Literatas sujungė du baltų milžinus

Literatas sujungė du baltų milžinus

Li­te­ra­tas su­jun­gė du bal­tų mil­ži­nus

Jo­niš­kio li­te­ra­tas Jo­nas Iva­naus­kas su­da­rė lei­di­nį – kom­pak­ti­nį dis­ką „Du bal­tų tau­tų mil­ži­nai“, skir­tą dviem am­ži­nin­kams liu­te­ro­nų ku­ni­gams, švie­suo­liams: lie­tu­vių li­te­ra­tū­ros pra­di­nin­kui Kris­ti­jo­nui Do­ne­lai­čiui ir lat­vių kal­bi­nin­kui Got­har­dui Fryd­ri­chui Sten­de­riui.

Lo­re­ta RIPS­KY­TĖ

loretar@skrastas.lt

Straips­niai, kon­fe­ren­ci­jų ap­žval­ga

Knygoje-kompaktiniame dis­ke su­dė­ti straips­niai iš lie­tu­vių ir lat­vių spau­dos, pa­sa­ko­jan­tys apie abi šias iš­ki­lias as­me­ny­bes, ku­rias Jo­nas Iva­naus­kas pa­va­di­no bal­tų tau­tų mil­ži­nais. Da­lies straips­nių au­to­rius – pa­ts J. Iva­naus­kas.

Taip pat rin­ki­ny­je yra dvie­jų kon­fe­ren­ci­jų, skir­tų bal­tų vie­ny­bės jung­čiai et­no­kul­tū­ro­je ir Kris­ti­jo­no Do­ne­lai­čio bei Got­har­do Fryd­ri­cho Sten­de­rio dar­bams, vy­ku­sių Šiau­lių Jo­va­ro pro­gim­na­zi­jo­je ir Jo­niš­kio Že­mės ūkio mo­kyk­lo­je, ap­žval­ga.

Įdė­tas in­ter­viu su pa­čiu Jo­nu Iva­naus­ku, kas­met vyks­tan­čiu į tal­kas Tol­min­kie­my­je, kur dir­bo K. Do­ne­lai­tis, in­for­ma­ci­ja apie Gas­čiū­nų (Jo­niš­kio ra­jo­nas) ir Su­naks­tės (Lat­vi­ja), kur dir­bo G. F. Sten­de­ris, bend­ra­dar­bia­vi­mą.

In­for­ma­ci­ja, pa­teik­ta lie­tu­vių, lat­vių, vo­kie­čių kal­bo­mis, gau­siai iliust­ruo­ta fo­tog­ra­fi­jo­mis.

Du švie­tė­jai

G. F. Sten­de­ris bu­vo liu­te­ro­nų švie­tė­jas ir teo­lo­gas, lat­vių ra­šy­bos ir pa­sau­lie­ti­nės gro­ži­nės li­te­ra­tū­ros kū­rė­jas, pir­mo­sios lat­vių kal­bos gra­ma­ti­kos au­to­rius.

Jam te­ko ku­ni­gau­ti ne tik Lat­vi­jo­je, bet Lie­tu­vo­je – Žei­me­lio liu­te­ro­nų pa­ra­pi­jo­je. G. F. Sten­de­ris be teo­lo­gi­jos, se­nų­jų kal­bų, stu­di­ja­vo ir ma­te­ma­ti­ką, dir­bo mo­ky­to­ju, bu­vo pa­skir­tas geog­ra­fi­jos pro­fe­so­riu­mi Ko­pen­ha­go­je (Da­ni­ja). Jis pa­gal Da­ni­jos ka­ra­liaus Fre­de­ri­ko V jam skir­tą už­duo­tį pa­ga­mi­no 23 pė­dų skers­mens gaub­lį.

K. Do­ne­lai­tis bu­vo lie­tu­vių gro­ži­nės li­te­ra­tū­ros pra­di­nin­kas, evan­ge­li­kų liu­te­ro­nų pa­sto­rius. Dir­bo mo­ky­to­ju, mo­kyk­los ve­dė­ju, lais­va­lai­kiu ra­šė ei­les, konst­ra­vo op­ti­nius prie­tai­sus, ba­ro­met­rus, kū­rė mu­zi­ką bei ga­mi­no mu­zi­kos inst­ru­men­tus.

Sklei­džia­ma idė­ja

Is­to­ri­ja ir li­te­ra­tū­ra be­si­do­min­tis jo­niš­kie­tis Jo­nas Iva­naus­kas, mėgs­tan­tis ana­li­zuo­ti bei ly­gin­ti lie­tu­vių ir lat­vių kul­tū­rą, rink­ti me­džia­gą lei­di­niui ėmė­si no­rė­da­mas pla­čiau pa­skleis­ti idė­ją, kad Lie­tu­vo­je ar Lat­vi­jo­je 2014 me­tais bū­tų tiks­lin­ga pa­mi­nė­ti abie­jų as­me­ny­bių – G. F. Sten­de­rio ir K. Do­ne­lai­čio – 300 me­tų gi­mi­mo su­kak­tis.

Jie bu­vo am­ži­nin­kai, vien­min­čiai, abu dva­si­nin­kus jun­gė tie pa­tys mo­ra­li­niai ir re­li­gi­niai prin­ci­pai, nors jie nie­ka­da gy­ve­ni­me ne­bu­vo su­si­ti­kę. Sim­bo­liš­kai juos su­jun­gė šis lei­di­nys, skir­tas pir­miau­sia mo­ky­to­jams, bet taip pat ir pla­čia­jai vi­suo­me­nei.

Pa­sak J. Iva­naus­ko, G. F Sten­de­rio ir K. Do­ne­lai­čio gy­ve­ni­mo ir veik­los bry­dė nu­si­tę­sė per vi­sas tris bal­tų ša­lis – Lie­tu­vą, Lat­vi­ją, Prū­si­ją, kaip tau­tų gi­mi­niš­ku­mo ir dva­si­nio ar­tu­mo įro­dy­mas.

Jo­nui Iva­naus­kui lei­di­nį su­da­ry­ti pa­dė­jo li­te­ra­tū­ri­nė re­dak­to­rė Ni­jo­lė Vaičiulytė–Mykolaitienė. Šiam dar­bui jį pa­ska­ti­no ir pri­ta­rė gru­pė bend­ra­min­čių: „Moks­lo Lie­tu­vos“ vy­riau­sia­sis re­dak­to­rius Ge­di­mi­nas Zem­lic­kas, ver­tė­ja Dzint­ra El­ga Ir­by­tė, Lat­vi­jos moks­lų aka­de­mi­jos na­rys Os­kars Gerts, Šiau­lių do­ne­lai­ti­nin­kų klu­bo na­rė Jo­li­ta Do­nė­lie­nė.

Au­to­rės nuo­tr.

IDĖ­JA: Jo­nas Iva­naus­kas rink­ti me­džia­gą lei­di­niui ėmė­si no­rė­da­mas pla­čiau pa­skleis­ti idė­ją, kad Lie­tu­vo­je ar Lat­vi­jo­je 2014 me­tais bū­tų tiks­lin­ga pa­mi­nė­ti abie­jų as­me­ny­bių – G. F. Sten­de­rio ir K. Do­ne­lai­čio – 300 me­tų gi­mi­mo su­kak­tis.

DIS­KAS: Lei­di­nys – kom­pak­ti­nis dis­kas „Du bal­tų tau­tų mil­ži­nai“, skir­tas dviems am­ži­nin­kams švie­suo­liams: lie­tu­vių li­te­ra­tū­ros pra­di­nin­kui Kris­ti­jo­nui Do­ne­lai­čiui ir lat­vių kal­bi­nin­kui Got­har­dui Fryd­ri­chui Sten­de­riui.