Nuoširdūs Karolinos Kazlauskienės eilėraščiai

Nuoširdūs Karolinos Kazlauskienės eilėraščiai

Nuoširdūs Karolinos Kazlauskienės eilėraščiai

Stasys S. Tumėnas

Škaplierinės atlaidų Linkuvoje išvakarėse pasirodė Karolinos Kazlauskienės poezijos rinkinys „Širdimi pakartok“, kurį išleido „ Šiaurės Lietuvos“ leidykla. K. Kazlauskienė – Šiaurės Lietuvos vaikas, gimė Vaižgantų kaime prie pat Linkuvos, baigė Linkuvos gimnaziją, niekada nebuvo atitolusi nuo savo krašto.

Eiles Karolina rašė nuo vaikystės, bet daugelį metų – tik draugams ir „ į savo stalčių“. Vėliau jos eilių spausdino rajono spauda, „Mūsų žodis“, almanachas „ Žodžio spalvos“ ir „Lututė“, 2012 m. išleidusi jos poezijos knygelę vaikams „Vaikystės dienelės“(apie gamtą, gausiai iliustruota nuotraukomis).

Karolina – aktyvi Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos Pakruojo r. filialo narė, padeda rengti renginius, dalyvauja įvairiuose kūrybos konkursuose.

Debiutiniame K. Kazlauskienės poezijos rinkinyje „Širdimi pakartok“ vyrauja gamtos, kaimo, vaikystės, gimtinės motyvai, gausu dedikacinių eilėraščių.

Autorė savo kūryboje apdainuoja Pakruojo rajono kraštą, jos eilėse minimi Klovainiai, Linkuva, Mažeikoniai, Žeimelis, Pakruojis, Mūša, Pala, Beržtalis. Karolinos eiliavimas – paprastas, be įmantrybių, plaukiantis iš širdies.

Sunku šiandien kosmopolitėjančiame pasaulyje surasti tokių grynuolių kaip knygos autorė. Ji rašo apie tai, ką geriausiai pažįsta, kasdien mato, dėl ko išgyvena ir kremtasi. Apie tai byloja ir knygos skyrelių pavadinimai: „ Gimtinė“, „Vėl čiulbės remezos“, „Tegu pamiega smilgos“, „Gyvenimo kokteilis“, „Aš laukiu šviesos“, „Kviečiu į vaikystę“. Labai nuoširdūs jos dedikaciniai eilėraščiai, skirti prezidentui A. Brazauskui, monsinjorui J. Antanavičiui, rajono ilgaamžei F. Dolgovienei, rašytojams V. Čyžui, V.Areimai, dainų atlikėjui A. Starkevičiui, P. Dauniui.

Knygos autorei artimas folklorinio dainavimo menas. Jos parašytais dainų tekstais klausytojus džiugina LASS Pakruojo rajono filialo vokalinis ansamblis „Varsa“.

Karolina puikiai kalba tarmiškai. Svarbu akcentuoti, kad vienas knygos skyrelis „Pirmoji mano kalba“ parašytas prigimtine Karolinos kalba – šiaurės vakarų panevėžiškių tarme. Čia rasite tarmiškus eilėraščius „Pagivent da čė svajoj“, „Rastinūks“, „Pavasars“, „Mana kaiminkėla“.

Šiuo metu Karolina gyvena ir kuria Pašvitinio seniūnijos Sosdvario kaime. Meilė savam kraštui, gausiai šeimynai, anūkams, atida gamtai inspiruoja Karoliną kurti ir džiaugtis kiekviena nauja gyvenimo valanda.

Autorė pabrėžia, kad knyga nebūtų pasiekusi skaitytojo, jei ne geri žmonės ir rėmėjai, suprantantys, kad žmogus gyvas ne tik duona, bet ir dvasios turtais. Tokį supratingumą K. Kazlauskienė pajuto iš pakruojietės Vidos Bazarienės, Jovitos Lapinskaitės, Valentino Čyžo, savo artimųjų. Autorė dėkinga LASS VšĮ Šiaulių ir Tauragės regionų aklųjų centrui, Pakruojo filialui ir Pakruojo rajono savivaldybės administracijos Kultūros ir viešųjų ryšių skyriui, kurių valia ir geranoriškumas lėmė knygos „Širdimi pakartok“ pasirodymą.

BENDRAMINČIAI: Karolina Kazlauskienė (viduryje) – savo kūrybos bendraminčių ir „Varsos“ ansamblio apsuptyje. Iš kairės – monsinjoras J. Antanavičius.

Asmeninio K.K. archyvo nuotrauka.