Palendrių vienuolyną atvėrė dokumentinė fotografija

Palendrių vienuolyną atvėrė dokumentinė fotografija

Palendrių vienuolyną atvėrė dokumentinė fotografija

Šiuo metu užsienyje studijuojantis šiaulietis fotografas Eugenijus Barzdžius išleido dokumentinės fotografijos albumą apie Palendrių šv. Benedikto vienuolyno (Kelmės rajonas) vienuolių gyvenimą. Albumo pavadinimas „Ora et Labora“ išvertus iš lotynų kalbos reiškia – „melskis ir dirbk“.

Irena BUDRIENĖ

irena@skrastas.lt

Pasiūlė bendrą projektą

Albumas pristatytas Šiaulių vyskupijos Pastoraciniame centre. Palendrių šv. Benedikto vienuolyno vyresnysis Tėvas Kazimieras pasakojo, kad prieš dvejus metus, vasarą, ant vienuolyno slenksčio netikėtai pasirodęs jaunas fotografas Eugenijus Barzdžius pasiūlė vienuoliams įgyvendinti bendrą projektą. Broliams sutikus fotografas dvejus metus įvairiais metų laikais lankėsi vienuolyne, net gyveno kartu su vienuoliais, stengdamasis pažinti šį uždarą pasauliečio akims pasaulį.

Iš 8000 fotografijų po kruopščios atrankos į albumą pateko 71. Knyga sudaryta kaip fotografo užfiksuotų vaizdų bei brolių benediktinų iš Švento Rašto parinktų tekstų dialogas. Juo siekiama sugretinti dvejopą – fotografo ir vienuolių – požiūrį į benediktinišką gyvenimą.

Albumas turi griežtą, asketišką struktūrą – jame atspindėta viena brolių vienuolių diena: nuo ankstyvo ryto iki vėlyvo vakaro. Kartu užfiksuoti ir vieneri gyvenimo vienuolyne metai – nuo rūke paskendusio pavasario iki speigu gurgždančios žiemos.

Vienuolių gyvenimas iš arti

Autorius dokumentinės fotografijos vaizdais pasakoja apie nedidelės vienuolių benediktinų bendruomenės, įsikūrusios Kelmės apylinkėse, atokiame Palendrių kaime, kasdienį gyvenimą, įpintą į gamtos ritmą. Šiame gyvenime yra grigališkas giedojimas, liturgija, Dievo žodis, varpų gausmas, Velyknakčio žiburiai, taip pat bitės, moliūgai, morkų skutimas ir duonos minkymas, daigai, virtuvė ir valgomasis, šiltnamis ir drabužinė – vienuolių darbas ir atokvėpis.

Įvadas, brolių benediktinų tekstas ir autoriaus žodis albume lietuviškai, prancūziškai ir angliškai.

„Vienuoliai gyvena nuošaliai, idant geriau galėtų sekti Evangelija, bet jie mielai priima atvykstančius dalyvauti jų liturginėje maldoje ir kurį laiką norinčius pagyventi vienuoliškai“, – albumo įvade kviečia Tėvas Herve de Broc.

Norėjo sukurti fotopasakojimą

„Prieš atvykdamas į Palendrių šv. Benedikto vienuolyną apie vienuolių benediktinų gyvenimą žinojau ne daugiau kaip bet kuris kitas pasaulietis. Šis vienuolynas viliojo savo liturgija lotynų kalba ir senąja vienuoliška grigališkojo giedojimo tradicija. Norėjosi daugiau sužinoti apie uždarą, Dievui paaukotą vienuolių gyvenimą, pamatyti juos ne tik liturginių maldų metu, bet ir kasdienio gyvenimo aplinkoje“, – rašo fotografas Eugenijus Barzdžius, pats negalėjęs dalyvauti albumo pristatyme.

Autoriaus žodžiais, laikas, praleistas vienuolyne, jam tapo reikšminga patirtimi, gilinusia jo ieškojimus ir kartais keitusia jų kryptį.

„Labiausiai mums patiko, kad E. Barzdžiaus fotografijos neturi pabaigos, regis, pasakojimas vaizdais jose tęsiasi ir nenutrūksta“, – pažymėjo Palendrių šv. Benedikto vienuolyno vyresnysis Tėvas Kazimieras.

Pirmuosius benediktinus į Lietuvą 1405 metais pakvietė Vytautas Didysis. Carinės valdžios metais šalyje pavyko išgyventi tik seserų benediktinių vienuolynams, o vyrų vienuolynai 1843 metais buvo panaikinti. Ir tik 1998 metais Solemo (Prancūzija) šv. Petro abatija Palendriuose, netoli Kelmės, įsteigusi šv. Benedikto vienuolyną, atkūrė vyrų benediktinų vienuoliško gyvenimo tradiciją Lietuvoje.

Giedriaus BARANAUSKO nuotr.

ĮVERTINIMAS: Palendrių šv. Benedikto vienuolyno vyresnysis Tėvas Kazimieras pasakojo, kad teko įkalbinėti brolius benediktinus dalyvauti kuriant albumą.

GYVENIMAS: Dokumentinėse fotografijose atsispindi ir brolių benediktinų pasišventimas Dievui, ir kasdienė buitis.

ALBUMAS: Posakis „Ora et Labora“ (melskis ir dirbk) tradiciškai priskiriamas šventajam Benediktui Nursiečiui (480–550) ir jo mokiniams benediktinams.