Muziejininkai sukūrė virtualių pasakojimų platformą

Šiaulių „Aušros“ muziejaus fondų nuotr.
Vilniaus gatvė, Šiauliai. 1936 metai. Fotografavo Kazimieras Skerstonas.

Jungtinė Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus LIMIS centro ir Šiaulių „Aušros“ muziejaus padalinio – Fotografijos muziejaus – komanda sukūrė virtualių pasakojimų platformą „Mano ir mūsų istorija“.

Tai – interneto svetainė, skirta visiems, besidomintiems savo, šeimos, bendruomenės, krašto bei valstybės istorija. Vartotojas čia ne tik ras gausybę atminties institucijose saugomos medžiagos, sugrupuotos į įvairias temas, bet ir pats galės dalytis savo asmeniniais pasakojamais, įkelti fotografijas, vaizdo ir garso medžiagą, komentarus, tekstus iš savo archyvų ir taip papildyti kolektyvinę istoriją savo asmeniniais pasakojimais.

2018–2022 metais Šiaulių „Aušros“ muziejus partnerio teisėmis dalyvavo įgyvendinant „Lietuvos integralios muziejų informacinės sistemos (LIMIS) plėtros, modernizavimo ir naujų el. paslaugų projektą „Virtualus muziejus“, kurį kartu su kitais partneriais vykdė Lietuvos nacionalinis dailės muziejus.

Šiaulių „Aušros“ muziejus projekte daugiausia dėmesio sutelkė į muziejaus inicijuotos virtualių pasakojimų platformos „Mano ir mūsų istorija“ kūrimą. Taip pat buvo sukurtas audiogidas Fotografijos muziejaus ekspozicijoje, virtualus turas po Šiaulių „Aušros” muziejaus padalinius ir atskirai po Chaimo Frenkelio vilą-muziejų.

Papildomai suskaitmeninti ir paviešinti LIMIS portale 25 000 Šiaulių „Aušros“ muziejaus eksponatų, o muziejuje veikiantis Šiaulių regiono muziejinių vertybių skaitmeninimo centras pasipildė nauja įranga.