Pakiršinyje vyko ketvirtasis Šaltibarščių gaminimo čempionatas

Organizatorių nuotr.
Čempionate gaminti ir tradiciniai, ir netradiciniai šaltibarščiai.
„Šalti šaltibarščiai – karštiems žmonėms“ – toks šūkis vėl skambėjo rugpjūčio 5 dieną Pakiršinyje (Radviliškio r.) praūžusiame ketvirtajame respublikiniame Šaltibarščių gaminimo čempionate.

Tradicinį renginį organizavo Pakiršinio kaimo bendruomenė (pirmininkas Paulius Kablys) ir Pakiršinyje įsikūręs Radviliškio rajono savivaldybės etninės kultūros ir amatų centras (direktorės Elžbieta Karaliūtė).

Renginio pradžioje Pakiršinio dvaro parko Šaltibarščių alėjoje atidaryta Arvydo Žaromskio fotografijų galerija. Galerijoje eksponuojamos nuotraukos iš anksčiau vykusių trijų šaltibarščių gaminimo čempionatų.

Pakiršinio dvaro parke visus pasitiko 3 metrų aukščio rožinė kėdė, šaltibarščių grafitis, šaltibarščių valtis ir kiti šaltibarštiški akcentai.

Pakiršinio dvaro salėse lankytojų laukė Irmos Žaromskytės-Morkuckienės ir Vilmos Samackienės tapybos parodos.

Pramogų ir edukacijų zonoje, skirtoje mažiesiems, smagiai darbavosi Baisogalos „Jaunimo erdvių“ atstovai.

Šaltibarščių alėjoje grafičio meistras Adas Juška purškė gigantišką šaltibarščių grafitį kartu su šventės svečiais.

Ketvirtajame čempionate šaltibarščius gamino 23 komandos iš Tauragės, Panevėžio, Kauno, Šiaulių rajonų ir kitų Lietuvos miestų ir miestelių. Dalyviai buvo suskirstyti į dvi grupes: vieni gamino netradicinius, neįprastus šaltibarščius, kiti – tradicinius. Abiejų grupių nugalėtojams buvo įteikti specialūs rėmėjų įsteigti prizai.

Ir kokių tik nebuvo šaltibarščių – su saulėgrąžų pienu, su česnakais, su krienais, su kepta stinta ir juodomis bulvėmis, plaktų, trintų, žalių, geltonų...

Išradingiausiai ir skaniausiai šaltibarščius kitaip gamino ir 1-ąją vietą laimėjo Dapkiškių kaimo klubas „Raktas“ (Tauragės r.). 2-oji vieta atiteko Baisogalos priestočio bendruomenės komandai „Imantai“, 3-oji – „Radviliukų“ komandai.

Skaniausius tradicinius šaltibarščius pagamino ir 1-ąją vietą iškovojo Skėmių „Traktieriaus“ komanda (Radviliškio r.). 2-ąją vietą pelnė Baisogalos seniūnijos komanda, 3-osios vietos laimėtojais buvo išrinkta komanda „Sviokliukai“, atstovaujanti Panevėžio rajono VŠĮ „Vilties sodas“.

Šaltibarščius vertino komisija, pirmą kartą už skaniausius šaltibarščius galėjo balsuoti ir žiūrovai, klijuodami specialius renginio lipdukus.

Šaltibarščių čempionate buvo suorganizuotas ir konkursas, kas suvalgys daugiau šaltibarščių. Nugalėtojui įteiktas specialus prizas.

Čempionate koncertavo grupė „Vairas“, grupė „Allegreto.Band“, grupė „Žemaitukai“, Baisogalos kultūros centro moterų vokalinio ansamblio dainininkės, dainininkas Eimantas Didžbalis, renginį vedė Violeta Mičiulienė.

Renginio metu veikė tautodailininkų, amatininkų, prekybininkų mugė, dvaro rūmuose vyko edukacinės programos. Senųjų automobilių asociacijos „Retromobile“ atstovai ir jų draugai dvaro parke pristatė senovinius automobilius, Žemaitijos baikerių klubas „Road Bears“ demonstravo motociklus ir kepė ant laužo plokštainį.

Penktasis Šaltibarščių gaminimo čempionatas Pakiršinio dvaro parke planuojamas 2024 metų rugpjūčio 3 dieną.