Muzikantų pora ateitį kuria Suomijoje

Muzikantų pora ateitį kuria Suomijoje

Muzikantų pora ateitį kuria Suomijoje

Šiauliuose prasidėjusio Tarptautinio muzikos festivalio „Resurrexit“ (“Prisikėlimas“) pirmuosiuose koncertuose šiauliečiai klausėsi vargonininkės Kristinos Tekoriūtės-Gricienės ir trimitininko Tomo Griciaus grojimo. Mokslus baigę ir koncertinę veiklą pradėję Lietuvoje, muzikantai šaknis įleido ir ateitį kuria Helsinkyje.

Angelė MOCKUTĖ

angele@skrastas.lt

Priėmė iššūkį

Muzikantų pora Šiauliuose sutiko Velykas. Pirmąją švenčių dieną koncertavo Šiaulių Švenčiausiosios Mergelės Marijos Nekalto Prasidėjimo bažnyčioje, o pirmadienį rengėsi koncertui Šiaulių katedroje su Valstybiniu kameriniu choru „Polifonija“.

Su grojančia pora kalbėjomės ant viškų — Kristina pratinosi prie Katedros vargonų. „Reikia nerealaus proto“, — nusišypsojo muzikantė, bandydama vargonų registrus.

Muzikantai Lietuvoje yra reti svečiai. Pirmoji pažintis su Suomija įvyko 2000-aisiais, kai T. Gricius, kurio tėtis kilęs iš Kelmės rajono, į Skandinavijos šalį atvyko pagal studentų mainų programą. Po kiek laiko žymus dėstytojas Jouko Harjanne lietuvį trimitininką pakvietė išbandyti didesnes galimybes.

„Turėjau darbo ir Lietuvoje — grojau Nacionaliniame simfoniniame orkestre, dirbau M. K. Čiurlionio menų mokykloje, J. Naujalio muzikos mokykloje. Suomio pasiūlymą priėmiau kaip iššūkį — jei ne dabar, tai kada vėliau? Būkime ir žemiški — turi šeimą, alga yra svarbi“, — pasakojo T. Gricius, nuo 2005-ųjų dirbantis Suomijos radijo simfoniame orkestre, pastaruoju metu dažnai kviečiamas koncertuoti su žymiu suomių kameriniu orkestru “Avanti“.

Į Helsinkį T. Gricius išsivežė ir žmoną — pianistę, vargonininkę ir klavesininkę bei dukrą.

K. Tekoriūtė-Gricienė, kaip ir anksčiau jos vyras, studijuoja Suomijos Sibelijaus akademijoje, akompanuoja fortepijonu, dirba universiteto dainavimo klasėje.

Darbą gavo laimėjęs konkursą

Penktą sezoną Suomijos radijo simfoniniame orkestre dirbantis T. Gricius darbą gavo laimėjęs konkursą. Pradėjo groti penktu trimitu. Pirmuoju groja jo mokytojas J. Harjanne.

Po metų vėl dalyvavęs konkurse, lietuvis orkestre tapo antruoju orkestro trimitų grupės koncertmeisteriu. Kai 2007 metais laimėjo tarptautinį konkursą, jam pasiūlė pagroti solo programų su simfoniniu orkestru.

„Dirbti Lietuvoje ir Suomijoje visomis prasmėmis yra didelis skirtumas. Krizė šiek tiek jaučiasi ir Suomijoje, bet ne taip, kaip ją jaučia mano tėvai, sesuo muzikantė “, — palygino T. Gricius.

Kaip paisoma muzikantų teisių, Suomijoje prižiūri Muzikantų draugija. Jei kuris muzikantas orkestre susirgo, kiti kolegos jo pavaduoti neprivalo. Programą muzikantai žino metus į priekį.

„Per savaitę yra dvi pusdienį trunkančios bendros repeticijos. Likusį laiką kiekvienas skiriame savo partijoms, nes du kartus per savaitę vyksta tiesioginių koncertų įrašai radijuje. Savaitgaliai yra laisvi“, — apie darbą aukšto lygio orkestre pasakojo lietuvis.

Po kalėdinių atostogų vasario viduryje visoje Suomijoje savaitė skiriama slidinėjimo atostogoms. Vasarą orkestras du mėnesius atostogauja.

T. Gricius pasirašė neterminuotą kontraktą ir orkestre gali dirbti iki pensijos. „Niekada negali žinoti, kaip bus toliau“, — apie ateitį diplomatiškai kalbėjo trimitininkas. Žmona išsitarė, kad suomišką darželį nuo ketverių metų lankiusiai dabar aštuonmetei dukrai Lietuvoje jau būtų nelengva.

Muzikantus Suomijoje laiko ir paskola bei už ją įsigytas būstas Helsinkio priemiestyje.

Du požiūriai į tautiečius

„Orkestre iš užsieniečių groja norvegas, vengras ir aš. Nepajutau, kad esu atvykėlis, suomiai priėmė draugiškai“, — pasakoja T. Gricius.

„Suomius bandyčiau palyginti su žemaičiais: iš karto neprisileidžia, bet jei susidraugauja — ilgam. Kai atvyksti, daug ko nepastebi, bet įsigilinęs pamatai, kad žmonės niekur nesiskiria. Kultūriniai dalykai yra specifiniai, tačiau bendraudami suomiai gerbia kito žmogaus asmeninę erdvę, nejauti spaudimo, kad kažką darai blogai. Tik bendraujant jaučiasi, kad esi žmogus iš Rytų“, — pasakojo K. Tekoriūtė-Gricienė.

Muzikantų pora Suomijoje supažindina su lietuvių kompozitorių kūriniais. Pernai vargonininkės ir Lietuvos ambasados Suomijoje iniciatyva planuota choro „Polifonija“ išvyka į Helsinkį, kuri neįvyko dėl sunkmečio.

Skaudžiausia būna, kai suomiai apie lietuvius sužino iš blogosios pusės. „Skaitai, kad trys lietuviai apiplėšė juvelyrinių dirbinių parduotuvę. Ateini į darbą ir klausia: “Matei?“ Arba važiuoji metro, paimi skaityti nemokamą laikraštį ir sužinai, kad mažiausia korupcija Suomijoje, o didžiausia — Lietuvoje. Jei būsite Suomijoje, policininkui nesiūlykite kyšio“, — nusijuokė T. Gricius.

GALIMYBĖ: Kristina Tekoriūtė-Gricienė ir Tomas Gricius yra jauna muzikantų šeima, pasirinkusi galimybę ateitį kurti užsienyje. „Iš buvusių klasės draugų, pažįstamų mažai ką berasi Lietuvoje. Ir išvažiuoja protingi žmonės, intelektualai“, — apie situaciją Lietuvoje kalbėjo Tomas.

Giedriaus BARANAUSKO nuotr.