Paroda elevatoriuje suartina miestą ir kaimą

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Gegužių progimnazijos mokytojų ir mokinių eksponatai netradicinėje gamybinėje erdvėje.
Penktadienį meno mylėtojai buvo pakviesti į labai neįprastą parodą. Žemės ūkio kooperatyvo „Šiaulių aruodas“ grūdų elevatoriuje savo darbus eksponavo Gegužių progimnazijos, turinčios meninę ugdymo kryptį, mokytojų ir mokinių darbai. Paroda „Nuo grūdo iki meno“ siekiama suartinti kaimą ir miestą.

Piešiniai, keramika, tapybos darbai išdėstyti per septynis grūdų elevatoriaus aukštus. Per permatomas metalinio tinklo formos pertvaras galima matyti ir aukštus apačioje, ir pažvelgti į viršų.

Sumanymas surengti parodą „Nuo grūdo iki meno“ kilo elevatoriaus darbuotojams. Prie jų noriai prisijungė Gegužių progimnazijos kolektyvas.

Viena iš parodos iniciatorių finansininkė Jurgita Olonovienė pasakojo, kaip kilo parodos idėja: „Keliems darbuotojams lipant bokštu netyčia išsprūdo žodis „paroda“. Šis žodis greitai prilipo. Nusileidus žemyn, jau buvo aiškus visas vaizdas, kas čia įvyks.“

Kol ištartas žodis tapo kūnu praėjo beveik 10 mėnesių. Reikėjo prisitaikyti prie sezono, sulaukti, kada bus išvežti visi grūdai ir elevatoriaus bokštas liks tuščias. Administracijos direktorius Rokas Mažutis ilgai skaičiavo, kada išvažiuos paskutinės mašinos su grūdais. Čia gamybinis pastatas, jame daug dulkių, darbuotojams teko ilgai ir kruopščiai jas valyti.

„Pas mus susiformavęs stereotipas, kad ūkininkai – kaime su guminiais batais brendantys ir nieko daugiau nematantys. Tikrai mato. Tas pats menas nėra svetimas. Kilo idėja per meną sujungti kaimą su miestu“, – pasakojo J. Olonovienė.

Kooperatyvo valdybos pirmininkas ūkininkas Virgilijus Ivaškevičius renginį pavadino žvalgybiniu, nes jau yra idėjų kitiems metams.

„Atvežėme meną į kaimą ir pakvietėme miestiečius atvykti jo pažiūrėti“, – apibendrino ūkininkas.

Žemės ūkiui reikia miesto palaikymo, todėl ketinama tą santykį atkurti.

Parodą bus galima lankyti dvi savaites, tik prieš atvykstant reikėtų pasiskambinti ir susitarti, nes čia būnantys žmonės turi darbų. Ypač įdomu galėtų būti mokslo metus baigiantiems mokiniams, kurie kartu apžiūrėtų ir elevatorių, ir parodą.

„Išėjimas iš savo komforto zonos ir gamybininkams, ir menui gali suteikti naujų minčių ateičiai. Ūkininkai irgi yra savotiški menininkai, kai reikia prisitaikyti ne tik prie gamtos, bet ir mūsų valdžios sprendimų, turime tapti labai kūrybiški“, – sakė Šiaulių krašto ūkininkų sąjungos pirmininkė Audronė Asauskaitė-Kerienė.

Parodos atidarymą pradėjo muzika. Skirtinguose aukštuose skambėjo trimitas, kanklės, fleitos, kiti instrumentai. Kadangi aukštai yra atviri, muzikos skambesys aidėjo visame aštuonių aukštų bokšte.

Gegužių progimnazijos trečiokų fleitininkų ansamblis ir choras sukūrė smagią įžangą rimtiems atidarymo žodžiams.

Gegužių progimnazijos direktoriaus pavaduotoja Lina Lušienė prisipažino, kad pasiūlymas surengti parodą gamybiniame pastate jų kolektyvo neišgąsdino.

„Pirma mintis: „Valio! Kuriam ir dalyvaujam.“ Mūsų negąsdina iššūkiai, turime senas tradicijas kurti, puošti ne tik miesto, bet ir rajono erdves žmonėms. Esame eksponavę darbų kavinėse, kitose netradicinėse erdvėse, tačiau gamybiniuose pastatuose neteko“, – pasakojo pavaduotoja.

Ji džiaugėsi, kad šis renginys – kartu ir edukacija mokiniams. Pirmiausia papasakojo vaikams, kas čia per pastatai, kokia čia vyksta veikla. Jie važiuodami žinojo, kam kuria, todėl yra darbų, sukurtų ir žemdirbystės motyvais.