Nai­siuo­se įteik­tos vai­kų li­te­ra­tū­ros pre­mi­jos

Nai­siuo­se įteik­tos vai­kų li­te­ra­tū­ros pre­mi­jos

Naisiuose įteiktos vaikų literatūros premijos

Šeštadienį Šiaulių rajono Naisių gyvenvietė tapo tikra kultūros Meka. Čia įteiktos premijos pirmojo Nacionalinio vaikų literatūros konkurso laureatams.

Irena BUDRIENĖ

irena@skrastas.lt

Laureatė – dailės mokytoja iš Kauno

Fondas „Švieskime vaikus“, kurio įkūrėjai yra kultūros mecenatas Ramūnas Karbauskis ir dainų autorius bei atlikėjas Andrius Mamontovas, inicijavo Nacionalinį vaikų literatūros konkursą. Jame buvo kviečiami dalyvauti ir žinomi, ir pradedantieji rašytojai bei iliustracijas kuriantys dailininkai.

Konkursas sulaukė milžiniško vaikų literatūros rašytojų susidomėjimo – vertinimo komisijai, kuriai vadovavo literatūros tyrinėtojas Kęstutis Urba, buvo pateikti 123 kūriniai, skirti vaikams iki 10 metų.

Žymia vertinimo komisijos narių balsų persvara pirmoji vieta skirta literatūrinei pasakai „Kalvėnų miesto paslaptis“. Jos autorei – dailės mokytojai iš Kauno Ramintai Baltrušytei R. Karbauskis įteikė 10 tūkstančių litų premiją.

R. Baltrušytė „Šiaulių kraštui“ sakė, kad didžiulė dovana jai yra ne tik piniginė premija, bet ir žinia, kad jos debiutinis literatūros kūrinys vaikams bus išleistas solidžiu 15 tūkstančių egzempliorių tiražu.

R. Baltrušytė pasakojo iš karto nusprendusi dalyvauti konkurse, kai tik apie jį išgirdo. Nors pasaką ji buvo parašiusi prieš kelerius metus, nerado galimybių ją išleisti.

„Kalvėnų miesto paslapties“ siužetas gimė jai netikėtai einant gatve. Kurgi yra pasakiškasis Kalvėnų miestas? „Bet kurioje kalvoje, kurioje gali gyventi pasakiški personažai. Jie jauniesiems skaitytojams primins apie svarbiausius dalykus – draugystę, drąsą, pasiaukojimą, atleidimą, kaltės atpirkimą“, – šypsojosi rašytoja.

Įvertinti ir kiti kūrėjai

Antroji vieta skirta aktorės ir rašytojos Birutės Mar kūriniui „Gėlininkė“, trečiąja vieta įvertintos kelios autorės: Lina Mumgaudytė už kūrinį „Pono Čao knyga“ bei Ieva Juknytė ir Salomėja Pečiulytė už paveikslėlių knygą „Noriu šuniuko“.

Premija už debiutą atiteko Ramunei Savickytei, parašiusiai knygelę „Adelės dienoraštis“. Gražiausia paskelbta paveikslėlių knyga „Svajonių kalnas“, kurią iliustravo dailininkė Inga Dagilytė. Visoms konkurso nugalėtojoms buvo įteiktos solidžios fondo „Švieskime vaikus“ premijos. Visų nugalėtojų kūriniai bus išleisti, ir fondas dovanos juos šalies darželių, mokyklų, ligoninių, vaikų namų ir kitų įstaigų bibliotekoms.

„Gera knyga yra raktas į vaiko sielą. Būtinos naujos, įdomios knygos vaikams, žadinančios norą pažinti pasaulį, vertybes, kuriomis jie galėtų vadovautis visą likusį gyvenimą. Lietuva turi puikius rašytojus, dailininkus, tad ši premija – mažas kūrėjų paskatinimas vaikų talentui ugdyti“, – sakė R.Karbauskis.

Giedriaus BARANAUSKO nuotr.

LAUREATĖ: Nacionalinio vaikų literatūros konkurso pirmosios premijos laureatė Raminta Baltrušytė džiaugėsi, kad jos debiutinė knyga „Kalvėnų miesto paslaptis“ bus išleista solidžiu tiražu.