Metų tautodailininko premija – Aurimui Šimkui

Ritos ŽADEIKYTĖS nuotr.
Kurtuvėniškį Aurimą Šimkų, laimėjusį Šiaulių rajono metų tautodailininko premiją, pasveikino Šiaulių rajono meras Česlovas Greičius (dešinėje) ir mero pavaduotojas Eimantas Kirkutis.

Gruodžio 21-ąją Kuršėnų dvare surengtas tradicinis Šiaulių rajono tautodailininkų pagerbimo vakaras ir įteikta Metų tautodailininko premija. Šiemet šia garbinga premija apdovanotas talentingas žinomas medžio skulptūrų kūrėjas, medžio drožinių meistras kurtuvėniškis Aurimas Šimkus.

Renginyje pagerbti tautodailininkai jubiliatai, šiais metais minėję jubiliejines sukaktis bei nusipelnę tautodailės meistrai – keramikė Zita Pastaukienė-Čekanauskienė, ji pati įteikė įspūdingą dovaną – didžiulį ąsotį, tekstilininkė Joana Petronienė, medžio skulptoriai Vaclovas Tamošaitis ir Raimondas Baškys, taip pat tautodailininkė Regina Gapšienė. Pasveikinta talentinga kūrėja jubiliatė EKTAC darbuotoja Daiva Pagojienė. Palinkėta sėkmės ir perduoti nuoširdžiausi visų sveikinimai šiemet jubiliejus minėjusiems Puodžių karalienei Virgilijai Silvestrai Šufinskienei bei Puodžių karaliui Vydmantui Verteliui. Jie šiemet šventėje dalyvauti negalėjo.

Ant Šiaulių rajono tautodailės pjedestalo buvo kviečiami šiemet Metų tautodailininko premijai nominuoti kūrėjai keramikė Gitana Morkienė, karpinių meistrė Rasa Šiškuvienė, tekstilininkė Virginija Šimkienė bei medžio meistras Aurimas Šimkus. Visų jų darbai – puikūs, atspindintys mūsų tautos tradicijas, savastį, kūrybiškumą, tačiau Metų tautodailininko premijos skyrimo komisija šiemet savo simpatijas ir balsus atidavė medžio drožėjui Aurimui Šimkui – jis ir tapo Šiaulių rajono metų tautodailininku.

Metų tautodailininko premijos sertifikatą Metų tautodailės premijos laureatui Aurimui Šimkui įteikęs Šiaulių rajono savivaldybės meras Česlovas Greičius pasidžiaugė, kad ne tik Šiaulių rajoną puošia ir reprezentuoja Aurimo Šimkaus kūriniai, bet jis gerai žinomas kūrėjas visoje Lietuvoje, o jo kūrinių yra JAV. 1 000 eurų čekį Metų tautodailininkui įteikęs Šiaulių rajono vicemeras Eimantas Kirkutis palinkėjo kūrybinės sėkmės ir naujų kūrybinių sumanymų.

Aurimas Šimkus – kurtuvėniškis skulptorius, medžio drožėjas. Kurtuvėnus puošia jo skulptūra „Angelas“, stovinti šalia Kurtuvėnų šv. Jokūbo parapijos namų. Tautodailininko darbo stilių menotyrininkai apibūdina kaip racionalų, jo kūrinių detalės tikslios, faktūros preciziškos, lyg perkeltos iš tapybos. Menininkas kuria autorines skulptūras iš medžio, bareljefus ir kitus drožinius pagal lietuvių liaudies meno tradicijas, tautosakiniais, religiniais bei kitais motyvais. 2007 metais Aurimas Šimkus tapo tautodailininku, nuo 2008 metų su savo darbais dalyvauja respublikinėse ir Šiaulių krašto tautodailininkų parodose.

2015 metais Aurimas Šimkus gavo netikėtą pasiūlymą – Nebraskos valstijos Omahos miesto (JAV) Lauritzen botanikos sode įrengti medžio skulptūrų taką, kurį organizatoriai pavadino „Saulės taku“. Skulptorius drožėjas sukūrė Saulės vartus, kurie yra lietuviško „Saulės tako“ slenkstis į „Lauritzen gardens“ botanikos sodo lietuvybės oazę. Aurimo Šimkaus sukurti vartai iš ąžuolo – Lietuvoje švento medžio – atspindi saulės ir lietuviškos austos juostos simbolikos samplaiką. Vartai į „Saulės tako“ medžio skulptūrų ansamblio teritoriją simbolizuoja Omahos (JAV) miesto glaudžius brolybės santykius su saulės miestu Šiauliais (Lietuva). Aurimo Šimkaus sukurti vartai yra ir skulptūrų muziejuje po atviru dangumi Naisiuose. 2011–2012 m. meistras dalyvavo medžio drožėjų plenere Naisiuose ir tuomet sukūrė ne tik vartus bet ir daug skulptūrų: „Kalvelis“, „Žemyna“, „Veliuona“, „Medeina“.

Aurimą Šimkų medžio drožyba jį lydi nuo pat vaikystės, kai senelio dirbtuvėse žaisdavo su medžio skiedromis, o eidamas į mokyklą jau drožė pirmus dirbinius. Aurimo Šimkaus darbų galima pamatyti daugelyje Lietuvos vietovių.

Tradicinėje puotoje įspūdingai atšvęstas ir Šiaulių rajono savivaldybės etninės kultūros ir tradicinių amatų centro 23-iasis gimtadienis su puikiu pianisto Aušvydo Kupčinsko koncertu, Dianos Mockuvienės konditerijos gaminių paroda-degustacija „Pakalnutės žydi ir žiemą“ bei išskirtinėmis dovanomis.

Šiaulių rajono savivaldybės tarybai pritarus, Šiaulių rajono EKTAC nupirktos buvusios dvaro arklidės, kurias rengiamasi renovuoti ir pritaikyti visuomenės poreikiams.

Tad ir susirinkę į centro gimtadienį svečiai sveikino sėkmingai Šiaulių rajono savivaldybės pastangomis labai besiplečiantį ir atsinaujinantį Šiaulių rajono etninės kultūros ir tradicinių amatų centrą. Kuršėnų dvarui padovanotas išskirtinai talentingos Kuršėnų meno mokyklos mokinės Ovidijos Cirtautės nutapytas paskutiniojo Kuršėnų dvaro valdytojo Jurgio Gruževskio (1890–1943) portretas. Šį portretą kaip dovaną Kuršėnų dvarui perdavė Seimo narės Rimos Baškienės patarėja Ada Grakauskienė.