Pakruojyje eksponuojama Vido Poškaus tapybos darbų paroda

Pakruojo ugniagesių draugijos stoginėje veikia dailininko, dailės kritiko Vido Poškaus tapybos darbų paroda „Pavasaris ir vasara“.

Pakruojo ugniagesių draugijos stoginėje veikia dailininko, dailės kritiko Vido Poškaus tapybos darbų paroda „Pavasaris ir vasara“.

Parodoje pristatomi du skirtingais metais ir skirtingais metų laikais sukurti ciklai – „Sekminės“ ir „1999-ųjų vasara“. Vienas jų, kaip liudija pavadinimas, yra atsiradęs daugiau nei prieš dvidešimt metų, o kitas – pastaruoju metu.

Abi šias kūrinių grupes sieja geografinė vieta – Dzūkija. „Sekminės“ inspiruotos Pivašiūnų Švč. Mergelės Marijos Ėmimo Dangun bažnyčios šventoriuje regėtos procesijos, o „1999-ųjų vasara“ sukurta Merkio ir Skroblaus santakoje, prie Burokaraisčio ežero, stebint Joninių saulėlydį ties Poteronių piliakalniu, Nemuno pakrantėse ties Alytumi.

Plastiškai ir konceptualiai tai du oponuojantys vienas kitam ciklai. Jeigu pirmajame dominuoja ekspresyviais potėpiais nutapytos pasaulietinės, epikūriškai hedonistinės temos, tai antrajame gilinimasi į šventumo ir tikėjimo paslaptis (pasak autoriaus, tokios problematikos galima imtis tik pasiekus tam tikrą patirties lygmenį), visa tai vaizduojant pasirenkant nuosaikesnę tapysenos stilistiką.

V. Poškus gimė 1977 metais Alytuje, 2001 metais baigė dailės istorijos ir teorijos studijas Vilniaus dailės akademijoje. 2007 metais apsigynė humanitarinių mokslų daktaro disertaciją tema „Antikos problema Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės Renesanso mene“. Publikuoja tekstus Lietuvos kultūrinėje žiniasklaidoje, yra parašęs knygų. Šiuo metu gyvena ir kuria Vilniuje, dirba VDA muziejuje.

Paroda Pakruojo ugniagesių draugijos stoginėje veiks iki vasario 14 dienos.