Literatai susitiko naujoje knygoje

Literatai susitiko naujoje knygoje

Literatai susitiko naujoje knygoje

Vytautas KIRKUTIS

Rašytojas Vytautas Kaziela pradėjo įgyvendinti projektą „Poetinis Lietuvos žemėlapis“. Jo tikslas – vienoje knygoje sutelkti įvairiose Lietuvos vietose gyvenančius kūrėjus. Neseniai išleista šio projekto knyga „Piliarožės užkalbėjimas“ (Utena, leidykla „Kamonada“), kurią ir sudarė Vytautas Kaziela.

Knygoje savo eilėraščius spausdina poetai iš Kauno, Raseinių, Utenos. Nemažai literatų iš Šiaulių krašto. Čia paskaitysime šiauliečių Neringos Juodeikytės, Eugenijos Liumaitės, Teresės Staražinskytės-Račienės, Zofijos Gajauskytės-Karpienės, joniškiečio Jono Ivanausko, Jurgitos Jasiškytės iš Gruzdžių (Šiaulių rajonas) eilėraščių. Keturių literatų, spausdinančių savo eilėraščius, biografijos nepateiktos.

Kas jungia aštuoniolika kūrėjų, susitelkusių po knygos „Piliarožės užkalbėjimas“ viršeliais? Tradicinis požiūris į supantį pasaulį ir tradicinės raiškos priemonės. Vieniems pavyksta geriau, kitiems prasčiau tas „piliarožes užkalbėti“. Tačiau daugelis tai daro nuoširdžiai, jautriai, jausmingai. Tiki tais, kurie nesistengia dirbtinai priblokšti skaitytojo, kurie nebando suvaidinti jausmo, kurie mato pasaulį savo akimis ir girdi jį savo ausimis.

Manau, kad nuoširdumas, atvirumas, jautrumas gamtai ir žmogui dar neišbraukti iš vertybių sąrašo. Tačiau kaip visa tai nesuprimityvinti eilėraštyje, kaip savitai pateikti meno kūrinyje? Ne vienam šios knygos autoriui dar reikia paieškoti atsakymo į šį klausimą.