Mozaikos iš šiaudelių sugula į paveikslus

Mozaikos iš šiaudelių sugula į paveikslus

Mozaikos iš šiaudelių sugula į paveikslus

„Savo paveikslus mėgstu dovanoti“, – sako darbų iš šiaudelių autorė Aldona Valterienė. Jos kūrybos paroda „Šiaudinė pasaka“ atidaryta Šiaulių savivaldybės viešosios bibliotekos "Saulės" filiale.

Natalija KONDROTIENĖ

natalija@skrastas.lt

Fotografės pomėgis

Parodoje „Šiaudinė pasaka“ sukabinti paveikslai iš šiaudelių: spalvingi, įvairios tematikos, geometrinių išsidėstymų, slepiantys idėją, mintį ir kūrėjos nuotaikas, kurias lankytojas turi pajausti pats.

Autorė neslėpė, jog yra surengusi per dešimt personalinių parodų: 6 kartus visuomenei pristatė darbus iš šiaudelių ir veltos vilnos, dvi – floristikos parodos, du kartus rengė fotografijų parodas. Visą savo veiklą įamžino penkiuose albumuose.

„Esu fotografė. Fotografijai atiduoti 42 metai. Gerai jaučiu spalvas, erdvę, tai man labai padeda kuriant paveikslus“, – pasakojo viešnia iš Linkuvos.

15 metų vadovauja Linkuvos (Pakruojo r.) pagyvenusių žmonių klubui „Pabūkime kartu“. Šiame klube susidomėjo šiaudelių technika ir pradėjo gaminti paveikslėlius iš šiaudų, taip pat neliko abejinga papuošalų iš veltos vilnos gamybai. Savo darbelius demonstruoja ne tik parodose, bet ir įvairiuose Lietuvos miestuose vykstančiose mugėse.

„Man patinka gaminti iš vilnos ir šiaudelių, nes labai įdomi medžiagos paruošimo technika. Tik nuo vilnos dulkių daug prisirenka. Man mielesni – šiaudeliai“, – sako moteris.

Paprastai medžiagai – didelis dėmesys

Susidomėjusi paveikslų iš šiaudų technika, ji gilinosi į medžiagos paruošimo subtilybes. Atrado vietų, kur geriausia šiaudų prisirinkti.

„Kur renku? Laukuose. Mūsų krašte aplink daug laukų. Geriausia rinkti didelius rugių šiaudus. Juos reikia palaikyti, po to išvirinti ir nudažyti. Išdžiovintus ir išlygintus reikia kuo atsargiau priklijuoti. Jie labai trapūs – lūžta“, – sakė autorė iš Pakruojo krašto.

Kruopštumo reikalaujantis užsiėmimas užima nemažai laiko. Nesuskaičiuojama, pasak autorės, kiek valandų praleidžiama kūrybos ir gamybos procese.

„Mielai savo darbus dovanoju artimiesiems, draugams ir pažįstamiems. Nesu pardavusi savo darbų“, – sakė A. Valterienė.

Jono TAMULIO nuotr.

PARODOS: Iš šiaudų gaminami paveikslai su autore Aldona Valteriene apkeliavo ne vieną Lietuvos miestą.

NUOSTATA: „Niekada savo darbų neparduodu – tik dovanoju“, – sakė linkuvietė Aldona Valterienė.

PAVEIKSLAS: Aldonos Valterienės paveiksluose atspindima ir religinė tematika.

SPALVOS: Rugių šiaudų kompozicijose – spalvingi gėlių motyvai.

RUDUO: Paveiksluose iš šiaudų autorės užfiksuotas ir metų laiko pasikeitimas.