Liolių kapinių koplyčia sušvito naujomis spalvomis

Liolių kapinių koplyčia sušvito naujomis spalvomis

Liolių kapinių koplyčia sušvito naujomis spalvomis

Ketvirtadienį atidaryta restauruota Liolių (Kelmės rajonas) kapinių koplyčia – valstybės saugomas paveldo objektas – sušvito naujomis spalvomis.

Koplyčioje galima šarvoti mirusiuosius, susirinkti pasimelsti.

Dalia KARPAVIČIENĖ

daliak@skrastas.lt

Galėjo sugriūti bet kurią akimirką

Lioliškiams ir miestelio svečiams, atėjusiems pasižiūrėti į restauruotą koplyčią, apie koplyčios restauravimo darbus pasakojo Kraštotvarkos, paveldosaugos ir statybos skyriaus vyriausiasis specialistas Vilmantas Kizis.

Prieš restauraciją koplyčia jau buvo avarinės būklės: kiauru stogu, supuvusiomis perdangomis, labai stipriai pakrypusi į šoną.

Vienas kampas buvo tiesiog sulindęs į žemę. Koplyčia bet kurią akimirką galėjo  sugriūti. Tačiau Europos Sąjungos, valstybės ir Kelmės savivaldybės dėka pastatas prikeltas naujam gyvenimui.

Restauracija truko pusantrų metų. Pasak V. Kizio, pabaigtuvės būtų galėjusios įvykti ir anksčiau. Teko ne sykį pirkti rangos darbus, nes neatsirasdavo rangovo, kuris už turimą lėšų sumą sutiktų atlikti sudėtingus, daug kruopštumo reikalaujančius darbus valstybės saugomame paveldo objekte. UAB „Telšių meistras“ darbus atliko laiku ir kokybiškai.

Koplyčia atstatyta už 35 tūkstančius eurų. Už šias lėšas nupirkti ir baldai, sutvarkyta elektros instaliacija, įrengta žaibosauga, priešgaisrinė sistema, signalizacija.

Gelbėjo visa parapija

Liolių seniūnas Vytautas Mikalauskas pasakojo, jog koplyčia buvo remontuota beveik prieš ketvirtį amžiaus, 1992 metais.

Koplyčia tuomet buvo tikrai labai prastos būklės: nei normalių sienų, nei grindų, nei langų. Dar gyvavusio Liolių kolūkio pirmininkas Stepas Dzimidas koplyčios gelbėjimui skyrė tūkstantį rublių.

Po tiek pat paaukojo žmonės bažnyčioje per rinkliavas ir Gailių ūkis.

Per ankstesnįjį remontą buvo išbetonuotos grindys. Liaudies meistras Anatolijus Akstinas išdrožė Rūpintojėlį. Altorių A. Akstinas restauravo su dabar jau mirusiu Stanislovu Buziu. Šiek tiek paremontuotą koplytėlę, grįždamas iš Maskvos, pašventino išeivijos vyskupas Paulius Baltakis.

„Kilus idėjai Liolių koplyčią restauruoti, paaiškėjo, jog nėra jokių dokumentų. Vyko teismai, kurie nusprendė, jog šis turtas yra beglobis. Tik po šios procedūros atlikta koplyčios inventorizacija, teisinė registracija, atsirado galimybė dalyvauti projektuose ir koplyčią restauruoti“, – sakė Liolių seniūnas Vytautas Mikalauskas.

KOPLYČIA: Restauruota Liolių koplyčia šviečia iš tolo. Valstybės saugomame paveldo objekte galima šarvoti mirusiuosius, ateiti pasimelsti.

ALTORIUS: Koplyčios viduje – altorius, kuriam Rūpintojėlį išdrožė tautodailininkas Anatolijus Akstinas.

ISTORIJA: Liolių seniūnas Vytautas Mikalauskas pasakojo, jog koplyčia buvo remontuota 1992 metais, beveik prieš ketvirtį amžiaus.