Nuvilnijo respublikinė folkloro kolektyvų ir kapelijų šventė

Loretos RIPSKYTĖS nuo­tr.
Skamba bendra visų kolektyvų daina „Padainuosim mes sustoję“.
Šeštadienį nuo pietų iki vakaro Joniškio rajono Žagarės kultūros centre aidėjo dainos, muzikos akordai, gražūs žodžiai ir šmaikštūs pasakojimai, skirti meilei. Antrus metus iš eilės surengta folkloro kolektyvų ir kapelijų šventė „Padainuosim mes sustoję...“ sujungė aštuonis kolektyvus.

Iš trijų rajonų

Žagarės kultūros centre folkloro kolektyvų ir kapelijų subuvime švęstas buvimas kartu, kai, anot renginio vedėjos Žagarės kultūros centro etninės kultūros specialistės Gražinos Andrašiūnienės, iš arti ir iš toli sugužėjo, suvažiavo ir pėstute suėjo tokie artimi žmonės, lyg į giminių susitikimą. Dainuoti buvo galima ir atsistojus, ir prisėdus, kaip kam patogiau, nors šventės pavadinimas kvietė: „Padainuokim mes sustoję...“. Tai ir buvo padaryta kartu su žiūrovais renginio pabaigoje užtraukus bendrą dainą.

O iki tol scenoje vienas po kito mainėsi aštuoni kolektyvai iš trijų rajonų: Šakių, Pasvalio ir Joniškio.

Joniškio rajono meras Vitalijus Gailius, pasveikinęs visus tarmiškai, kriukietiškai, kartu su vicemere Vaida Aleknavičiene įteikė padėkas ir saldžias dovanas, kad būtų smagiau dainuoti, pašonėje kvepiant gardėsiams.

Dainos apie meilę

Renginio vedėja Gražina Andrašiūnienė, priminusi, kad gyvenimas yra dovana, o meilė – kaip daina, įžangai pakvietė savo vadovaujamą Žagarės kultūros centro folkloro kolektyvą, kuris ir gegutę, ir linelius, ir dviejų žmonių ryšį apdainavo. Pati gi vedėja paporino ir iš senolių surinktų pasakojimų, kaip ponas dieną ilgino, kaip biednas bagotu norėjo būti ir sandėrį su velniu sudarė, ir kaip mergelės, šventą dieną dirbdamos, linus verpdamos, vilkolakius prisišaukusios.

Į vilkolakių šauksmą atsiliepė Joniškio kultūros centro apeiginio folkloro grupė „Vilkijos“ (vadovė Rita Kipšaitė-Balčiūnienė), išmokiusi visus kartu sutartinę pritariant traukti. Rudiškių „Rudbala“ (vadovės Ingrida Buožiuvienė ir Elena Karnišauskienė), anot G. Andrašiūnienės, nežinia per kokias balas atskubėjusi, susirinkusiems skyrė ilgesingas meilės dainas. Dainingai, nors kiek liūdnesne gaida, nuskambėjo tolimiausių svečių iš Dainavos krašto, Šakių rajono Sintautų kultūros centro folkloro kolektyvo „Santaka“ (vadovė Jūratė Navickienė) dainos, atliekamos be muzikos instrumentų pritarimo.

Ak, tos laumės

„Kai vaikas gimdavo, prie klėtelės stovėdama laumė sakydavo: „Lai bus jis toks pat, kaip aš dabar esu.“ Jei laumė bagota, toks ir gimusio likimas, jei biedna, ir jis taip gyvens, jei ligota, irgi be sveikatos bus“, – porino G. Andrašiūnienė, taip įvesdama į renginio programą Kirnaičių folkloro kolektyvą „Klėčia“ (vadovas Gediminas Andrašiūnas), kuris prie dainų dar ir linksmą vaizdelį apie užklupusią tokią didelę meilę, kad širdį plėšia, suvaidino.

Iš Skaisčios girios – Skaistgirio – taip pat atvažiavo folkloro kolektyvas, vadovaujamas Birutės Dauginytės, kuri iš pat Kipro parskrido ir sakė, kad tokios gražios, žalios, tvarkingos žemės kaip Lietuva niekur nėra.

Renginio vedėjai prabilus apie bites visiems tapo aišku, kad netrukus scenoje pasirodys Pasvalio rajono Vaškų kultūros namų folkloro ansamblis „Kors“ (vadovė Reda Kaziliūnienė), kuris atsivežė šmaikščių meilės dainų.

Paskutiniai su linksmais muzikos ritmais pasirodė Žvelgaičių kaimo kapelos (vadovė Regina Gužauskienė) muzikantai ir dainininkai.

Pabaigoje visiems kolektyvams po žydinčių viržių vazonėlį įteikė Žagarės kultūros centro direktorė Aistė Tuminaitė-Orlauskė, o po to visi buvo pakviesti bendrai padainuoti, nusifotografuoti ir pasibūti, vaišinantis dar garuojančia, ką tik Ramūno Naudužo išvirta sriuba.