Neretušuotas gyvenimas

Neretušuotas gyvenimas

Neretušuotas gyvenimas

Šiaulių apskrities P. Višinskio viešojoje bibliotekoje atidaryta fotografijų paroda „Mes galime padėti vienas kitam“ išraiškingai byloja apie kitose šalyse gyvenančių žmonių kasdienybę, lūkesčius ir viltis.

Angelė MOCKUTĖ

angele@skrastas.lt

Paroda surengta Nevyriausybinių organizacijų informacijos ir paramos centro bei jų partnerių iniciatyva. Šiaulių apskrities bibliotekoje eksponuojama 20 nuotraukų, kurios po spalio 17-osios — Tarptautinės skurdo dienos keliaus į kitas apskrities bibliotekas.

Nuotraukose vaizduojami neretušuoti žmonių gyvenimai Moldovoje, Gruzijoje bei Tadžikistane. Jos primena netolimą mūsų šalies praeitį, kai lietuviai bijojo laisvai kalbėti ir švęsti Šv. Kalėdas, stovėjo eilėse prie mandarinų ar konservuotų žirnelių, apie pasaulį sužinodavo paslapčia klausydami „Laisvės radijo“, negalėjo patys pasirinkti kur gyventi, kuo užsiimti ir kiek uždirbti.

Į parodos atidarymą atvykusi Judita Akromienė, Nevyriausybinių organizacijų vystomojo bendradarbiavimo platformos valdybos narė ir Martinas Žaltauskas, Nevyriausybinių organizacijų informacijos ir paramos centro direktorius, padovanojo 15 videofilmų apie besivystančias šalis. Ši dovana papildys bibliotekos garsinių bei vaizdinių dokumentų fondą. Filmų peržiūras ketinama organizuoti moksleivių, studentų grupėms.

Lietuva, pasak M. Žaltausko, prieš kelis dešimtmečius tapusi nepriklausoma, į priekį pažengė ne be užsienio fondų ir programų pagalbos.

„Šia paroda norime parodyti, kad užsienio šalys iš mūsų nori to paties — pagalbos. Prieš 1,5 metų atlikome tyrimą, ar lietuviai pasirengę padėti. Teigiamai atsakė 70— 80 procentų respondentų. Bet tada nekalbėta apie krizę, bedarbystę. Realybė yra tokia — krizė ateina ir praeina“, — sakė svečias.

Pirmasis žingsnis — tereikia domėtis, kaip gyvena kitos šalys ir keisti savo mąstymą, kad taip yra toli nuo Lietuvos.

Toliau galima rinktis, pavyzdžiui, keliais litais prisidedant prie akcijų ar stichinių nelaimių fondo. Dabar Lietuvos „Caritas“ skelbia akciją numegzti 500 kepurių Afganistano vaikams.

Iki 2010 metų paramai turėtų būti skiriama 0,17 procentų bendrojo šalies vidaus produkto.

SVEČIAI: Svečiai iš Vilniaus Martinas Žaltauskas ir Judita Akromienė atvyko skleisti kilnios misijos — padėti sunkiau gyvenantiems.

PAGALBA: Pagalba kartais nieko nekainuoja, tereikia supratimo, tolerancijos, užuojautos.

NEVILTIS: Nesantaika tarp šalių priverčia žmones palikti karo nuniokotus namus. Tbilisis, 2009 m.

 

PASIŪLA: Khudžande (Tadžikistanas), už 100 mterų nuo mečetės, 42 laipsnių karštyje parduodamas pilstomas alus.

Giedriaus BARANAUSKO nuotr. ir reprodukcijos