Paroda „Tarpukario Lietuvos teisėjos“

ŠAT nuotr.
Paroda „Tarpukario Lietuvos teisėjos“ iš Šiaulių apylinkės teismo Radviliškio rūmų keliaus į Kelmės ir Raseinių teismus.
Dar nėra 100 metų, kai prisiekė pirmoji Lietuvos teisėja – moteris. Tarpukariu įvairiuose Lietuvos teismuose dirbo 11 moterų teisėjų. Parodą apie tarpukario Lietuvos teisėjas Šiaulių apylinkės teismo Radviliškio rūmuose pristatė parodos autorius, kadenciją baigęs teisėjas Alfredas Vilbikas.

„Tai, kad Elena Jackevičaitė buvo paskirta teisėja jau nuo 1926 metais, yra vienas iš Lietuvos visuomenės modernėjimo ženklų, bylojančių apie jaunos valstybės raidą bei modernybės brandą“, – sakė parodą pristatęs A. Vilbikas.

Anot parodos autoriaus, XX amžiaus pradžioje moteris, einanti teisėjo pareigas, buvo retas atvejis ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje. 1932 metais Lenkijoje dirbo tik dvi teisėjos, Vokietijoje, Anglijoje ir Skandinavijos šalyse – po vieną. Nei Latvijoje, nei Estijoje moterų teismuose nebuvo.

Trys stendai, eksponuojami Radviliškio rūmuose, pristato Lietuvos moterų kelią į teisėjo pareigas. Lietuvoje 1918–1940 metais iš 470 dirbusių teisėjų 11 buvo moterys. Dar viena statistika pateikiama stenduose: „1924–1940 m. Lietuvos universitetuose Teisių fakulteto Teisių skyrių baigė 896 vyrai ir 83 moterys.“

Istorinėje ekspozicijoje daugiausia dėmesio skiriama pirmajai Lietuvos teisėjai Elena Jackevičaitei, kuri teisėja pradėjo dirbti 1926 metais. Ji buvo baigusi teisės mokslus Petrapilyje (dabar Sankt Peterburgas). Nuo 1926 metų E. Jackevičaitė dirbo Aleksoto nuovados taikos teisėja, vėliau dirbo Marijampolėje, o nuo 1938 metų – Kauno apygardos teismo teisėja.

Prezidentas Antanas Smetona 1928 metų gegužės 15 dieną E. Jackevičaitę apdovanojo Lietuvos Nepriklausomybės 10 metų jubiliejiniu medaliu.

Šiaulių apylinkės teismo Radviliškio rūmuose paroda bus iki vasario vidurio, vėliau bus eksponuojama Šiaulių apylinkės teismo Kelmės ir Raseinių rūmuose. Paroda jau buvo pristatyta Šiaulių rūmų, Joniškio rūmų ir Pakruojo rūmų darbuotojams.