Maestro Saulius Sondeckis dalijo muzikos džiaugsmą

Maestro Saulius Sondeckis dalijo muzikos džiaugsmą

Maestro Saulius Sondeckis dalijo muzikos džiaugsmą

Šiaulių katedroje sekmadienį sakralinės muzikos valanda žiūrovams ir muzikantams dovanojo šventę su garsiuoju dirigentu profesoriumi Sauliumi Sondeckiu.

Rūta JANKUVIENĖ

ruta@skrastas.lt

Į koncertą gausiai susirinkusi publika S. Sondeckį, Šiaulių miesto garbės pilietį, kuris praėjusį spalį atšventė savo 80-metį, sutiko atsistodama ir sveikindama plojimais.

Išraiškingam dirigento mostui paklusdami Antonio Vivaldžio kūrinius atliko miesto muzikai: Šiaulių kamerinis orkestras (vadovas Borisas Traubas), berniukų ir jaunuolių choras „Dagilėlis“ ( vadovas Remigijus Adomaitis), ir kviestiniai atlikėjai Asta Krikščiūnaitė (sopranas), Laima Jonutytė (mecosopranas), Robertas Beinaris (obojus).

Į baroko muzikos pasaulį klausytojus įvedė orkestras, atlikęs A. Vivaldžio simfoniją G-dur ir koncertą smuikui su orkestru. Smuiko partiją grojo Borisas Traubas.

Koncerto kulminacijoje nuskambėjo baroko muzikos šedevru laikoma A. Vivaldžio kantata „Glorija“, pasak specialistų, reikalaujanti ypač gero chorinio pasirengimo. Visas jos dalis kartu su orkestu ir solistais atliko berniukų ir jaunuolių choras “Dagilėlis“. Nutilus muzikos garsams publika dirigentui ir atlikėjams atsidėkojo audringais plojimais.

„Labai buvau sujaudintas ir sužavėtas, — sakė profesorius, vakar dalydamasis koncerto įspūdžiu su “Šiaulių kraštu“. — Katedra buvo ne pilna, o perpildyta — ir jaunų, ir vyresnių žmonių. Nustebintas, kad popietiniai koncertai turi tokią paklausą. Choras “Dagilėlis“ — labai geras. Dainuoja su noru, užsidegimu, dideliu temperamentu. Jeigu reikėtų reprezentuoti Šiaulius, nebijočiau tokio choro kviesti. Kamerinis orkestras labai išaugęs, pasiekęs aukšto atlikimo lygio.“

„Dagilėlio“ choro vadovas Remigijus Adomaitis “Šiaulių kraštui“ sakė, jog pavyko įgyvendinti su maestro S. Sondeckiu dar prieš trejus metus aptartą idėją — Šiauliuose kartu atlikti “Gloriją“. Sumanymas gimė po vieno koncerto, kuriame S. Sondeckiui diriguojant choras atliko vieną kantatos dalį.

R. Adomaitis džiaugėsi, kad reikšmingu miesto kultūros įvykiu tapęs koncertas išliks ir choro istorijoje. Maestro planuoja pakviesti chorą koncertuoti Sankt Peterburge su Ermitažo orkestru, kuriam jis vadovauja.

Vakar S. Sondeckis su „Dagilėliu“ ir kameriniu orkestru koncertavo Juliaus Janonio gimnazijoje — buvusioje Šiaulių berniukų gimnazijoje, kurioje kadaise mokėsi. 

MAESTRO: Pasaulinio garso dirigentas profesorius Saulius Sondeckis, praėjusį spalį atšventęs garbingą 80-mečio jubiliejų, vis grįžta į gimtąją miestą džiuginti savo kūryba.

 

MUZIKA: Maestro Sauliui Sondeckiui diriguojant Šiaulių berniukų ir jaunuolių choras „Dagilėlis“, Šiaulių kamerinis orkestras ir solistai baroko muzikos šedevru žavėjo publiką.

 

Giedriaus BARANAUSKO nuotr.