Menininkė įkvėpimo ieškojo Mūšos tyrelio pelkėje

Asmeninio albumo nuotr.
Kaune gyvenanti menininkė Julija Pociūtė Žagarėje su kūrybiniais planais lankosi jau antrą kartą.
Žagarėje (Joniškio rajonas), kuri jau tampa menininkų rezidencija, keturias dienas iki sekmadienio viešėjo kaunietė menininkė Julija Pociūtė. Iki gruodžio pradžios virtualioje erdvėje pasirodys ir jos šiose apylinkėse subrandintas kūrinys.

 

Šiuolaikinio meno kūrėja Julija Pociūtė, savo kūryboje derinanti videomeno, skulptūros, dizaino elementų ir fotografijos medijas, į Žagarę atvyko, ieškodama, kas sudomintų – architektūra, žmonės, gamta.

„Turėjau išankstinį įsivaizdavimą, bet nežinojau, kas iš to, ką rasiu, pasirodys įdomiau. Tad atvykusi per trumpą laiką pasirinkau du dalykus: fotografavau senąją medinę Žagarės architektūrą – namus, Raktuvės koplyčią, bet vis dėlto labiau mane „užkabino“ Mūšos tyrelio pelkė su ilgiausiu Lietuvoje 8 kilometrų lentų taku. Esu vaikščiojusi ir Kamanų rezervato pelkėje, praėjusi ir ne vienu kitu pažintiniu taku Lietuvoje, tačiau jie nepaliko tokio gilaus įspūdžio. Pelkė mane tarsi sąmoningai klaidino, net du ratus apėjau apie didįjį akmenį. Nuostabi ji savo akivarais, kuriuose telkšo vanduo, mažėjančiais ir aukštėjančiais medžiais, kol galiausiai patenki į mišką, kuris visiškai apglėbia tamsa. Fotografuodama praleidau ten visą dieną“, – įspūdžiais dalinosi J. Pociūtė.

Iš fotografijų ji sudėlios videokūrinį, kuris iki gruodžio pradžios turėtų pasirodyti Žagarės kultūros centro feisbuko profilyje. Būtent žagarės kultūrsos centras pagal projektą „Menas su langinėmis“, kurį remia remia Lietuvos kultūros taryba, ir pasikvietė minėtą kūrėją.

Menininkė sakė, kad ją kūryboje domina, kaip persipina realybės ir atminties sluoksniai, kuriuos pelkė labai gerai įkūnija, nes joje užpelkėjantis vanduo palaipsniui traukiasi, tirštėja, klampėja, kaip ir žmogaus atmintis, kuri linkusi daug ką sutirštinti, o kai ką išsijoti ir visai ištrinti. Pasak J. Pociūtės, atmintį turi ir aplinka, ir žmogus, kuris ją vertina per savą patirtį ir atsiminimus.

Menininkė J. Pociūtė aktyviai veikia meno lauke, nuolat dalyvauja grupinėse parodose ir meno festivaliuose, yra surengusi ne vieną personalinę parodą Lietuvoje ir užsienyje: Suomijoje, Danijoje, Vokietijoje, Portugalijoje, Italijoje.

Žagarėje ji viešėjo antrą kartą. Anksčiau yra dalyvavusi čia vykstančiame „Fringe“ festivalyje, į kurį suvažiuoja menininkai iš įvairių pasaulio šalių. Tąkart ji buvo sukūrusi veidrodžių instaliaciją parke, prie kurių ne vienas žiūrovas norėjo sustoti, nusifotografuoti.