Nominacija skirta jauniausiam tautodailininkui

Nominacija skirta jauniausiam tautodailininkui

Nominacija skirta jauniausiam tautodailininkui

Ketvirtadienio vakarą Šiaulių universiteto bibliotekoje penkiolikos metų sukaktį minintis UNESCO Šiaulių klubas pakvietė į susitikimą su archeologu profesoriumi Eugenijumi Jovaiša ir įteikė kasmetinę nominaciją.

Klubo nominacija teikiama aštuntąjį kartą. Ji skiriama jaunų ir perspektyvių Šiaulių regiono mokslininkų, menininkų ar kitaip pasižymėjusių asmenų veiklai skatinti. Šiemet iš keturių kandidatų buvo išrinktas Juliaus Janonio gimnazijos ketvirtokas Rytis Milkintas.

Jauniausią savo narį nominacijai pasiūlė Lietuvos tautodailininkų sąjungos Šiaulių skyrius. Aštuoniolikmetis drožinėja ir kolekcionuoja angelus, Užgavėnių kaukes, turi nemažą senų knygų ir dokumentų kolekciją. Vaikinas jau yra surengęs nemažai parodų, o artimiausiuose planuose – kasmetinė personalinė paroda Juliaus Janonio gimnazijoje ir personalinė drožinių paroda.

Lietuvos edukologijos universiteto profesorius archeologas E. Jovaiša susitikimo metu pristatė savo knygą „Aisčiai. Kilmė“. Tai pirmoji trilogijos dalis, kurioje tyrinėjama I–V amžiaus vakarų baltų/aisčių istorija.

Archeologijos, kalbos ir istorijos šaltiniai pasitelkti tiriant Tacito aisčių ištakas nuo Vakarų baltų pilkapių kultūros laikų, nagrinėjama didžioji jų migracija ir jos reikšmė Rytų Baltijos kultūrų ir genčių raidai, kiti socialinės istorijos ypatumai.

Greta RIMKUTĖ

Jono TAMULIO nuotr.

PRIPAŽINIMAS: „Šis apdovanojimas skirtas ne tik man, bet ir visai tautodailei, kuri buvo pripažinta ir įvertinta labiau už modernųjį meną, o tai labai svarbu“, – nominacijos reikšmę komentavo Rytis Milkintas.

ISTORIJA: Eugenijus Jovaiša savo tyrinėjimus ir knygą apie aisčius pristatė ir skaidrėse.