Meno labirintais per laiką ir erdvę

Asmeninė nuotr.
Elga Grynvaldė
Lapkričio 18-tąją mūsų kaimynai latviai švenčia savo valstybės Nepriklausomybės dieną. Ta proga dailininkė iš Rygos Elga Grynvaldė pristatė parodą „Labirintas- 57“ Šiaulių miesto „Laiptų“ galerijoje.

 

„Elgos Grynvaldės meninės raiškos galia nereikia stebėtis. Jai reikia duoti valią, nes paveikslų grandinės tarsi Florencijos bažnyčių freskos, tapybiškai įtraukiančios žiūrovą į jos kūrybos užpildytą „tuštumą“, kuri nėra nei fizinė, nei erdvinė dimensija, o materializuota mintis, prisotinta kultūrinės patirties su tankiu emociniu sluoksniavimu. Tai sąlyginai žymi paveikslų pavadinimuose minimi peizažai, slėniai, žemės bei dangaus atspindžiai. Tačiau galiausiai jie yra ir lieka sūpuojami ant laiko dilimo ribos tarp vakar dienos ir rytdienos. Šis ribos pojūtis, esantis siauriausioje smėlio laikrodžio dalyje, kai po kojomis jau matoma pusė prabėgusių laiko smilčių. O virš galvos nesimato, kiek smėlio grūdelių ten dar likę. Visa tai užima menininkės pasąmonę su beviltiška jėga“. Tai Latvijos dailės akademijos profesoriaus Ojaro Sparičio (Ojars Sparitis) mintys, apibendrinančios dailininkę ir jos kūrybinę raišką.

Elga gimė 1966 metais Latvijos šiaurėje Valgos mieste. Anksti pradėjo dalyvauti dailės parodose. 2000 metais baigė Latvijos dailės akademiją, kur lankė tapytojo profesoriaus Uno Danilevskio studiją ir įgijo dailės magistro laipsnį. Po studijų Elga atsidėjo vitražo ir tapybos kūrybiniams ieškojimams. Kaip raiškos priemonę kūrėja pasitelkė Latvijoje plačiai naudojamus baltiškus ženklus, kurie dažniau naudojami tekstilės technikose.

Kaip meno dėstytoja, parodų kuratorė ir įvairių projektų organizatorė E. Grynvaldė dirba nuo 2000-ųjų. Dalyvauja grupinėse parodose nuo 1999-ųjų metų.

Pirmą personalinę parodą Elga surengė savo gimtame mieste 1996 metais. Ir nuo tada nuolat rengia autorines parodas Latvijoje ir užsienyje. Svarbiausios iš jų: „Siena“/Unibanko Agenskalno filialas Rygoje, Latvija (2001 m.), “Šviesa Šešėlis Bliuzas“ Agijos Sūnos meno galerija Rygoje, Latvija (2004 m.), “Sakralinis prisilietimas” Vitebske, Baltarusija (2014 m.), “Bei coloro”, Florencijoje, Italija (2016 m.), “Tuštumos jėga“ Marko Rotko centre Daugpilyje, Latvija (2020 m.), “Vertikalės“ MuseumLV galerija Rygoje, Latvija (021 m.), „Meditacija“ Daugpilio kraštotyros ir meno muziejuje, Latvija (2022 m.), “Keitimo rezultatas” Bauskės muziejuje, Latvija (2023 m.).

Elgos darbų spalvos – skaidrios. Vyrauja tonų gausa. Išryškėja daugiasluoksniškumas, po kuriuo tarsi slepiasi paslaptis. Stebint įvairių laikotarpių darbus, pastebima Marko Rotko darbų įtaka. Autorė per visą kūrybos laikotarpį neatsisako ir vitražo atspindžių žaismo.

Su Elga Grynvalde susipažinau prieš keletą metų Mežotnėje projektų metu. Tuomet jos tapybos drobės transliavo Florencijos dvasią (autorė ilgą laiką kūrė Italijoje). Tačiau jos braižas kaip tuomet, taip ir šią vasarą eksponuojamoje parodoje liko tas pats. Gavusi iš autorės kvietimą į parodos „Mainas rezultats“ („Keitimo rezultatas“) atidarymą, nedvejodama sutikau. Kūrėja savo darbus ekspozicijoje pateikė, nustebindama Bauskės bendruomenę trumpa kelione per savo dviejų dešimtmečių kūrybą. Originalus ekspozicijos sprendimas, solidžios bei išraiškingos drobės paskatino mane pakviesti Elgą į Šiaulius.

E. Grynvaldės parodos „Labirintas 57„„Laiptų“ galerijoje paveikslų kolekciją sudaro specialiai šiai galerijai atrinkti geriausi pastarųjų penkių metų darbai. „Mano gyvenimo įvykius galima palyginti su labirintų įveikimu per laiką ir erdvę, kuriuose turime galimybę keliauti – kiekviename posūkyje mums atsiveria naujos galimybės keisti savo gyvenimo kelią. Man tapyba – asmeninė meditacija su savimi. Tai vieta, kur šiuo metu randu emocinę pusiausvyrą. Tai mano pasirinkimas šiame labirinte”, – sakė dailininkė.