroda žiūrovą skatina mąstyti

Paroda žiūrovą skatina mąstyti

Kuršėnų etninės kultūros ir tradicinių amatų centre atidaryta ginkūniškio tautodailininko Jono Vaicekausko darbų paroda.

Algimantas BRIKAS

brikas@skrastas.lt

Parodoje eksponuojami darbai, sukurti ne tik iš mėgstamiausios autoriaus medžiagos – akmens, bet jis komponuojamas su medžiu, metalu, linu.

Darbų pavadinimai, nurodyti popieriaus lapeliuose, žiūrovui gal tik suteikia mąstymo apie juos, jų vertinimo kryptį, bet išvadas pasidaryti leidžia jam pačiam. Visi eksponuojamieji kūriniai sukurti įvairiais metais, matyti kitose parodose.

Tradicinės Užgavėnių kaukės – atskira J. Vaicekauską plačiai išgarsinusi sritis. Jų Kuršėnuose eksponuojama penkiolika.

J. Vaicekausko, nedalyvavusio, salėje išdėliojant kaukes, nuomone, labai įdomiai išėjo, kad dabar parodoje šalia viena kitos yra jo pirmoji ir paskutinė, parodos išvakarėse padaryta kaukė. Jas skiria 25–26 metai.

Etninės kultūros ir tradicinių amatų centro darbuotojai, žinodami, kad J. Vaicekauskas savo kūryboje panaudoja įvairių metalinių daiktų, jam padovanojo ne tik puokštę, bet ir lėkštę senų gelžgalių. Jie rasti kasinėjant, tvarkant aikštelę prie amatų centro. Čia kadaise buvusi kalvė.

Parodos atidarymą vedė centro kultūrinių renginių ir parodų organizatorė Ilona Motuzienė.

J. Vaicekauskas prieš daugiau kaip 40 metų pradėjo kalinėti akmenį. Nuo 1977-ųjų liaudies meno parodose pradėjo eksponuoti akmens skulptūras. Tapo liaudies meistru. 1989 metais sukūrė pirmą monumentalų darbą iš ąžuolo Raganų kalnui Juodkrantėje. Maždaug prieš penkiolika metų kūryboje pradėjo naudoti kitas medžiagas.

Užgavėnių kaukes pradėjo kurti, Lietuvai atgavus nepriklausomybę. Jų nemažai yra pridaręs ir dar neketina atsisakyti šio užsiėmimo.

Ir kaukės keliauja iš parodos į parodą. J. Vaicekausko teigimu, dabar jo padarytų 20 kaukių ketinama eksponuoti Vilniuje, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyboje.

Autoriaus nuotr.

AUTORIUS: Jonas Vaicekauskas daugiau kaip 45-erius metus savo kūrybą eksponuoja parodose.

DOVANA: Metalinius daiktus, rastus buvusio Kuršėnų dvaro teritorijoje, Jonui Vaicekauskui (kairėje) perduoda Etninės kultūros ir tradicinių amatų centro ekskursijų vadovė Irma Vestartienė ir keramikas Algimantas Tamašauskas.

PARODA: Žiūrovus traukia eksponatų įvairovė.

DARBAS: J. Vaicekauskas. „Praeito pavasario želmenys“.

DARBAS: J. Vaicekauskas. „Lapkritis“.

UŽGAVĖNĖS: Jono Vaicekausko sukurtos kaukės – dažnos viešnios parodose.