Nuotraukose — praėjusio šimtemečio dvaras

Nuotraukose —  praėjusio šimtemečio dvaras

Nuotraukose — praėjusio šimtemečio dvaras

Kelmės krašto muziejaus fondai pasipildė daugiau kaip šimtu archyvinių nuotraukų, kurias padovanojo lioliškis Juozas Daukantas. Muziejaus darbuotojai ketina surengti istorinę vertę turinčių fotografijų parodą.

Dalia KARPAVIČIENĖ

daliak@skrastas.lt

Panelė paliko nuotraukų dėžę

Kelmės krašto muziejaus direktorė Danutė Žalpienė papasakojo, kad muziejui padovanotos nuotraukos turi savitą istoriją, ilgai buvusią mįsle.

„Juozas Daukantas prisiminė, kad 1944 metų rudenį į jo tėvų namus su juodo trakėno traukiamu vežimaičiu įsukusi graži panelė paliko nuotraukų dėžę. Nors žadėjo vėliau atsiimti, neatsiėmė. Taip nuotraukos ir liko. Tik po pusės amžiaus apie radinį paskelbus rajono spaudoje, paaiškėjo, kad toji panelė buvo Žalpių dvarininkaitė Kristina Pluščiauskaitė, o nuotraukos — Žalpių dvaro archyvas“, — sakė D. Žalpienė.

Ilgus metus palikta skrynia su nuotraukomis buvo lioliškio J. Daukanto, vėliau jo anūko namuose. Neseniai Juozui Daukantui anūkas nuotraukas atidavė, o lioliškis nutarė jas padovanoti muziejui.

Ketina surengti nuotraukų parodą

Dovanotos nuotraukos iš Žalpių dvaro — labai įvairios. Archyve gausu tiek suaugusių, tiek vaikų portretų, švenčių akimirkų, gamtos, dvarų vaizdų. Yra nuotraukų, darytų prieš Pirmąjį pasaulinį karą.

Kelmės krašto muziejaus direktorė Danutė Žalpienė apgailestavo, kad ant daugumos nuotraukų nėra jokių užrašų, todėl jos graičiausiai taip ir liks paslaptis.

„Tačiau fotografijos mums akivaizdžiai parodo, kokie buvo to meto pastatai, kaip rengėsi ir puošėsi žmonės, kaip vykdavo šventės. Be jokios abejonės nuotraukos turi istorinę vertę, todėl ateityje ketiname surengti dovanotų fotografijų parodą“, — sakė direktorė.

 

PORTRETAI: Nemažą dalį Žalpių dvaro nuotraukų archyvo užima portretai. 

 

ŽIRGAI: Vienoje iš nuotraukų — vyrai ant žirgų. 

Autorės repr.