Muziejus naktinėjo veidrodžių karalystėje

Muziejus naktinėjo veidrodžių karalystėje

Muziejus naktinėjo veidrodžių karalystėje

Vėlų šeštadienio vakarą šiauliečiai gausiai rinkosi į Šiaulių „Aušros“ muziejaus Chaimo Frenkelio viloje surengtą kultūros naktį muziejuje “Veidrodžio metamorfozės“.

Rita ŽADEIKYTĖ

rita@skrastas.lt

„Aušros“ muziejus jau penktą kartą drauge su pasaulio ir Lietuvos muziejais dalyvavo tarptautiniame projekte “Europos muziejų naktis 2009“. Tarptautinis projektas, kurį prieš penkeris metus inicijavo Prancūzijos kultūros ir komunikacijų ministerija, skiriamas gegužės 18-ąją pažymimai Tarptautinei muziejų dienai. Tuo pat metu, kaip ir Šiauliuose, muziejų naktys vyko dar trisdešimtyje Lietuvos muziejų Trakuose, Palangoje, Kėdainiuose, Biržuose ir kitur.

Ch.Frenkelio vila lankytojų laukė, pasidabinusi įvairiose erdvėse, prie žvakių ir prie lempų šviesos išdėliotais, sukabintais veidrodžiais, su jais susijusia technika. Vienuose veidrodžiuose lankytojas save galėjo pamatyti šalia didingų žmonių portretų, kituose — sudaužytuose — laužytą savo vaizdą ir atvaizdą. Šiaulių universiteto Gamtos fakulteto fizikų ekspoziciją gausiai supo žmonės, stebėdamiesi sferinio, plokščiojo veidrodžio kuriamomis iliuzijomis.

Vienas veidrodis atitiko svarbiausių pastarųjų dienų realiją — Prezidento rinkimus. Ekspozicijoje, kur eksponuojami baigiančio kadenciją šalies Prezidento Valdo Adamkaus XVIII amžiaus protėvių portretai, vietoje vieno portreto — pakabintas veidrodis. „Kad kiekvienas iš mūsų galėtume pamatyti savyje prezidentą“, — juokavo muziejaus direktorius Raimundas Balza. Paveikslų salėse buvo ir dar keletas veidrodžių vietoje senovinių portretų, kad “Muziejaus nakties“ lankytojai galėtų įsitikinti — Ch. Frenkelio viloje, nors ir trumpam, buvo eksponuotas ir jo portretas.

„Šio renginio tikslas, kad kuo daugiau žmonių aplankytų muziejų, susipažintų su eksponatais, istorinėmis erdvėmis, krašto ir pasaulio kultūra. O veidrodžio temą pasirinkome dėl daugiaprasmės veidrodžio reikšmės žmogaus gyvenime“, — sakė muziejaus vadovas R. Balza.

Renginys buvo nemokamas, tačiau direktorius pakvietė nepamiršti aukų dėžutės, kurioje renkamos aukos koncertiniam fortepijonui — viloje vyksta daug svarbių Šiauliams koncertų, todėl fortepijonas yra būtinas.

Visos muziejus salės buvo užimtos lankytojų, nes daugelyje erdvių vyko vis kitokio žanro renginys: vienoje iš salių poeziją skaitė Šiaulių dramos teatro aktorė Nomeda Bėčiūtė, klasikinę muziką atliko Monika Sokaitė, Evaldas Petkus, Marija Konstantinovaitė. Šoko modernaus šokio studija „Taktas“. Retro kino salėje buvo demonstruojami filmai veidrodžių tema.

Gausaus klausytojų rato sulaukė Koncertų salėje surengti nakties pokalbiai tema „Žmogus veidrodžių karalystėje“. Apie veidrodžius interjere, žmogaus sielos ir kasdieniame gyvenime diskutavo filosofas Jurgis Dieliautas, psichologė Viktorija Vaišvilaitė, psichoterapeutas Vidmantas Stulpinas, muziejaus Dailės skyriaus vedėja Odeta Stripinienė, dizaineris Darius Linkevičius, architektas Šarūnas Sabaliauskas, sociologas Artūras Blinstrubas, menotyrininkas Remigijus Venckus, menotyrininkė Kristina Stankuvienė, humanitarinių mokslų daktarė Laima Liukinevičienė. Pokalbius veidrodžių tema vedė muziejaus Etnografijos skyriaus vedėja Rūta Stankuvienė.

Diskusijoje kalbėta ne tik apie veidrodžio panaudojimą buityje, jo atsiradimo istoriją, kuri sieki XIV amžių, bet ir apie veidrodinio principo atspindžius žmogaus sieloje. „Kūdikio žiūrėjimas į žindančios motinos veidą yra kūdikio būsenos atspindys“, — aliuziją į veidrodžio iliuziją komentavo psichoterapeutas V. Stulpinas.

Veidrodžių karalystėje šiauliečiai užsibuvo iki vidurnakčio, klausydamiesi muzikos, diskutuodami ir žiūrėdami į veidrodžių pasaulio atspindžius.

ŠUKĖS: Ch. Frenkelio viloje kabėjo daugybė sudaužytų veidrodžių, kuriuose lankytojai matė sulaužytą savo atvaizdą.

DISKUSIJA: Apie veidrodį sielos ir kasdienybės gyvenime diskutavo Šiaulių inteligentija: (iš kairės) Rūta Stankuvienė, Jurgis Dieliautas, Viktorija Vaišvilaitė, Vidmantas Stulpinas, Laima Liukinevičienė, Kristina Stankuvienė, Remigijus Venckus, Artūras Blinstrubas, Šarūnas Sabaliauskas, Darius Linkevičius ir Odeta Stripinienė.

POEZIJA: Veidrodžio atspindyje — aktorė Nomeda Bėčiūtė, besirengianti skaityti poeziją muziejaus naktyje.

MUZIKA: Monikos Sokaitės atliekamos klasikinės muzikos klausėsi būrys jaunimo.

ILIUZIJA: Šiaulių universiteto fizikai demonstravo veidrodžio suteikiamus iliuzijos objektus.

PREZIDENTAI: Šalia baigiančio kadenciją prezidento Valdo Adamkaus protėvių portretų pakabintame veidrodyje kiekvienas galėjo pasijusti prezidentu.

 

PRABANGA: Prabangus veidrodis įrėmina tikrovės atspindžius.

Giedriaus BARANAUSKO nuotr.