Mindaugo Skudučio parodoje – sostinės ir provincijos spalvos

Mindaugo Skudučio parodoje – sostinės ir provincijos spalvos

Mindaugo Skudučio parodoje – sostinės ir provincijos spalvos

Penktadienį Šiaulių universiteto dailės galerijoje atidaryta profesoriaus, dailininko Mindaugo Skudučio tapybos darbų paroda. Dailininkas, gerai žinomas kaip meistriškų Vilniaus peizažų tapytojas, pastaraisiais metais atranda vis daugiau provincijos spalvų.

Rita ŽADEIKYTĖ

rita@skrastas.lt

Vilnių keičia provincija

M. Skudutis parodai atrinko įvairių kūrybos periodų darbus. Šalia dailininko mėgiamo senojo Vilniaus vaizdų eksponuojama ir provincijos tematika tapyti paveikslai.

„Vilniaus beveik nebetapau, nes jis pasidarė nudažytas, per daug futuristinis. Man dabar labai patinka provincijos spalvos. Pleneruose, kelionėse stengiuosi įamžinti Lietuvos miestelius. Provincija man įdomi. Bažnytkaimiai, miesteliai turi savo gyvenimą su savo spalvomis“, – sakė parodos autorius.

Parodoje eksponuojama ir keletas portretų, koliažų.

„Elegancija, spalvos jautrumas išlieka visuose M. Skudučio darbuose“, – sakė Šiaulių universiteto profesorius, Menų fakulteto dekanas Vaidotas Janulis, kūręs šiemet su M. Skudučiu Druskininkų plenere ir pakvietęs jį atvykti su savo paroda.

Avangardo proveržis

Šiaulietis dailininkas Arūnas Uogintas priminė, kad aštuntajame dešimtmetyje penkių dailininkų grupė, kurioje buvo ir studijų draugai M. Skudutis, šiaulietis tapytojas Romanas Vilkauskas, ėmė priešintis nusistovėjusiai tuo metu dailės tradicijai.

Menininkų penketukas buvo surengęs parodą ir Šiauliuose 1983 metais.

„Buvome jauni ir drąsūs, o dailėje vyravo griežta cenzūra. Mums Vilniuje tada neleido rengti parodų, tai pavyko vieną jų surengti Šiauliuose“, – prisiminė M. Skudutis.

„Jų kūryba padarė didžiulę įtaką tolesnei dailės raidai, to meto menininkams. Jie nešė ryškias avangardines idėjas į Lietuvos dailę, buvo avangardo smūgis“, – priminė A. Uogintas.

Jono TAMULIO nuotr.

SPALVOS: Tapytojas Mindaugas Skudutis Šiauliuose su savo kūryba – nedažnas svečias.

ĮVAIROVĖ: Tapytojas Mindaugas Skudutis atvežė ir senojo Vilniaus, ir Lietuvos miestelių spalvų.