Pagerbtas Naisių krašto garbingiausias žmogus

Pagerbtas  Naisių krašto garbingiausias žmogus

Pagerbtas Naisių krašto garbingiausias žmogus

Garbingiausiu Šiaulių rajono Naisių krašto 2013-ųjų metų žmogumi paskelbtas rašytojas, publicistas, žurnalistas, „Šiaulių krašto“ priedo "Atolankos“ redaktorius Vytautas Kirkutis. Šį apdovanojimą naisiškiai V. Kirkučiui skyrė už knygas apie Naisius.

Praėjusį penktadienį Naisių bendruomenės Kultūros rūmuose garbingą apdovanojimą V. Kirkučiui įteikė verslininkas ir kultūros mecenatas Ramūnas Karbauskis, ankstesniais metais šį titulą pelnęs ne tik iš kraštiečių naisiškių, bet ir iš kuršėniškių.

V. Kirkučiui įteikta kuršėniškio tautodailininko Raimondo Bačkio sukurta skulptūrėlė, padėkos raštas.

Apdovanojimo įteikimo vakaras prasidėjo muzikine literatūrine kompozicija „Laikas gyvena knygose“, pagal V. Kirkučio naujausią knygą „Zigmo Gėlės namai“.

Ši rašytojo knyga – septynioliktoji. Trys jų – apie Naisius: „Tylios mano dainos...“ (1994 m.) , „Ateik bangosna užmaršties“ (2002 m.) ir „Zigmo Gėlės namai“ (2013 m.). Pastarąją naisiškiai laiko svarbia ne tik jiems, bet ir visai Lietuvai. Tai knyga apie Naisių istoriją, literatūrines tradicijas ir Šiaulių rajono literatūros muziejų, veikiantį buvusiuose Zigmo Gėlės namuose.

„Kiekvieno kaimo garbė ir pasididžiavimas – užrašyti laiką, istorinius įvykius, išleisti knygą“, – sakė Naisių bendruomenės pirmininkė ir muziejaus vadovė Rita Žukauskienė.

Tris knygas apie Naisius parašęs V. Kirkutis – yra kuršėnietis, Naisiuose niekada negyvenęs, nedirbęs. Dvasinis rašytojo ir Naisių ryšys augo nuo 1995-ųjų, kai V. Kirkučiui už pirmąją poezijos knygą „Atotakos“ buvo įteikta Zigmo Gėlės literatūrinė premija. Rašytojas tuomet Sereikiuose pasodino ąžuolą.

„Tas ryšys gilus. Esi tam kraštui skolingas, kol turi jėgų ir gali šį tą nuveikti“, – apie devyniolika metų besitęsiančią kūrybinę literatūrinę veiklą, siejamą su Naisiais, sakė rašytojas.

V. Kirkutis už visuomeniškai aktualią publicistiką šiemet kovą Panevėžio J. Miltinio teatre apdovanotas Gabrielės Petkevičaitės-Bitės atminimo medaliu „Tarnaukite Lietuvai“.

„Apdovanojimai skiriami ne už nuveiktus darbus, bet už tai, ką dar gali padaryti“, – atsidėkodamas linksmai kalbėjo rašytojas. – Visi apdovanojimai yra reikšmingi, o jei skiriamas nuoširdžių žmonių, jis ypač svarbus“, – sakė Naisių krašto garbingiausiu žmogumi tituluotas V. Kirkutis.

„Šiaulių krašto" inf.

Janinos VANSAUSKIENĖS nuotr.

RYŠYS: V. Kirkutis šypsojosi, sakydamas, kad apdovanojimai skiriami už darbus, kuriuos dar gali nuveikti.

APDOVANOJIMAS: Vytautui Kirkučiui Naisių bendruomenės apdovanojimą įteikė verslininkas ir kultūros rėmėjas Ramūnas Karbauskis (dešinėje).

PADĖKA: Rašytojui už knygas dėkojo ir savo paveikslą dovanojo Naisių krašto tautodailininkė Danutė Grigienė.