Menininkas kvietė paskaityti „Akrilinius rašmenis“

Menininkas kvietė paskaityti „Akrilinius rašmenis“

Menininkas kvietė paskaityti „Akrilinius rašmenis“

Šiauliuose „Laiptų“ galerijoje veikia kauniečio Antano Obcarsko tapybos paroda „Akriliniai rašmenys“. Kūriniai į Šiaulius atkeliavo tiesiai iš Vokietijos parodos „NordArt“ ("Kunstwerk Carlshutte“, Budelsdorfas). Tai pirmoji A. Obcarsko personalinė paroda Šiauliuose.

Jurgita JUŠKEVIČIENĖ

jurgita@skrastas.lt

„Smogė“, „pribloškė“

„Šie darbai – smogiantys į smegenis. Šalia jų pasijunti mažiukas“, – parodos atidaryme sakė dailininkas Sigitas Prancuitis.

„Atėjau ir sustojau. Pribloškė. Čia yra surastas savitas dalykas. Darbai labai muzikalūs, labai ritmingi, harmoningi. Jie turi stiprų vidinį užtaisą. Nors ramūs, bet ne statiški. Sakoma, kad paveikslus reikia žiūrėti iš toli. O man ne tik iš toli norėjosi pažiūrėti, bet ir pačiupinėti“, – dalijosi įspūdžiu menotyrininkė Michalina Adomavičienė.

Dailininkas A. Obcarskas, trumpai pristatydamas savo parodą, sakė, kad Vokietijos menotyrininkai jo darbus yra pavadinę geometrine abstrakcija. „Nesvarbu, kaip juos pavadinsi. Man džiugu, kad jie vienaip ar kitaip veikia žiūrovus“, – sakė J. Obcarskas.

Darbų ciklą „Akriliniai rašmenys“ menininkas pradėjo kurti apie 2012 metus.

Autorius akrilinių dažų mase ant tamsios ar baltos drobės piešia linijas, taškus, taip sukonstruodamas įvairias struktūras.

Vaikystės prisiminimai

A. Obcarskas parodoje kalbėjo ir apie savo ryšius su Šiauliais. Nors čia buvoja retai, tačiau iš vaikystės likę gražių prisiminimų. Jį, ketvirtoką, ir brolį tėvai atvežė į Šiaulius pas močiutės seseris, kad jos paruoštų Pirmajai Komunijai. Vasara prabėgo ne tik mokantis katekizmo, bet ir pramogaujant. Tetos lepino jaunuosius giminaičius, vesdavosi į kiną, skaniai maitindavo. Viena iš tetų buvo tapytoja, ir palėpėje, kur miegodavo vaikai, buvo gausu jos tapytų paveikslų, senovinių baldų.

Atvažiavęs dabar į Šiaulius A. Obcarskas nuėjo prie to namo, kuriame kažkada gyveno teta.

A. Obcarskas yra Lietuvos dailininkų sąjungos, dailininkų grupės „Angis“ ir Vokietijos dailininkų sąjungos „Focus Europa“ narys. Menininkas yra surengęs 18 personalinių parodų šalies ir užsienio dailės galerijose, dalyvavo daugiau nei 70 grupinių parodų Lietuvoje ir užsienyje, pelnęs apdovanojimus Lietuvoje, Vokietijoje, JAV.

A. Obcarsko paroda „Laiptų“ galerijoje veiks iki lapkričio 17 dienos.

Jono TAMULIO nuotr.

PARODA: „Magiški, pulsuojantys, juntamas gyvenimo virpesys“, – apie Antano Obcarsko tapybos darbus sakė menotyrininkė Michalina Adomavičienė.

RAŠMENYS: Iškilūs akrilo taškai, brūkšneliai ir linijos baltame ar tamsiame fone sugula į „Akrilinius rašmenis“.