Nuskambėjo Kražių festivalis

Simonos ŠARAUSKIENĖS nuotr.
Teatro stovyklos spektaklis šiemet skirtas lietuviškajai dainų švenčių tradicijai.
Praėjusį savaitgalį Kolegijos aikštėje surengtas tradicinis Kražių festivalis. Šiemet dėl koronaviruso situacijos Lietuvoje jis buvo kiek trumpesnis. Tačiau renginių programa pritaikyta visai šeimai. Festivalis surengtas pasinaudojus Lietuvos kultūros tarybos ir Kelmės rajono savivaldybės parama bei Kražių bendruomenės, Kultūros centro, gimnazijos ir kitų aktyvių žmonių iniciatyvomis.

Teatro stovyklos „Collegium“ spektaklyje – dainų šventės

Kražių festivalis prasidėjo penktadienio vakarą Ryčio Zemkausko kitokiais pasikalbėjimais su atlikėja Dovile Filmanavičiūte apie muziką, kiną, gyvenimą.

Vėliau parodytas Edukacinės vaikų ir jaunimo teatro stovyklos „Collegium“ spektaklis „Prie pasakų miesto“. Šiemet spektakliui parinkta Lietuvos dainų švenčių tema. Pirmąsyk stovyklos „Collegium“ uždarymo šventėje skambėjo miuziklas su tradicinėmis dainų švenčių dainomis, šokiais ir vaidinimais.

Stovykla „Collegium“ truko dvi savaites. Jos dalyviai iš Kražių, Kelmės, Jurbarko, Vilniaus supažindinti su UNESCO paveldu Lietuvoje, lankėsi Valstybės pažinimo centre, Sereikiškių parko Bernardinų sode ir Lietuvos nacionaliniame kultūros centre, kur plačiau susipažino su dainų švenčių tradicija ir repertuaru bei tautiniais kostiumais.

Spektaklį režisavo vilnietė renginių organizatorė ir vedėja Emilija Ignatavičiūtė, jai talkino kražiškis Vilniaus dizaino kolegijos vaidybos katedros studentas Rokas Jurgilas. Stovyklos koordinatorė – Kražių Žygimanto Liauksmino gimnazijos muzikos mokytoja Eglė Dambrauskienė. Projekto vadovė – Kražių M.K. Sarbievijaus kultūros centro specialistė Jurgita Gelumbickienė.

„Šiemet buvo daug naujų stovyklos „Collegium“ dalyvių, – pastebėjo Kražių M. K. Sarbievijaus kultūros centro direktorė Lina Mikalajūnaitė. – Jauniausiajam dalyviui – tik 11 metų. Iš viso jų buvo 20. Nustebino jaunimo gebėjimas dainuoti. Per porą savaičių profesionaliai pastatyti keturiasdešimties minučių trukmės spektaklį – tikrai nelengva.“

Penktadienio vakarą užbaigė grupės „Sindikatas“ koncertas bei jaunimo diskoteka su BeLeo ir saksafonistu Jonu Sikorskiu.

Šeštadienis – sportui, parodai ir muzikai

Šeštadienio rytą Kražių Žygimanto Liauksmino gimnazijos stadione dėl Kražių taurės jau rungėsi krepšinio, tinklinio ir futbolo komandos. Varžybos surengtos Kražių jaunimo iniciatyva. Jas organizavo Dovydas Žiauberis. Piniginius prizus įsteigė Kražių seniūnija. Talkino bendruomenė ir gimnazija.

Iš aštuonių tinklinio komandų pirmoji vieta teko Kelmės „Dubysai“. Futbolo varžybas, kuriose dalyvavo penkios komandos, laimėjo „+ 40“. Daugiausia komandų, net vienuolika, dalyvavo krepšinio rungtyje. Pergalę išplėšė Vaido Sėjūno vairavimo mokyklos komanda.

Šaškių varžybose dalyvavo žaidėjai iš Kražių, Kelmės, Pakruojo, Laukuvos, Šiaulių. Pirmąją vietą laimėjo Rimantas Dinius, iš moterų – Janina Samušienė.

Tryliktą valandą prasidėjo Stihl Lietuvos galiūnų čempionato trečiasis etapas, kuris anot pagrindinės festivalio organizatorės L. Mikalajūnaitės gražiai įsiterpė į festivalio programą, ją paįvairino ir padarė visapusiškesnę, patraukiančią įvaresnę visuomenės dalį.

Vakarop Stulgių kaimo bendruomenės pirmininko Armino Butkaus iniciatyva surengtos jaunimo orientacinės žaidynės „Pasiklydę Kražiuose“.

Vakare festivalio dalyviai pakviesti į Brazilijoje gyvenančios, bet lietuviškų šaknų turinčios fotografės Ievos Martinaitis parodą „Mano dienos Kražiuose, Kultūros centre“.

Prieš vienuolika metų Ieva Martinaitis pirmą kartą atvyko į Lietuvą. Ji susipažino su „Kauno foto“ direktoriumi Mindaugu Kavaliausku, kuris Kražių M. K. Sarbievijaus kultūros centre yra surengęs keletą savo fotografijų parodų.

Prieš porą metų atvykusi į Lietuvą I. Martinaitis 21 dieną praleido Kražiuose, kur dalyvavo „Kražių rezidencijos“ projekte. Pagal šį projektą iš kitų pasaulio šalių atvyksta menininkai, kurie turi galimybę apsigyventi kultūros centro viešbutėlyje ir čia kurti.

Fotografė iš Brazilijos lankė Kražių miestelio gyventojus, domėjosi jų buitimi, kalbėjosi ir fotografavo. Po to parengė fotografijų parodą, kuri atidaryta būtent Kražių festivalio metu.

Pati parodos autorė negalėjo atvykti dėl koronaviruso situacijos, tačiau atsiuntė parodos pristatymą raštu.

Festivalio žiūrovams tradiciškai pristatyta ir Kražių gaisrinė technika.

Vėliau surengta Giedriaus Arbačiausko ir Eimanto Bareikio koncertinė programa „Purpurinis vakaras varva“ bei Vido Bareikio ir grupės gyvo garso koncertas.

Šventė baigėsi fejerverkais.

Pašventinta lenta partizanams

Ankstesniuose Kražių festivaliuose renginiai tęsdavosi ir sekmadienį. Šiemet dėl koronaviruso ir finansavimo galimybių pasistengta sutilpti į dvi dienas.

Tačiau sekmadienį festivalio renginius tarsi pratęsė Jotvingių kryžiaus riterių ordinas, kuris jau keleri metai iš eilės dalyvauja Kražių festivalio renginiuose. Šiemet ordino iniciatyva ir lėšomis Kražių bažnyčios šventoriuje pastatytos dvi atminimo lentos su žuvusių Kražių valsčiaus partizanų pavardėmis. Pavardžių – 60. Jos suderintos su Genocido ir rezistencijos centru. Lentas pašventino Jotvingių kryžiaus ordino narys, Kauno Šv. Jurgio konvento gvardijono kunigas Saulius Paulius Bytautas.

Dvi atminimo lentos papildė savotišką atminties alėją prie Kražių bažnyčios.