Muziejai duris atvėrė naktinėtojams

Kristinos STEPONAVIČIŪTĖS nuotr.
Į Dailininko Gerardo Bagdonavičiaus namą renginio „Europos muziejų naktis“ dalyviai pakviesti pirmą kartą.

Gegužės 13-osios vakarą duris atvėrė Šiaulių miesto muziejai – vyko tradicinis renginys „Europos muziejų naktis“. Šiauliuose naktinėtojams ekspozicijas, veiklas pristatė 18 miesto muziejų ir institucijų, suvienytų projekto organizatoriaus Šiaulių „Aušros“ muziejaus. Šių metų veiklas jungė tema „Muziejai, tvarumas ir gerovė“. Per vieną vakarą muziejai Šiauliuose sulaukė 17,5 tūkstančių apsilankymų. Daugiausiai dalyvių, per 2 tūkstančius, užsuko į Fotografijos, Šiaulių geležinkelių muziejus, Chaimo Frenkelio vilą.

Iki vidurnakčio veikė septyni „Aušros“ muziejaus padaliniai: Chaimo Frenkelio vila, Fotografijos muziejus, Venclauskių namai, Šiaulių istorijos muziejus, Žaliūkių malūnininko sodyba, Dviračių muziejus, Radijo ir televizijos muziejus.

Gausias ir originalias „Aušros“ muziejaus renginiui sumanytas veiklas visuose padaliniuose jungė ir vienas bendras vardiklis – muziejaus įkūrimo 100-mečiui skirta paroda „Šiaulių albumas“.

Duris vakare atvėrė ir į nemokamus vakarinius renginius kvietė dar vienuolika Šiaulių muziejų ir institucijų: Baltų kultūros pažinimo centras „Baltų kelias“, Šiaulių dailės galerija, Juliaus Janonio gimnazijos istorijos Jono Krivicko muziejus, Šiaulių kino muziejus, Vandentvarkos muziejus, Militarijos muziejus, Šiaulių geležinkelių muziejus, Dailininko Gerardo Bagdonavičiaus namas, Šiaulių tardymo izoliatoriaus muziejus, Valstybinis Šiaulių dramos teatras.

Į ekskursijas Šiaulių tardymo izoliatoriaus muziejuje ir Valstybiniame Šiaulių dramos teatre buvo būtina išankstinė registracija – grupės užsipildė dar iki renginio.

Šiaulių dailės galerija ir Dailininko Gerardo Bagdonavičiaus namas į Europos muziejų naktį įsijungė pirmą kartą.

Šiaulių dailės galerija pakvietė nemokamai lankyti parodas, dalyvauti grafikos dirbtuvėse ir ekskursijoje parodoje su Nijole Vilutiene. Galerijoje veikė ir „Eurovizijos“ fanų lounge zona.

Dailininko Gerardo Bagdonavičiaus name yra įsikūręs Kultūros paveldo departamento Šiaulių skyrius, o ekspoziciją, skirtą Gerardui Bagdonavičiui, šiemet įrengė „Aušros“ muziejus, pagrindinis dailininko kūrybinio palikimo saugotojas. Apžiūrėti ekspozicijos per Europos muziejų naktį užėjo ir keletas buvusių dailininko mokinių.

Žaliūkių malūnininko sodyboje lankytojai džiaugėsi naujais augintiniais ir rinko jiems vardus, pramogavo kaip piemenukai – lauže kepė duoną ir bulves, darė švilpynes. Albertas Martinaitis atidarė kalvę – sukūrė Šiaulių „Aušros“ muziejaus eksponato – kryžiaus viršūnės su angelu – kopiją.

Šiaulių istorijos muziejaus tarpukario Lietuvos pradžios mokyklos klasėje vyko dailyraščio pamokos, o Amatų mokykloje – suvenyro gamyba.

Fotografijos muziejus surengė parodos „Šiaulių albumas. Apie muzikinės scenos maištininkus“ pristatymą-diskusiją.

Venclauskių namuose atminimui buvo galima užsispausti ir išsinešti XVIII a. pabaigos savivaldos teises gavusio, laisvojo Šiaulių miesto magistrato antspaudą.

Viename iš aukščiausių Šiaulių miesto pastatų – vandentiekio bokšte – įsikūrusio Vandentvarkos muziejaus lankytojams buvo parengti mokomieji žaidimai, atviros paskaitos-diskusijos.

Šiaulių geležinkelių muziejuje parodytas filmas „Geležinkelio kelias į Šiaulius“, o muziejaus lankytojai gavo traukinio bilietus, kuriuos patys galėjo pasižymėti. Dirbtuvėse buvo galima susiklijuoti garvežio modeliuką.

Vandos Kavaliauskienės Katinų muziejuje laukė pažintis ne tik su muziejaus ekspozicija, bet ir „muziejaus direktoriumi“ katinu Perlu.

Juliaus Janonio gimnazijos istorijos Jono Krivicko muziejuje ir rūsiuose lankytojai sužinojo išskirtinių istorijų ir faktų apie mokyklą, galėjo atsisėsti į seną medinį mokyklos suolą ir pasimokyti iš senų vadovėlių.

Paminėtos veiklos – tik dalis Europos muziejų nakties Šiauliuose vykusių renginių: naktinėtojams muziejai buvo parengę įvairiausių ekskursijų, edukacijų, kūrybinių dirbtuvių, muzikinių pasirodymų ir specialiai šiai nakčiai sumanytų pramogų.