Naują šeimą suvedė baltų dievai

Naują šeimą suvedė baltų dievai

Naują šeimą suvedė baltų dievai

Kuršėnų etninės kultūros ir tradicinių amatų centre nuskambėjo vestuvės. Susituokė keramikai, kuršėniškė Aistė Jakelaitytė ir tauragiškis Mindaugas Turolevičius. Vestuvėse pasakota, kaip iki jų juos globojo senovės baltų dievai. Linkėta, kad jaunosios Turolevičių šeimos jie nepamirštų ir po vestuvių.

Algimantas BRIKAS

brikas@skrastas.lt

Jaunoji atvažiavo karieta

Prieš vestuves karieta su jaunąja suko Kuršėnų gatvėmis, atkreipdama nustebusių praeivių žvilgsnius.

Tuo metu dvaro oficinoje, dabar – Etninės kultūros ir tradicinių amatų centre, susirinkę žmonės nekantraudami laukė jaunosios.

Šalia centro jos, savo išrinktosios, laukė jaunasis. Nekantriai. Vis dirsčiodamas į už parko nutįsusios gatvės pusę: ar dar neatvažiuoja?

Iš karietos, atvažiavusios prie centro, jaunąją iškėlė jaunasis.

Etninės kultūros ir tradicinių amatų centre deivė Ragana (centro direktorė Birutė Poškienė) susirinkusiesiems pranešė, kad dievas Praamžis buvo sukvietęs visus dievus, deives ir dievybes į pasitarimą. Jame svarstė, ką dievai beveikia.

Balsavimu buvo nutarta išrinkti keturiolikos dievų delegaciją ir ją pasiųsti į Žemę, kad įrodytų, jog dievų valios žmonėms dar reikia.

Jaunuolius suvedė dievai

Pirmoji į Žemę atvykusi likimo deivė Laima iškart pataikė į Tauragę. Turolevičių šeimoje gimė vaikiukas, tėvų valia pavadintas Mindaugu. Laima, lemianti žmogaus gyvenimą, jį paženklino savo ženklu. Po to ieškojo mergaitės, bet nerado tinkamos.

Ieškojo kelerius metus, kol užklydo į Kuršėnus. Čia, Jakelaičių šeimoje, kaip tik gimė dukrelė Aistė. Laima prie jos ir ėmė verpti likimo siūlą, jai lemdama laimingą gyvenimą.

Po daugelio metų Laima jaunikaičio Mindaugo likimo siūlą nuvedė į Puodžių sostinę Kuršėnus, pas savo sesę Raganą, kur vyko keramikų pleneras. Ten Mindaugas pirmą kartą pamatė jaunutę Aistę.

Po trejų metų Mindaugas, atvykęs jau į kitą keramikų stovyklą, pamatė jau suaugusią Aistę. Patiko ji jam. Į pagalbą puolė Aušrinė, įsimylėjėlių globėja, ir meilės vijoklis Gondas.

Ir štai atėjo laikas piršlybų ir vedybų dievaitei Gervelei.

Ragana paskelbė, kad dabar dvaro oficinoje, kurioje prisirinko tiek žmonių, šeimininkauja Austėja, šeimos globėja.

Šeimos kūrimo ritualui daina sutelkė Šiaulių universiteto folkloro ansamblio „Vaiguva“ dainininkės su savo vadove Diana Martinaitiene.

Paskelbti vyru ir žmona

Iš dievų globos jaunuosius perėmė Šiaulių rajono savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Birutė Babrauskienė. Pirmiausiai ji pasidžiaugė, kad dabar įstatymai yra tokie liberalūs, jog Civilinės metrikacijos skyriaus darbuotojai gali atvykti į šią unikalią aplinką ir sutuokti pagal nepriklausomos Lietuvos teisės aktus.

Sutuokiančiosios pasiūlymu jaunavedžiai prisiekė vienas kitą mylėti, gerbti, būti vienas kitam ištikimi ir ilgus gyvenimo metus išsaugoti šiandienos laimę.

Registruojant santuoką, jaunoji Aistė pasirinko Turolevičienės pavardę.

Savo apsisprendimą tuoktis jaunavedžiai patvirtino parašais.

Lietuvos Respublikos vardu, Mindaugas Turolevičius ir Aistė Turolevičienė paskelbti vyru ir žmona. Jie pasikeitė jungtuvių žiedais, meilės ir ištikimybės simboliu.

Vestuvinės popietės vadelės vėl perėjo Raganai (B. Poškienei). „Kad vaisingumo dievybė Bubilas būtų maloningas, mes jaunuosius apiberkime grūdais tikėdami, kad mažųjų turolevičiukų nereikės ilgai laukti“, – tarė ji.

Grūdų iš anksto buvo pasirūpinta, jie nuskriejo į jaunavedžius.

Pasveikinti

Kadangi salėje jau veikiančios keramikos darbų parodos viena iš autorių jau apsisprendė dėl savo pavardės, ant sienos buvo pakabintas skelbimas, bylojantis, kad tai – Aistės ir Mindaugo Turolevičių kūrybos paroda.

Kuršėniškis tautodailininkas, medžio drožėjas Raimondas Baškys į salę įnešė skrynią sudėti dovanoms, skirtoms jaunavedžiams.

Pirmosios juos pasveikino Tautodailininkų sąjungos Šiaulių skyriaus pirmininkė Laima Kelmelienė ir ginkūniškė keramikė Asta Ginčienė. Tautodailininkų iš viso rajono surinktą „turtą“ įteikė keramikė Virgilija Silvestra Šufinskienė su vyru Zigmu.

Pasveikino tautiniais rūbais vilkintys tautodailininkas Raimondas ir Seimo narė Rima Baškiai, taip pat rajono vadovai bei daugelis kitų svečių.

Pirmajame Amatų centro aukšte jaunavedžius duona, druska ir taurelėmis šaltinėlio vandens sutiko jaunosios tėvai Rasa ir Arūnas Jakelaičiai. Čia juos globojo duonos ir namų židinio dievaitė Gabija.

Vaišės

Vaišės prasidėjo skanaujant „Kryžkelės“ kavinės šeimininkių paruošto kumpio, vieno iš tradicinių Kurtuvėnų krašto patiekalų. Kurtuvėniškė Aistė Urbonavičienė pasakojo, jog tokį kumpį Kurtuvėnuose žmonės valgydavo per didžiąsias šventes ar šeimos susibūrimus.

Svečiai valgė iš indų, raugo keramika – labai senu keramikos degimo būdu – padarytų pačių jaunavedžių.

Vestuvėse buvo daug žaidžiama. Jos iš Etninės kultūros ir tradicinių amatų centro persikėlė ir į šalia esantį senąjį parką.

Autoriaus nuotr.

SANTUOKA: Jaunuosius sutuokė Šiaulių rajono Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Birutė Babrauskienė.

EKIPAŽAS: Jaunoji į vestuvių vietą atvežama karieta.

LAUKIMAS: Būrys lūkuriuoja atvykstant jaunosios.

SUSITIKIMAS: Jaunoji – jau jaunojo rankose.

VADOVĖ: Vestuvėms vadovauja deivė Ragana (Etninės kultūros ir tradicinių amatų centro direktorė Birutė Poškienė).

DAINA: Dainuoja Šiaulių universiteto folkloro ansamblio „Vaiguva“ dainininkės.

DALYVIAI: Vestuvių svečiai vos tilpo parodų salėje, kurioje vyko ceremonija.

OFICIALU: Civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Birutė Babrauskienė jauniesiems palinkėjo meilės ir pagarbos vienas kitam.

PORA: Jaunieji pasikeitė jungtuvių žiedais.

PASVEIKINIMAS: Aistę ir Mindaugą Turolevičius sveikina Seimo narė Rima ir tautodailininkas Raimondas Baškiai.

MUZIKANTAS: Vestuvėse skambėjo tautodailininko Antano Pažarausko atliekamos melodijos.

SUTIKIMAS: Jaunosios tėvai Arūnas ir Rasa Jakelaičiai ką tik susikūrusią šeimą sutinka su šaltinėlio vandeniu.

VAIŠĖS: Šeimininkės visus vaišina tradiciniu Kurtuvėnų krašto patiekalu.

GIRA: Etninės kultūros ir tradicinių amatų centro direktorė Birutė Poškienė pagirdys kiekvieną ištroškusįjį.