Paminėtas 100-asis A. Šešplaukio-Tyruolio jubiliejus

Paminėtas 100-asis A. Šešplaukio-Tyruolio jubiliejus

Paminėtas 100-asis A. Šešplaukio-Tyruolio jubiliejus

Trečiadienį Šiaulių universiteto bibliotekos konferencijų salėje vyko tradiciniai 57-ieji „Tekstų skaitymai“, skirti Alfonso Šešplaukio-Tyruolio šimtosioms gimimo metinėms. Garsaus žiemgalio, mokslininko, germanisto, lituanisto, vertėjo, švietėjo, poeto, išleidusio net 82 knygas, paminėti susirinko akademinė Šiaulių universiteto bendruomenė ir Šiaulių krašto žiemgaliai.

Seminaro metu lietuvių išeivijos poeto eiles skaitė Juliaus Janonio gimnazijos, kurioje poetas mokytojavo 1937— 1944 m. , moksleiviai, klausytojams duota galimybė išgirsti autentišką balsą iš garso įrašo, kuriame poetas įtaigiai ir raiškiai skaito savo eiles.

Pranešimus apie A. Šešplaukio-Tyruolio gyvenimą, literatūrinę kūrybą bei šviečiamąją veiklą Amerikoje skaitė Šiaulių universiteto dėstytojai — Jonas Nekrašius ir doc. Dalia Jakaitė. Apie garsųjį žiemgalį taip pat kalbėjo seminaro svečiai — leidėjas, Šiaulių universiteto Lietuvių kalbotyros ir komunikacijos katedros docentas, humanitarinių mokslų daktaras Stasys Tumėnas ir „Žiemgalos“ draugijos prezidentas Alfredas Šimkus.

Renginio metu veikė paroda, kurioje buvo eksponuojami straipsniai, laiškai, nuotraukos iš asmeninio A. Šešplaukio-Tyruolio archyvo. Žymusis žiemgalis puikiai pažįstamas ir žinomas kelioms Amerikos lietuvių kartoms, kurios lituanistinėse mokyklėlėse JAV mokėsi iš jo parengtų skaitinių, gramatikų, vertimų.

Šis įvairiapusiškas Lietuvos kultūros misionierius yra mažai žinoma asmenybė šių dienų Lietuvos jaunimui, tačiau Lietuvos literatūros istorijoje išliks kaip nepaprastai kruopštus vertėjas, savo gyvenimą paskyręs lituanistiniam išeivijos jaunimo švietimui. Simboliška, kad renginys vyko Šiaulių universiteto naujojoje bibliotekoje, nes A. Šešplaukis-Tyruolis Amerikoje daug metų dirbo bibliotekose.

Ramunė Dambrauskaitė

PARODA: A. Šešplaukio-Tyruolio gyvenimo ir kūrybos kelias, apie kurį buvo galima ne tik išgirsti pranešimų metu, bet ir pamatyti surengtoje parodoje. Labiausiai A. Šešplaukio-Tyruolio istorija domėjosi Humanitarinio fakulteto studentai.

Linos ZDANEVIČIŪTĖS nuotr.