Paroda pristato Sioreno Kierkegoro gyvenimą ir kūrybą

Paroda pristato Sioreno Kierkegoro gyvenimą ir kūrybą

Paroda pristato Sioreno Kierkegoro gyvenimą ir kūrybą

Antradienį Šiaulių apskrities P. Višinskio viešosios bibliotekos fojė atidaryta kilnojamoji paroda „Pasaulio danas Sørenas Kierkegaardas – teologas, filosofas, rašytojas“. Joje atspindėti svarbiausi S. Kierkegoro (1813–1855) gyvenimo momentai, mokslo darbai.

Parodos atidaryme dalyvavęs Danijos kultūros instituto Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje direktorius Simonas Drewsen Holmberg sakė, jog parodos stendams perskaityti prireiks maždaug 40 minučių. Direktorius rekomendavo tą ir padaryti, kad paroda įkvėptų tolesnėms S. Kierkegoro studijoms.

Esminius S. Kierkegoro filosofijos aspektus apžvelgė Šiaulių universiteto Filosofijos ir antropologijos katedros dėstytojas Jurgis Dieliautas, Šv. Jurgio bažnyčios kunigas Mindaugas Grigalius.

Baltijos šalių Danijos kultūros instituto atstovės Lietuvoje Audros Sabaliauskienės teigimu, ši paroda yra apkeliavusi didelę dalį pasaulio. Paroda buvo parengta pernai, minint 200-ąsias S. Kierkegoro gimimo metines. Paroda, pasak A. Sabaliauskienės, – daniška, joje puikiai dera turinys ir forma, apie ką ir kalbėjo S. Kierkegoras.

Parodos tekstų autorius yra Joakimas Garffas, teologijos licenciatas, S. Kierkegoro tyrimų centro lektorius, vienas iš S. Kierkegaardo „Raštų“ redaktorių ir S. Kierkegaardo draugijos pirmininkas. Tekstą į lietuvių kalbą išvertė Giedrius Tamaševičius.

Parodą parengė Danijos kultūros institutas, bendradarbiaudamas su Kopenhagos universiteto S. Kierkegoro tyrimų centru ir „Golden Days“ 2013-ųjų jubiliejinių S. Kierkegoro metų programų taryba.

Paroda veiks iki birželio 6 dienos.

„Šiaulių krašto“ inf.

Giedriaus BARANAUSKO nuotr.

ATIDARYMAS: Parodą pristatė Danijos kultūros instituto Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje direktorius Simonas Drewsen Holmberg (antras iš kairės) ir Baltijos šalių Danijos kultūros instituto atstovė Lietuvoje Audra Sabaliauskienė (trečia iš kairės). Apie S. Kierkegoro filosofiją kalbėjo (iš dešinės) kunigas Mindaugas Grigalius ir filosofas Jurgis Dieliautas.