Oro erdvę saugančių karių kasdienybė – iš arčiau

Luko ALUZO nuotr.
Parodos darbų autoriai (iš kairės): britų Karališkųjų oro pajėgų fotografas Iain Curlett, šiauliečiai fotografai Rolandas Parafinavičius ir Edvardas Tamošiūnas.
Ketvirtadienio vakarą Šiauliuose, Fotografijos muziejuje, atidaryta paroda „Dekoduoti RAF“ – bendras šiauliečių ir britų fotografų projektas, detaliau nei įprasta parodantis NATO oro policijos misiją atliekančių britų karių kasdienybę.

Parodos atidaryme Fotografijos muziejuje dalyvavo ir Baltijos oro erdvę saugantys britų, ispanų, vokiečių kariai. Renginyje netrūko ir aukšto rango svečių: buvo Karališkųjų oro pajėgų (RAF – Royal Air Force) būrio vadas pulkininkas leitenantas Stu Gwinnutt, Jungtinės Karalystės ambasadorius Lietuvoje Brian Olley. Parodos atidaryme dalyvavo ir šiuo metu atostogaująs Šiaulių miesto meras Artūras Visockas.

„Jei nuspręsite ilgai vakaroti iki nakties – pasakykite. Aš atidarysiu visus barus Šiauliuose“, – NATO oro policijos kariams sakė A. Visockas.

Parodos darbų autoriai – RAF fotografas vyresnysis lakūnas Iain Curlett, skirtingų kartų fotografai šiauliečiai Rolandas Parafinavičius ir Edvardas Tamošiūnas.

Lietuviai prisijungė prie projekto ir praleido dieną Karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose, fiksavo karių kasdienybės akimirkas, nuotaikas, jų aplinką. Patekę į uždarą ir akylai saugomą teritoriją, fotografai tyrinėjo ir sukūrė fotoreportažą.

Mintis sukurti bendrą projektą kilo RAF viešųjų ryšių pareigūnei leitenantei Helen Davies.

Tik atvykusi į Šiaulius, karė vaikščiodama pradėjo pažintį su miestu. Priėjusi prie Vilniaus ir Tilžės gatvių sankirtos, atkreipė dėmesį į Fotografijos muziejaus pastatą.

„Pagalvojau: aš turiu fotografą savo komandoje, gal mes galėtume kažką padaryti dirbdami kartu“, – prisiminė H. Davies. Netrukus ji feisbuke parašė žinutę muziejui, ir po truputį prasidėjo idėjos įgyvendinimas.

„Daug dienų idėjų dalijimosi, sunkaus darbo baigėsi šia paroda, kas rodo, kad mus sieja stipresnis ryšys. Mes užmezgame naujus ryšius ne tik dėl to, kad skraidome aplink jūsų miestą“, – sakė parodos iniciatorė.

Rolandas Parafinavičius, vienas iš fotografų, dalyvavęs projekte, sakė, kad fotografavimas Zokniuose priminė du pasaulinio garso filmus.

Pirmas – apie Jamesą Bondą. „Ne dėl to, kad aš jausčiausi šnipas, bet įsivaizdavau romantiškai, su visokiais šaudančiais tušinukais... Vietoje pamačiau kur kas mažiau romantizuotą vaizdą. Tai buvo labai karšta diena ir daug žmonių, dirbančių tokiuose lakoniškuose konteineriuose. Tiesiog jie dirba labai reikalingą ir sunkų darbą, gindami namus, šeimas ir valstybę“, – sakė fotografas.

Antrasis filmas – „Misija neįmanoma“.

„Kaip reikia sukurti parodą, kai čia gali fotografuoti, bet penkis laipsnius pasisukęs nebegali, čia – juo labiau negali, – su šypsena pasakojo R. Parafinavičius. – Ačiū kolegai Iainui. Jeigu ne jo nuotraukos – mes būtume su Edvardu tik konteinerius jums parodę.“

Jis pridūrė, kad tokios fotografavimo sąlygos – suprantamos. Šiauliečiai fotografai teritorijoje tebuvo svečiai. R. Parafinavičiaus teigimu, reikia džiaugtis, kad Jungtinė Karalystė yra viena svarbiausių Lietuvos partnerių saugumo srityje.

Britų Karališkosios oro pajėgos savo misiją kartu su Ispanijos pajėgomis pradėjo šį balandį. Neseniai oro policijos misiją sustiprino ir vokiečių naikintuvai ir kariai.